Волинь Новини

«Рішення Карпука для мене було шоком», – секретар Шацької селищної ради Богдан Тимошук

Майже п’ять місяців обов’язки голови Шацької селищної ради виконує Богдан Тимошук, секретар ради. Голова селищної ради Сергій Карпук пішов служити до лав Збройних Сил України. Район.Шацьк зустрівся із Богданом Тимошуком та поговори, що відбувається у громаді, які проєкти реалізовують та багато іншого.

Читайте тут першу частину розмови з виконувачем обов’язків очільника Шацької громади. Другу частину розмови читайте уже за кілька днів.

Богдане Вікторовичу! Коли Ви почали виконувати обов’язки селищного голови, замість Сергія Карпука, який пішов до війська, – то в якому стані отримали селищну раду?

Це його рішення було шоком рішення для всіх. В тому числі і для команди, і для мене. Але ми прийняли – це було його вольове рішення. Робота велася і ми зобов’язані були працювати в тому напрямку, який задав голова.

Читайте такожШацький селищний голова Сергій Карпук йде служити в ЗСУ

Було розпочато багато проєктів,  багато напрацьовано партнерських відносин – і з нашими містами партнерами з Німеччини, Литви, Естонії, Швеції. Один із найважливіших таких наших партнерів – це проєкт «Говерла», Коли вони почули, що голова пішов до війська, то одразу «з холодом» поставилися до громади. Коли йде керівник, з яким узгоджені відносини – не зрозуміло з ким працювати. Ми вийшли на контакт з ними і я запевнив, що продовжуємо працювати у темпі, який задав голова. Ніяких кардинальних рішень і змін не буде.

Треба розуміти, що голова не склав повноваження. Він на телефонному зв’язку в міру своїх можливостей. Ми з ним контактуємо.

Зрозуміло, багато з колишніх ідей ми втілювати не можемо – війна. У мене на столі, лежить два напрямки руху громади: підтримка Збройних Сил та утримання громади, аби працювали школи, садочки, лікарні, водовідвезлення, сміття, водопостачання, харчування діток, люди отримували заробітну плату. Все має бути на тому рівні, який був і тоді, коли був Сергій Вікторович. З підтримки Сергія Вікторовича, вдається вирішувати якісь складні моменти, бо в нього є певні домовленості, а також досвід. Ми з ним часто радимося.

(Від аредакції: детальніше про те, як саме Сергій Карпук досі впливає на громаду і роботу селищної ради, а також про причини його рішення йти в ЗСУ та про політичну ситуацію в громаді читайте у другій частині інтерв’ю з Богданом Тимошуком. Вона буде опублікована через кілька днів)

Ми підтримуємо військових,  які тут дислокуються, тому що ми прикордонна громада, та хлопців, які на фронті. На місці допомагаємо захисникам в укріпленні кордону. На жаль, недостатньо коштів, які виділяє держава. Шацька громада долучається до копання ровів, облаштування фортифікаційних споруд.

Читайте також:  Гроші на ЗСУ: скільки коштів виділила Шацька громада з селищного бюджету за два роки

Розкажіть, а які саме проєкти зараз реалізовуються на території Шацької громади.

Зараз у нас завершується важливий проєкт каналізації. До 30 червня ця «машина» має бути передана в комунальну власність селищної ради. Тоді розпочнемо планову роботу щодо підключення громадян, введення вже в повну експлуатацію.

Згідно з проєктом протягом двох років має підключитися 7 тисяч домогосподарств. Тільки після цього мона буде вважати, що проєкт вдався, що повністю виконаний. Але кошти і після цього будуть ще виділятися: треба буде додатково набирати працівників для обслуговування устаткування. Треба розуміти, що коли ми почнемо, підключимо навіть 10 домогосподарств – насоси будуть працювати на повну, електроенергія буде витрачатися. Тож на початку, перший рік-два, каналізація буде збиткова.

Читайте також: Реалізація проєкту каналізування у Шацькій громаді: як все було

Також є новий проєкт каналізування, грант на реалізацію виграла обласна адміністрація. Завдяки проєкту реконструюють каналізацію у Шацьку, збудують каналізацію в селі Пульмо, в урочищі Мокошин. Це – новий квартал, в якому виділені ділянки під забудову. Проєкт сьогодні на стадії оголошення тендеру на підрядника. Якщо все вдасться, то або кінець цього року, або початок наступного, вже будуть проводитись певні роботи. На проєкт витратять 80 мільйонів гривень – це грантові кошти, і співфінансування – 10% від місцевого бюджету.

