Волинь Новини

ВНУ – в двадцятці найкращих вишів України

Оприлюднено результати щорічного академічного рейтингу українських університетів «ТОП-200 Україна 2024». Його вісімнадцятий рік поспіль розробляє Центр міжнародних проєктів «Євроосвіта» спільно з міжнародною групою експертів IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence.

Читайте також: У Луцьку на світлофорі встановили сонячні панелі

Експерти брали до уваги Берлінські принципи, які затвердили учасники другої наради IREG, та рекомендації IREG, пише osvita.ua.

Спираючись на висновки цих конференцій, автори рейтингу використали багатокритеріальні підходи до оцінювання ефективності діяльності університетів на основі оброблення великих масивів даних про роботу закладів вищої освіти, які можуть бути отримані з відкритих джерел і валідність яких може бути перевірена.

Оцінювання діяльності українських університетів у 2024 році здійснювали на основі використання шести міжнародних і чотирьох національних показників. З-поміж них найбільші вагові коефіцієнти мають академічна, науково-видавнича діяльність, оцінка науково-дослідницьких досягнень через порівняння сайтів університетів, досягнення в розрізі Цілей сталого розвитку ООН та оцінювання впливу університетів на суспільство в чотирьох широких сферах: дослідження, інформаційно-просвітницька робота, управління та навчання.

До найкращих 20 університетів України цього року ввійшли п’ять столичних вишів, три університети з Харкова, по два зі Львова, Тернополя й Дніпра та по одному з Ужгорода, Луцька, Одеси, Івано-Франківська, Чернівців і Сум.

Перше місце цьогорічного рейтингу вдруге посів Київський політехнічний інститут ім. Сікорського. На другій сходинці залишився Київський національний університет ім. Шевченка. На третій сходинці рейтингу – Львівська політехніка, яка піднялась на одну позицію. Четверте місце рейтингу посідає Харківський національний університет ім. Каразіна, який опустився на одну позицію. На п’ятій сходинці – Сумський національний університет, що минулого року перебував на шостій позиції.

Натомість на шосту позицію з п’ятої опустився Львівський національний університет ім. Франка. На сьомій сходинці розташувався, піднявшись на одну позицію, Національний університет біоресурсів і природокористування. Восьму позицію отримав Харківський політехнічний інститут, перемістившись із сьомої минулого року. На девʼятому місці в рейтингу розташувався Одеський національний університет ім. Мечникова, покращивши відразу на чотири позиції свій минулорічний результат. На десяту сходинку з дев’ятої перемістився Харківський національний університет радіоелектроніки.

Волинський національний університет ім. Лесі Українки цього річ піднявся з 23-ї позиції минулоріч на 19-ту.

«19 місце в академічному рейтингу серед закладів вищої освіти України в «Топ-200 Україна 2024»!!! У 2023 році – 24 місце. Прогрес очевидний. Вітаю колектив славетного Волинського національного університету імені Лесі Українки. Дякую студентам, викладачам і всім працівникам за результативну діяльність», – зазначив ректор вишу Анатолій Цьось.

Читайте також наші новини у Facebook