Волинь Новини

Скільки допомоги за другий рік повномасштабної війни зібрали благодійні фонди Волині та як її розподілили

У 2023 році благодійні фонди Волині, які подали фінансові звіти до Державної податкової служби, офіційно зібрали на потреби армії та цивільного населення щонайменше 722 мільйони гривень. Це на 98 мільйонів більше, ніж у перший рік повномасштабної війни, – пише Сила правди.

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» у партнерстві із українським інструментом для дослідження ринків YC.Market зібрав та проаналізував фінансові звіти благодійних організацій Волинської області за другий рік повномасштабного вторгнення Росії. На основі цих даних редакція сформувала список фондів, які у 2023 році залучили найбільше допомоги.

Скільки на Волині благодійних фондів

Повномасштабне вторгнення Росії у 2022 році мобілізувало та активізувало волонтерське середовище в Україні й на Волині. На кінець 2021 року у Волинській області було офіційно зареєстровано близько 380 благодійних організацій. Із них лише 30-40 демонстрували хоч якусь діяльність.

У перший рік великої війни в області зареєструвалося 214 благодійних організацій, а впродовж 2023-го – ще 87. Десятки, якщо не сотні громадських ініціатив також зосередилися на допомозі військовим, внутрішньо переміщеним особам та іншим постраждалим від нападу. На тисячі зборів і від звичайних громадян, волинян можна було натрапити у соціальних мережах.

Точно підрахувати масштаби ресурсів, які мобілізували волиняни у другий рік повномасштабної війни, підрахувати неможливо. Хоча б якісь уявлення про це можна скласти із податкової звітності благодійних організацій. Проте, й тут не все так однозначно. У фондах хтось відверто, а хтось не публічно каже, що на початках мали або великі проблеми із обліком отриманої і розподіленої допомоги, або його й взагалі не було.

Фінансові звіти за 2023 рік станом червень 2024 року подало лише близько 23% зареєстрованих у Волинській області благодійних організацій (трохи більше 150 із майже 700). Та все ж, це майже втричі більше, ніж тих, які звітували за 2022 рік.

«Сила правди» проаналізувала наявні дані про надходження та витрати понад півтори сотні фондів, які подали звіти, аби читачі могли дізнатися про такі ініціативи, звернутися до них в разі потреби, або обрати ту, якій можуть довіритися у контексті допомоги ЗСУ.

Варто відзначити, що у дослідженні немає ініціатив, які хоч і діють у вигляді громадських організацій, проте теж спрямовані на підтримку армії, як наприклад «Військова пошта». А також фізичних осіб, в тому числі офіційно зареєстрованих у податковій як волонтери, які самостійно збирають та розподіляють допомогу військовим, адже визначити їхню точну кількість та фінансові показники неможливо.

Як змінилася активність благодійних фондів у 2023 році?

У десятку фондів із найбільшим бюджетом у 2023 році увійшли: «Волинь-2014», «Добра справа», «Карітас-Волинь», «Віримо в Україну», «Медицина в дії», Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», волонтерський штаб «Ангар», «Дем’янове диво», «Завжди з вірою», а також благодійний фонд «Волинь SOS». Ці організації офіційно акумулювали близько 547,2 мільйонів гривень, а це майже 76% коштів відображених в усіх поданих фондами фінзвітах (722 млн грн). Ці ресурси пішли на потреби військових, переселенців та надання іншої соціальної допомоги.

У другий рік великої війни із десятки лідерів випали благодійні фонди «Наші люди», «Відкриті двері», «Міжнародний благодійний фонд «Рутс» і «Дитяча місія. Україна».

Лідером за обсягом зібраної допомоги серед волинських благодійних фондів у 2023 році став благодійний фонд «Волинь-2014» з оборотом у 112,6 мільйона гривень. Діяльність організації забезпечується за рахунок соціально відповідального бізнесу Волині. Засновниками є відомі підприємці Євген Дудка (група компаній під брендом «Вілія»), Петро Пилипюк (товариство з обмеженою відповідальністю «Модерн Експо») та підприємець з Рівненщини Олександр Андріанов. Керує фондом Володимир Кривович. За його словами, фонд залучив ресурси не тільки від місцевого бізнесу, але і від міжнародних партнерів. Наразі діяльність фонду спрямована на підтримку ЗСУ.

«Мабуть 98% від діяльності фонду йде військовим. Фактично у нас немає донатів з населення. Наші засновники збираються, обговорюють якийсь проєкт, контактують з конкретними підрозділами ЗСУ і виділяють необхідну суму. 

У нас зараз значно більша кількість допомоги, але не тому, що вона була малою. У 2022-му році дуже багато речей не можна було придбати в Україні. Тому більшість необхідного ми купували за кордоном через наших партнерів і перевозили, як гуманітарну допомогу. Відповідно у звітності це відображалося, як нуль», – зазначив Володимир Кривович.

Володимир Кривович
«Проєкти, які ми зараз реалізуємо націлені на Збройні сили України», – Володимир Кривович.

Другим за обсягом допомоги у 2023 році став благодійний фонд «Добра справа». Він залучив і витратив щонайменше 99 мільйонів гривень. У 2022-му році через фонд пройшло 176 мільйонів гривень. Тоді фонд займав першу сходинку у рейтингу. Попри зменшення обороту, кількість волонтерів фонду зросла з 1080 до 1300.

За словами виконувача обов’язків керівника фонду Олександра Пронози, наразі їхня діяльність націлена на допомогу цивільному населенню і військовослужбовцям.

