Важливо Волинь Новини

Девʼять резолюцій щодо України: літня сесія ПАРЄ добігла кінця

Протягом минулого тижня у сесійній залі Асамблеї було прийнято ряд важливих та результативних для України резолюцій:  чотири  резолюції з  питань України, а також пять, повʼязаних із питанням України.

Читайте також: Повістки поштою після «мобілізаційного» дедлайну, більше української в пресі й на ТБ, додаткова сесія НМТ: що зміниться в Україні в липні

 

«Обрали генсека ПАРЄ, у якого першим пунктом у програмі – мирна і суверенна Україна, показали один з головних статутних органів Ради Європи студентам з рідного ВНУ імені Лесі Українки, поспілкувалися із Постпредом України при РЄ Борисом Тарасюком, взяли участь у сайд-івентах щодо полонених медійників, депортованих українських дітей, показали фільм про те, як росія краде нашу культуру та те, як рашисти знущаються з наших громадян у полоні. (Парламентарі з Європи плакали від свідчень про жахливі тортури, яких зазнають наші військові і цивільні у рашистському полоні). А головне – вибороли багато важливих резолюцій»,- пише у підсумках член постійної делегації України в ПАРЄ Ірина Констанкевич.

Зокрема, парламентарії ухвалили:

резолюцію «Протидія стиранню культурної ідентичності під час війни та миру», яка визнає геноцидні дії російської федерації  для знищення української культури;

резолюцію «Терміновий заклик до Європи та її партнерів: передбачити негайні та довгострокові політичні рішення для підтримки переміщених осіб з України», яка закликає до посилення політичної підтримки та надання необхідного фінансування для реалізації політики внутрішнього переміщення в Україні, окрім того Асамблея підкреслює важливість створення можливостей для переміщених осіб в Україні зберігати і розвивати свою культурну спадщину;

резолюцію «Правові та правозахисні аспекти агресії російської федерації проти України», яка, зокрема, містить заклик до створення спецтрибуналу за злочини російської агресії;

резолюцію «Роль санкцій у протидії агресивній війні Російської Федерації проти України», яка, зокрема, закликає до подальшого тиску на російських виробників зброї та пропагандистів, а також до створення прозорого міжнародного компенсаційного механізму для постраждалих у війні та на відбудову України.

Також українська делегація разом з Міністерством закордонних справ України презентувала проєкт віртуальної реальності «Жити війною» та виставку  «Листівки з України» про знищену росією українську культурну спадщину. Цими проєктами українські парламентарії надали змогу європейській спільноті відчути реалії війни.

На майданчиках сесії українська делегація провела два потужних представницьких заходи. На сайт-івенті, присвяченому полоненим росією українським медійникам «Журналісти мають значення: Заклик до звільнення українських журналістів, утримуваних у полоні російською федерацією»,  обговорювалися та напрацьовувалися механізми можливості залучення ПАРЄ до допомоги Україні у важкому  питанні звільнення та повернення додому захоплених росією журналістів.

Також відбувся офіційний запуск платформи у ПАРЄ щодо становища українських дітей, яка об’єднає парламентарів 46 країн-членів Ради Європи, представників країн-спостерігачів та кожного комітету ПАРЄ. Ця платформа стане важливим майданчиком для спільної роботи над питаннями, що стосуються всіх українських дітей, які постраждали від війни.  ЇЇ головна мета — надання підтримки українській владі та міжнародним організаціям у визначенні найшвидших способів ідентифікації та сприяння ефективному пошуку дітей, з доступом до максимально можливої інформації про їхню ідентичність та умови депортації або примусового переміщення росією. Під час заходів наша делегація демонструвала фільм виробництва телеканалу Суспільне Культура «Велика російська брехня: як росія краде історію» із серії документальних фільмів, які демонструють тяглість впливу так званої російської «культурної дипломатії» як реального інструменту пропаганди, зокрема, у сферах історії, кіно, літератури, спорту, медіа та мистецтва. Усім прийнятим важливим рішенням передувала напружена, вагома робота парламентаріїв у комітетах Асамблеї протягом тижня сесії.



Українська парламентська делегація вже розпочала активну підготовку до наступної сесії ПАРЄ, яка відбудеться восени з 30 вересня по 4 жовтня.

Читайте також наші новини у Facebook