Волинь Новини

На Волині померла породілля

Після того як у Любомльській лікарні померла багатодітна породілля, її рідні вже сьомий рік шукають правду. Судять місцеву лікарку. Вагітній стало зле, її привезли в лікарню з кровотечою.

Читайте також: У селі Мар’янівської громади два дні не буде світла

Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Є людина, яка поступила з кровотечою по жіночому, так? Всі органи здорові. Можна людину врятувати: видалити матку, видалити сечовий міхур, видалити все, зашити. Нехай людина живе. Можна так чи не можна? Ви мені скажіть! Що робилося? Ви мені скажіть: що робилося? Чому це не зробилося і людина не вижила?» – наголошував батько породіллі Юлії Оніщук Василь Гаврилюк.

Рідні та слідчі переконані: це була лікарська помилка. Тоді всім районом здавали для Юлії кров. Згодом місцеві медики покликали на підмогу лікарів з обласного центру.

«Я заходжу і з коридора заглядаю. І Юля повернула до мене очі й усміхнулася. Вона зраділа, що я прийшла. Вона кликала лікарів, вона кликала їх, махала. Побачила мене, я підійшла до неї, вона каже: «Мамочко, я хочу пити», – пригадувала свекруха породіллі Валентина Оніщук.

«Я скільки буду жити, стільки буду добиватися правди. Якщо я не взнаю правди, від чого моя дружина померла, то спокою в житті нікому не дам», – наголошував чоловік Олександр Оніщук.

Що могло стати причиною смерті породіллі – халатність лікарки чи травма з розривом селезінки – нині з’ясовує апеляційний суд. Бо місцевий медика виправдав. Одразу після смерті жінки волинські лікарі на рівні обласного управління охорони здоров’я провели перевірку дій лікарів. Ось що розказує представник потерпілих.

«Лікарі, оцінюючи ту медичну документацію, яка в них була наявна відразу після смерті потерпілої, встановили, що на етапі жіночої консультації мало місце пізнє взяття вагітної на облік. Обстежено не в повному об’ємі. Занижена оцінка ризику на перинатальних ускладненнях, віднесено до низької групи, а мала бути в групі високого ризику», – сказав представник потерпілих Олексій Куденьчук.

Любомльські медики могли зберегти життя породіллі, але врятували лише малюка, переконані прокурори. Мовляв, у жінки сталося передчасне відшарування плаценти і якби її завчасно направили до обласних медиків, троє діток мали б живу маму. Кажуть, є висновок головного бюро судово-медичної експертизи.

«Вказаним висновком було встановлено, що за умови вчасного діагностування пророщення плаценти в тканину матки в ділянці рубців та направлення вагітної на ІІІ рівень надання медичної допомоги прогноз для збереження життя Оніщук міг би бути позитивним», – наголосила прокурор Оксана Яковлєва.

Запис щодо направлення в Луцький пологовий будинок зроблений лікаркою значно пізніше.

«Очевидним є те, що вживалися заходи, протиправні заходи щодо уникнення кримінальної відповідальності, приховання і спотворення доказів», – сказав представник потерпілих Олексій Куденьчук.

Точиться суперечка і щодо розриву селезінки в померлої породіллі. Є спеціаліст, який стверджує, що розрив був у два етапи. Мовляв, перший стався ще до того, як жінка опинилася на операційному столі. Інші фахівці це заперечують.

«Експерти зазначили, що не могло бути двоетапного розриву, а розрив селезінки відбувся вже під час проведення реанімаційних заходів і при проведенні оперативного втручання під час поступлення на стаціонар», – зазначив представник потерпілих Олексій Куденьчук.

Захисник лікарки наголосив, що померла Юлія мала травму. Мовляв, вішала куртку і вдарилася животом.

«Будучи вагітною, отримала травми до своєї госпіталізації в лікарню 9 лютого», – сказав захисник лікарки Андрій Мазалов.

Нібито не всі експерти про це повідомили. Мовляв, травма могла стати причиною передчасного відшарування плаценти. Захисник лікарки зазначив, що в породіллі не було патологічного перебігу вагітності. До того ж, мовляв, жінка, очікуючи немовля, їздила на консультації до Луцька. Додав, що спочатку експертиза встановили непрямий причинно-наслідковий зв’язок дій медика та смерті породіллі.

«Адвокати їм пояснили, що нема складу злочину, коли непрямий причинно-наслідковий зв’язок. Після того потерпілі почали дотискати слідчого для проведення ще однієї експертизи», – сказав захисник лікарки Андрій Мазалов.

Мовляв, за кошти потерпілих, а мало би бути за рахунок бюджету.

«Ця підстава і викликає сумнів у цій експертизі, яку проводили ті ж самі експерти після оплати потерпілими особистих коштів на рахунок цієї установи. Вони зазначають вже, що є прямий причинно-наслідковий зв’язок», – наголосив захисник лікарки Андрій Мазалов.

Сама лікарка поки що смерть породіллі не коментує.

Читайте також наші новини у Facebook