Волинь Новини

В приміщенні дитячої залізничної станції у Луцьку встановили нові вікна та двері. Автентичні очікують на реставрацію

В приміщенні дитячої залізничної станції “Росинка” у Луцьку замінили вікна і двері на пластикові. На автентичні — укладений охоронний договір, як на нововиявлену пам’ятку культури місцевого значення.

Читайте також: Відомо, коли паркування в центрі Луцька стане платним

Про це Суспільному розповів керівник відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Олександр Котис.

З його слів, відповідно до двостороннього договору в процесі ремонту в приміщенні станції мають бути збережені декоративні елементи та піч. Вікна, двері, деталі балкона – відреставровані.

“Якщо говорити про конкретно цю будівлю, то вона є дуже рідкісним зразком архітектури 50-их років, тому охоронним договором було передбачено, що буде відбуватися реставрація рухомих елементів – вікон і дверей, їх просто так замінити не можна”, — каже Олександр Котис.

В приміщенні дитячої залізничної у Луцьку встановили нові вікна та двері: автентичні очікують на реставрацію
Керівник відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Олександр Котис. Суспільне Луцьк

Зі слів директора департаменту освіти Віталія Бондаря, у березні цього року рішенням чергової сесії Луцьку дитячу залізницю передали на баланс міського департаменту освіти.

З його слів, на станції замінили дерев’яні двері та вікна на пластикові, встановили відеонагляд та сигналізацію, на це витратили 200 тисяч гривень з міського бюджету.

В приміщенні дитячої залізничної у Луцьку встановили нові вікна та двері: автентичні очікують на реставрацію
Нині на залізничній станції “Росинка” встановлюють нові вікна і двері. Суспільне Луцьк

Як розповів директор міського департаменту освіти Віталій Бондар: усі деталі замінені тимчасово. Автентичні вікна та двері складені у сухому приміщенні, де зберігатимуться до реставрації. Відповідно до охоронного договору, вона має відбутися до 2027 року. Поки немає фінансування, каже освітянин.

В приміщенні дитячої залізничної у Луцьку встановили нові вікна та двері: автентичні очікують на реставрацію
Автентичні вікна та двері зберігаються до реставрації. Суспільне Луцьк

В приміщенні дитячої залізничної станції “Росинка” у Луцьку зараз виконують роботи зі збереження від руйнувань, яких будівлі завдають опади та вандали

Лучанин Олександр, який мешкає неподалік, говорить: четвертий рік дитяча залізниця занепадає, а раніше це була локація, де завжди було багато дітей, на весільні фотосесії приїздили робити світлини молодята.

В приміщенні дитячої залізничної у Луцьку встановили нові вікна та двері: автентичні очікують на реставрацію
Такий вигляд зараз мають вагони дитячої залізниці. Суспільне Луцьк

Зі слів Віталія Бондаря, територію навколо залізниці поступово розчищають від хащ, в приміщенні станції прибрали.

Що відомо про дитячу залізницю

27 березня під час засідання чергової сесії місткої ради майновий комплекс Луцької дитячої залізниці передали на баланс для Палацу учнівської молоді (ПУМ). Майновий комплекс Луцької дитячої залізниці – це теплотяг, два пасажирських вагони, дві станції “Росинка” і “Водограй”, стрілочні пости, колія, шпали, світлофори та інше майно.

У травні 2023 року Луцька міська рада відновила переговори з Кабінетом Міністрів України та правлінням “Укрзалізниці” щодо передачі до комунальної власності Луцької громади майнового комплексу дитячої залізниці. Остаточно в комунальну власність майновий комплекс перейшов в листопаді 2023 року

У березні 2021 року в Луцькій міській раді почали вести переговори з головою правління “Укрзалізниці” Володимиром Жмаком про купівлю дитячої залізниці та усього комплексу. 2022-го міська рада на сесії погодилася прийняти у комунальну власність майно “Укрзалізниці”.

Останній рейс залізниця виконала 28 серпня 2019 року, а з 31 серпня того ж року все законсервували. 11 грудня 2020 року був останній робочий день роботи дитячої залізниці.