Зараз ми вже на стадії реалізації проєкту від «Екоклубу». Ми будемо встановлювати сонячні електростанції на Шацькій лікарні. Ця станція дозволить у зимовий період стабільно працювати, попри можливі блекаути. Це проєкт «Еко-клубу» і це десь близько 1 мільйона гривень європейських коштів і співфінансування селищної ради.

Читайте такожНа покрівлі Шацької лікарні хочуть встановити сонячну станцію

Так само ми реалізували за Програмою EGAP проєкт, тож сонячні панелі тепер має і шацький ЦНАП. Устаткування ефективне, під час вимкнення світла комп’ютери працюють, адміністративні послуги надаються.

Читайте такожВ Шацькому ЦНАПі встановили сонячні панелі

Також є ідея знову ж таки шукати грантові кошти на реалізацію проєкту на встановлення сонячних панелей для системи каналізування. Прогнозовано очікуємо великі збитки на електроенергію, тому шукаємо альтернативні джерела.

Розкажіть про будівництво Піщанської школи, коли вже завершиться? 

Піщанська школа потребує грошей для завершення. На початок травня це було 8 мільйонів гривень – щоб повністю завершити проект. Була складна ситуація з підрядником, кримінальні справи, потім цей підрядник помер. Дуже складна і проблемна ця школа для нас вийшла.

Приїжджала до нас голова районної адміністрації Ольга Черен, пообіцяла допомогти з пошуком фінансів. Ми зі свого бюджету в квітні передбачили 3 мільйони гривень на цю школу, тож ще залишиться 5. Хочемо, все-таки до 1 вересня цей об’єкт завершити.

Читайте також: У Волинській обласній лікарні прооперували 20-річного хлопця, який потрапив під потяг

На часі – оптимізація шкіл, адже з 2025 року ті школи, які менше 60-ти дітей, будуть закриватися. Освітня субвенція на них не надходитиме. У 2027 році – ще одна хвиля оптимізації. Малокомплектні школи маємо призупинити, або вони лягають на бюджет громади. Тому ми зараз прораховуємо всі моменти і однозначно нова Піщанська школа допоможе оптимізувати той кущ ПулемецьРостань.

Звичайно треба буде купляти ще автобуси, щоб довезити діток до великої школи, адже це – якість отриманих знань. Уявіть, що навчиться в селі дитина де в одному класі сидить двоє четвертокласників, шість третьокласників, двоє другокласників, а першого взагалі нема. І вчителька одночасно викладає математику різним класам. Така ситуація є в одній зі шкіл нашої громади.

Які школи нашої громади – під загрозою закриття чи  призупинення роботи? 

Поки не готовий сказати – це складний процес. Треба спочатку провести по законодавству громадське обговорення, обговорити, з’ясувати всі деталі, знову ж таки, забезпечити транспортом. Дуже багато проблемних питань.

Нещодавно Шацька громада отримала автобуса від благодійників із-за кордону. Де його використовуватимуть?

Обласна адміністрація отримала два автобуси, як гуманітарну допомогу зі Швеції. Автобус дуже сучасний, має 58 місць, довжина близько 11 метрів.

Така оказія сталася, що ніхто з наших водіїв не хотів сідати, адже керувати ним ще треба було вчитися, він має трохи іншу систему керування. Спочатку цей автобус мав курсувати населеними пунктами Світязь-Підманево, забирати підманевських школярів до Світязької школи, але водій автобуса пенсійного віку, каже: їздити не буду.

Тому було прийнято рішення передати цей автобус на Мельники, де водій освоїв цей автобус і він зараз довозить дітей із Затишшя до Мельників.

Ще одна причина, як ми вибирали, куди цей автобус буде їздити, це − асфальтована дорога. Спочатку ми планували його пустити на напрямок Положево-Плоске-Вілиця-Прип’ять, адже там найбільше довозиться дітей. Але частина дороги там ґрунтова.

Розкажіть про плани та очікування на літній сезон?

Шацька громада як завжди, як і до війни, так і під час війни готується до відпочинкового сезону. Тому що, не зважаючи на що, ми повинні забезпечити основні моменти щодо безпеки відпочинку туриста.

Ми провели наради з силовим блоком щодо дотримання безпеки, дотримання комендантської години та безпеки на локаціях відпочинку. Такі наради провели з нашими комунальними підприємствами, адміністрацією національного парку. Радилися й як правильно організувати вивіз сміття, забезпеченням біо-туалетами.

