Важливо Волинь Новини

У Луцьку рідні військовозобов’язаних скаржаться на дії ТЦК: подробиці (Відео)

Окремі рідні військовозобов’язаних скаржаться на дії ТЦК. Дві волинянки розповіли, як затримували військовослужбовці ТЦК їхніх сина й чоловіка по дорозі на роботу. Нарікають на порушення їхніх прав, зокрема на саме затримання і на умови проведення військово-лікарської комісії.

Читайте також: На Горохівщині відбувся футбольний турнір на кубок пам’яті Анатолія Барабасевича

Як реагують у ТЦК і що радить адвокатка – розповіли у сюжеті 12 каналу.

Єсенія Павлівська розповідає про те, як її чоловіка силоміць відвезли у Луцький ТЦК, коли той ішов на роботу, пояснили – треба уточнити дані. Вона звернулася до поліції, адвоката, і в Міноборони зі скаргами на незаконні утримання і мобілізацію. Каже, її чоловік комісований з 18 років, у ТЦК ж з її слів йому запропонували пройти ВЛК за 5 хвилин. Єсенія не одна з такою проблемою.

«Мого сина незаконно забрало ТЦК і утримувало і без всяких пояснень і на даний момент уже його повезли без ВЛК повезли на полігон. Син зателефонував і що його вже повезли на Рівне на полігон», – каже волинянка Ніна.

У місцевому ТЦК підтвердили, що цих двох чоловіків відвезли до себе в приміщення, але додають, що сили не застосовували і діяли в рамках закону. Мовляв, чоловіків вважають ухилянтами, адже ті не оновлювали свої дані ще з лютого 22-го року, а це не має стосунку до вимог нового Закону Про мобілізацію, адже порушує законодавство, що діяло раніше.

Про право затримання чоловіків на вулиці в ТЦК відповідають:

«Особи, які ухиляються від проходження військової служби та порушують правила військового обліку, можуть бути затримані органами національної поліції. Крім того, в рамках здійснення своїх повноважень військовослужбовці ТЦК та СП можуть залучатися до виявлення таких осіб та передавати їх правоохоронним органам для подальших процесуальних дій», – каже пресофіцерка Волинського обласного ТЦК та СП Уляна Кравчук.

На питання, чи справді було ВЛК за 5 хвилин і негайне відправлення на полігон, про що кажуть рідні чоловіків, Уляна Кравчук відповідає заперечно.

«Військовослужбовці територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки Волинської області при проведенні заходів мобілізаційної підготовки та призову завжди діють в межах чинного законодавства», – наголосила Уляна Кравчук.

Син Ніни Михайло Пінчук, каже його мама, й справді не оновив дані, думали, що час ще є. Тепер же, зі слів жінки, його змушували проходити ВЛК.

«Назбирали компанію вже хлопців і почали їх всіх заводити заставляти проходити ВЛК. Син почав відмовлятися, він сказав, що не хоче, що йому потрібна окремо, тому що дуже  хворий, що є куча проблем із серцем», – розповіла його матір.

Скарг від рідних військовозобов’язаних, кажуть юристи, коментуючи цю проблему останнім часом збільшилося. Що ж до ВЛК, людина, зокрема, й син Ніни має не просто казати комусь в ТЦК, що заперечує, а писати заяву.

«Якщо він писав заперечення, що зараз він не може проходити ВЛК, оскільки його медичні документи знаходяться вдома, то відповідно, проведення такого ВЛК у примусовому порядку є неправомірним. Тобто медичні документи, які знаходяться вдома, також мають бути враховані? Однозначно, про це треба казати і про це треба фіксувати письмовими заявами», – каже адвокатка Юлія Вінцюк.

Юристка радить в будь-якому разі не варто опиратися, коли ТЦК зупиняє, а потім і затримує на вулиці.

«Доставити можна для встановлення даних і для проведення наступних правових дій, зокрема вручення повісток, військово-лікарської комісії або відповідної фіксації певних дій.Рекомендація та, що противитись цій дії, так скажемо, не треба, але самому розуміти, що, прибувши в центр комплектування, ця людина має вийти звідти максимум з повісткою на ВЛК на наступний день. Не проходити там ВЛК примусово, не бути мобілізованою в той же день – це неправомірно однозначно. Оскільки до ВЛК, яке передує мобілізації законній однозначно має бути підготовка: як зібрати ці всі документи, так і емоційно підготуватися», – наголосила Юлія Вінцюк.

Утримувати людину в ТЦК мають право після складання протоколу. Якщо його немає, такі дії можна оскаржувати.

«Для тих, хто знаходиться – кого утримують, то утримувати можна тільки на законних підставах, зокрема після складання протоколу про затримання. Якщо цього всього немає, на такі дії потрібно скаржитися. Оскаржувати їх як мінімум через заяву до поліції та до органів Державного бюро розслідувань – на неправомірні дії представників влади», – додала адвокатка.

Люди скаржаться на дії ТЦК, а в ТЦК нарікають, що їм важко працювати з військовозобов’язаними, при тому, що в державі триває велика війна. І й інші домагаються, щоб працював закон і це все відбувається на фоні проблеми, про яку говорять більше року – мобілізація залишається й надалі найскладнішим, найважчим, але найважливішим завданням. Вона має підсилити армію і дати можливість перепочити тим, хто воює з лютого 22-го року.

Читайте також наші новини у Facebook