Попри те, що підняття тарифів на електроенергію, очікуване липневе збільшення акцизів на пальне та можливі складнощі в роботі бізнесу через перебої з енергопостачанням можуть чинити інфляційний тиск, однак до кінця літа інфляція залишатиметься досить помірною.

Віцепрезидент Асоціації українських банків, голова правління “Глобус Банку” Сергій Мамедов спрогнозував, що на літній період девальвація гривні буде майже нульовою, а коливання курсу долара відбуватиметься в межах коридору 40-41 грн.

“Нацбанк є головним гравцем на валютному ринку: наразі діє режим “керованої гнучкості”, який унеможливлює різкий обвал гривні. Крім того, згідно з прогнозами регулятора, до кінця року ситуація в українській економіці не вибиватиметься за межі раніше озвучених прогнозів. Тобто у другому півріччі прискорення інфляції може скласти максимально до 6%”, – сказав банкір.

Курс валют та інфляція в Україні – останні новини

За даними звіту НБУ про фінансову стабільність, в Україні зберігається дефіцит валюти, і Нацбанк і надалі використовує інтервенції (купівля, продаж або обмін іноземної валюти на міжбанку) для збалансування ринку.

Голова Національного банку Андрій Пишний повідомив, що інфляція в Україні пришвидшиться до кінця року, однак залишатиметься помірною.

За його словами, така цінова динаміка визначатиметься передусім збереженням тиску на витрати бізнесу в умовах війни, вірогідно, дещо нижчими врожаями після минулорічних рекордів, перенесенням на ціни зростання заробітних плат відносно високими темпами, а також підвищенням тарифів на електроенергію.

Читайте також наші новини у Facebook