Волинь Новини

Із початку року 240 волинян отримали ваучери на навчання

Волиняни певних категорій, які бажають підвищити свій освітньо-кваліфікаційний рівень, або ж пройти перепідготовку, можуть отримати від держави ваучер на навчання.

Читайте також: Поліція розшукує безвісти зниклого волинянина

Як скористатися цією послугою цьогоріч, розповіла директорка Волинського обласного центру зайнятості Алла Куцин, повідомляє Волинська ОДА.

Зокрема, упродовж 2024 року на Волині уже видано 240 ваучерів, з них – 124 на здобуття робітничих професій, 116 – для вступу на вищу освіту. Загалом профінансовано 1 мільйон 613 тисяч гривень. Загальний кошторис на цей рік становить понад 10 мільйонів гривень.

До слова, право на одноразове отримання ваучера мають:

– люди віком старші за 45 років, страховий стаж яких становить не менше, ніж 15 років;

– внутрішньо переміщенні особи;

– учасники бойових дій упродовж трьох років після демобілізації;

– люди, які отримали поранення внаслідок війни;

– звільненні з полону громадяни України.

За словами Алли Куцин, щоб отримати ваучер потрібно мати професійну, фахову передвищу або вищу освіту, не бути зареєстрованим у службі зайнятості як безробітний та не проходити впродовж останніх трьох років перепідготовку коштом Фонду державного соціального страхування на випадок безробіття та не отримувати ваучер раніше.

Також директорка обласного центру зайнятості розповіла про зміни до Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2024 році.

Серед основних нововодень – здобуття другої вищої освіти може відбуватися без єдиного вступного іспиту (ЄВІ) та єдиного фахового вступного випробування (ЄФВВ), а за співбесідою або фаховим іспитом в закладі вищої освіти залежно від спеціальності.

Читайте також наші новини у Facebook