Волинь Новини

У Луцькій громаді обстежили старовинні церкви

У селах Городок, Одеради та Сьомаки Луцької громади обстежили старовинні церкви.

Читайте також: У свої 91 волинянка не розлучається з телефоном, бо щомиті чекає на дзвінок від сина з фронту

Моніторинг пам’яток проводить відділ охорони культурної спадщини. Про це повідомляє пресслужба Луцькради.

У вказаних селах громади розташовані Миколаївська церква, церква Івана Богослова, пам’ятник землякам, могила воїнів УПА, могила жертв війни, щойно виявлені пам’ятки археології.

Церква у Городку збудована наприкінці ХІХ століття. Репрезентує архітектуру сільських дерев’яних храмів на Волині того часу. Церква тридільна, однобанна з різновисокими зрубами та дзвіницею з заходу. В інтер’єрі збережено багато автентичних деталей включно з іконами XVIII століття. Храм у задовільному стані. Церква розташована у мальовничому пониззі поряд із цвинтарем. Територія належно утримується користувачем.

Дерев’яна тридільна церква у Сьомаках зведена в останній чверті ХІХ століття. Відображає рідкісний тип храмів. Центральна частина храму має восьмибічну форму і перекрита восьмигранним куполом. Покрита бляхою. Прибудована дзвіниця зведена пізніше самого храму. У церкві розташований двоярусний іконостас з багатими деталями різьблення.

 

З початку 2024 року вже відбулося кілька подібних виїздів для моніторингу пам’яток у селах Луцької міської територіальної громади. До зміни законодавства в частині укладання охоронних договорів уклали охоронні договори на пам’ятки сакральної архітектури у Заборолі та Букові.

 

Читайте також наші новини у Facebook