Яку кількість відпочивальників очікуєте цього року? 

З огляду на минулий рік можу сказати, що початок сезону видався не дуже людним, оскільки червень був прохолодний, середина липня також, а ще врахуймо війну та вручення повісток. Торік була ситуація, коли хтось в інтернеті поширив фото, як ТЦК ходить по пляжу і роздає повістки. І частину людей це зупинило, вони до нас не поїхали.

Але потім десь після 20 липня до нас «хлинула» хмара людей. Навіть у вересні було багато відпочивальників. За даними Шацького нацпарку, офіційно зі сплатою екологічного збору проїхали 70 тисяч людей. Це тільки ті, які зупинилися. На жаль, це − єдиний спосіб відстежити кількість відпочивальників. Орієнтовно ми докидаємо 30 %, які не зупинились. Тобто минулого року було десь близько 100 тисяч. Ми очікуємо, що цей сезон буде, як і минулорічний.

Тобто вважаєте, що умови нового закону про мобілізацію не вплинуть на кількість відпочивальників?

Ні. На пляжі ми і так бачимо студентів, військових і їх рідних. Тобто немає людей, які сьогодні потенційно можуть бути призвані до військових. Ці люди не сьогодні, а вже третій рік уникають контактів з ТЦК, тож тут просто нічого не зміниться. Але приїдуть люди, які сьогодні звільнилися від служби, адже їм треба реабілітація.

Бізнесмени також сьогодні вже розпочали роботу. Всі торгові точки відкриті. Я спілкуюся з людьми, які здають житло. В частини бронювання вже є на весь липень.

Що то за яхта, яку отримала Шацька селищна рада? Для кого вона призначена та як використовуватиметься? 

Яхта «Асоль» знаходиться в обласній комунальній власності. Вона плавала раніше в Луцьку по річці Стир. Саме Сергію Карпуку запропонували забрати її в Світязь, адже стояла без використання і догляду. Сама яхта в хорошому стані, лише потребує косметичного ремонту. Зараз ми готуємо місце, де поставити її. Довжина яхти – близько 12 метрів. Ми її пофарбуємо і тоді поставимо на воду. Вона стоятиме на балансі нашої спортивної школи, з часом, можливо возитимемо екскурсії озером Світязь.

Як прокоментуєте ситуацію, коли жінка через ями травмувалася в Шацьку? 

Справді, в Шацьку є одна ділянка, на вулиці Незалежності, де на дорозі кілька великих вибоїн. Їх залив дощ. Жінка їхала велосипедом, в’їхала в цю ямку, впала, травмувалася.

Свого часу, коли робилось асфальтування цієї частини дороги, не зробили водовідведення. Дощі,  їздять машини – вимиває ями. Ми цю дорогу ремонтували своїми силами: взяли в дорожників крошку, яку збирають з асфальту, завезли, засипали, все зробили рівно. Два-три дощі – знову вимило, бо ж воно ж не склеєне. Зараз я знову доручив нашим працівникам, щоб так само заипали, але ще залили смолою.

Хочу сказати шачанам, що я відкритий до вирішення проблемних питань. Мене дуже обурює, коли наші люди, сидячи на дивані, пишуть в мережі Фейсбук публікації про те, що знову все не добре, все погано, все пропало. Як на мене, то це − бабські розборки в Фейсбуці. Якщо є проблема, я готовий не лише в кабінеті сісти, але й виїхати на місце цієї проблеми і вирішувати, а не робити цю посанину у Фейсбуці.

Дуже обурює, що публікацію про цей випадок в соцмережах підключився один із наших депутатів. Написав «Богдане Вікторовичу, слушно звернути на цю ділянку, проблемну ділянку увагу, це наша комунальна дорога і ми відповідальні за безпеку на цих дорогах».

Мені просто дивно, що наш депутат не знає, що це  не наша дорога, це – дорога служби автомобільних доріг, до якої ми, уже листів чотири написали. І я особисто з керівництвом про те, щоб дорогу підремонтувати, але справа в тому, що служба автомобільних доріг фінансується з обласного бюджету, а область виділяє зараз кошти тільки на оборону!

Згадана вище ділянка дороги мала бути відремонтована раніше: був уже тендер оголошений. На ремонт дороги виділяли 252 мільйони гривень. Мала бути асфальтована дорога, з освітленням, з тротуарними доріжками від початку Мельників і до центру Шацька. Якби не війна, зняли б це питання.

Далі буде…

Розмовляла Ірина Хвисючик

Читайте також наші новини у Facebook