Волинь Новини

Водії волинської екстренки відтепер навчатимуться в медінституті

Сьогодні 30 кермувальників швидких отримали дипломи про здобуття робітничої кваліфікаційної спеціальності «екстрений медичний технік»

 Перших випускників навчального курсу привітали голова обласної ради Григорій Недопад, начальник управління охорони здоров’я ОВА Юрій Легкодух, очільник Волинського центру екстреної медичної допомоги і медицини катастроф Володимир Шмаль та ректорка Волинського медінституту Тетяна Пастрик.

Про це інформують в обласній раді.

 

Першими додатковий фах здобули водії санітарного транспорту тих відділень екстреної медичної допомоги, де бракує медичного персоналу. Випускники розповідають: навчалися у вільний від чергувань час упродовж 3 місяців. Опанували не лише теорію і практику з надання невідкладної медичної та дореанімаційної допомоги, а й вміння оцінювати ймовірні небезпеки як от загрози ураження струмом, полум’ям чи обвалу конструкцій. «Ми дуже старалися в навчанні, бо розуміємо свою відповідальність. Адже тепер фельдшери покладатимуться на наші професійні дії. І ми зробимо все, щоб стати ефективними членами команди», – від імені своїх колег запевнив водій бригади №2 Ківерцівського відділення ВОЦЕМДМК Руслан Мороз.

 

Голова обласної ради Григорій Недопад відзначив результативність тісної співпраці двох обласних комунальних установ – центру екстреної медицини та медичного вишу. «Така взаємодія – приклад злагодженого і своєчасного реагування на виклики часу. Тому обласна рада як засновник відразу підтримала ініціативу ліцензування нових освітніх програм – і «екстрений медичний технік», і «парамедик», і «медсестра громади». Бо йдеться про підвищення якості надання медичних послуг та про благополуччя волинян. І я пишаюся тим, що наша область завдяки прогресивним ідеям у багатьох випадках є першою і найкращою серед регіонів, що не раз було оцінено на загальнодержавному рівні», – зазначив Григорій Недопад і побажав випускникам успішного застосування нових знань у збереженні життя.

 

«Сьогодні для вас визначний день, від сьогодні порятунок життя людей також залежатиме і від кожного з вас. А цей навчальний курс – для того, аби ви знали, вміли і могли допомогти медикам», – звернувся до новодипломованих фахівців керівник Волинської екстренки Володимир Шмаль. Він також зазначив, що додаткову спеціальність «екстрений медичний технік» мають здобути усі водії карет швидких, а таких – понад дві сотні.

Виконувачка обов’язки ректора Волинського медінституту Тетяна Пастрик зауважила, що сьогоднішній випуск – це не єдиний і, найпевніше, не останній спільний проєкт обох комунальних закладів. Днями дипломи отримають і перші випускники освітнього курсу «парамедик». «Разом ми визначили пріоритети і впевнено прямуємо до їх реалізації, взаємовигідно і ефективно використовуючи навчальні бази, фахівців і досвід обох установ», – запевнила вона.

Начальник управління охорони здоров’я ОВА Юрій Легкодух висловив вдячність керівництву і викладачам медінституту за ініціативний і неформальний підхід до організації медичної освіти. «Ви працюєте творчо і на випередження. Це заслуговує на вдячність і повагу. Те, що сьогодні у Волинському медінституті вже впроваджено, невдовзі стане обов’язковою і загальною вимогою НСЗУ до спеціалізації та фаховості персоналу закладів охорони здоров’я», – зауважив посадовець.

Читайте також наші новини у Facebook