«99 мільйонів – це не точна сума, вона буде уточнюватись у сторону збільшення, бо ще не подали звіт. Із них 18 мільйонів надійшло донатами. Наразі найбільше нас підтримують місцеві бізнесмени, а також підприємці з-за кордону. 

Окрім того, фонд передав 200 тисяч кілограм гумдопомоги та десь 303 автомобілі. Їздимо на фронт, готуємо плов, бограч і роздаємо нашим військовим. 

На жаль, люди звикли до війни, донати стали меншими. Хоча щодня до нас надходить десь 20-25 письмових звернень від військових, усних навіть не рахуємо… Плануємо побудувати реабілітаційний центр для військовослужбовців, а також допомогти з робочими місцями хлопцям, які повернуться з війни», – зазначив Олександр Проноза.

«Ми почали проводити дитячі змагання, літні табори, а також заходи з підтримки жінок, які втратили на війні чоловіків», – Олександр Проноза.

Третім за масштабами діяльності у 2023 році став благодійний фонд «Карітас-Волинь», який посунув з цієї позиції одного з лідерів 2022 року – волонтерський штаб «Ангар».

У другий рік повномасштабного вторгнення «Карітас-Волинь» вдалося акумулювати 73 мільйони гривень, у 2022 році оборот організації сягав 92,2 мільйона гривень. У матеріалі «Сили правди» щодо діяльності фондів за 2022 рік «Карітас-Волинь» посідав п’яту сходинку з оборотом у 49,6 мільйона гривень, який був зазначений у їхньому фінансовому звіті. Однак, згодом фонд подав уточнення і сума зросла.

Організація функціонує в багатьох населених пунктах Волині та кількох містах у Рівненській області. Керує фондом Володимир Кметь з Нововолинська.

«У 2023-му організація отримала від донорів 66,1 мільйона гривень, працювало 14 проектів. Передали 29 гуманітарних вантажів загальною вагою 300 тонн вартістю 24,8 мільйона гривень від донорів з Німеччини, Нідерландів, Польщі, Чехії, Німеччини, Бельгії, Австрії.

Завдяки допомозі закордонних донорів та місцевих благодійників вдалося формувати продуктові набори для потребуючих та розподілити допомогу серед інших осередків Карітасу. Зараз діяльність фонду в основному націлена на організації дитячих просторів.

Дуже багато донорів завершують свою діяльність, тому намагаємось залучити якісь державні програми», – розповів Володимир Кметь.

На четвертій сходинці – благодійний фонд «Віримо в Україну» з оборотом у 57,7 мільйона гривень. Порівняно з 2022 роком його надходження зменшилися на 20 мільйонів гривень. Засновником фонду є колишній заступник голови Волинської обласної державної адміністрації Юрій Гупало. Керує організацією професор, колишній декан історичного факультету Волинського національного університету імені Лесі Українки Анатолій Шваб.

«11,5 мільйонів – це гуманітарна допомога від партнерів та міжнародних організацій, ще 46,2 мільйона гривень зібрали донатами. В основному благодійний фонд підтримував армію, внутрішньо переміщених осіб та соціально незахищені верстви населення», – зазначив Анатолій Шваб.

Анатолій Шваб, БФ «Віримо в Україну»
За словами Анатолія Шваба, фонд продовжує працювати заради перемоги України.

Далі за масштабами діяльності – новостворений благодійний фонд «Медицина в дії». Організація заснована у 2023 році жителькою Ківерець Наталією Круцько. Згідно з фінансовим звітом, у перший рік свого існування фонд зміг зібрати 50,2 мільйона гривень. Організація націлена на допомогу цивільному населенню на сході України.

«Грошових надходжень у фонду не було, лише у вигляді матеріальних цінностей. Це здебільшого гуманітарна допомога. Ми зборів не проводимо, у нас є донори з Канади. Ми працювали з ними у 2022 році, коли ще були громадською організацією. 

Ми надаємо однотипну допомогу: продуктові, гігієнічні та сімейні набори екстреної допомоги. До останніх входять фільтри для очистки води, ліхтарик на сонячних батарейках, зубна паста, щітка і мило», – пояснила Наталія Круцько.

Видача продуктових та гігієнічних наборів, БФ «Медицина в дії»
Видача продуктових та гігієнічних наборів для родин ВПО, які евакуювались із зон бойових дій у 2024 році.

На шостому місці за підсумками 2023 року розташувався Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», якому вдалося акумулювати 38,8 мільйона гривень. У 2022 році він був четвертим, а зібрана сума була у півтора раза більшою – 59,4 мільйона гривень.

Фонд спеціалізується на підтримці культури, закладів освіти, закупівлях медичного обладання, встановленні дитячих та спортивних майданчиків, а з початком повномасштабного вторгнення додалися нові напрямки – підтримка армії та внутрішньо переміщених осіб.

«Нині, у часи надскладних випробувань, продовжуємо найважливішу благодійну місію – допомагати Силам безпеки й оборони України. Знаходимо можливості і для підтримки цілком цивільних проєктів. Бо ми сильні, згуртовані і вмотивовані», – йдеться на сторінці благодійного фонду.

Директорка Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода

Варто відзначити, що у минулі роки та під час передвиборчих кампаній фундатор організації нардеп Ігор Палиця та його соратники неодноразово спекулювали на діяльності фонду «Тільки разом», щоб заручитися підтримкою волинян.

На сьомій позиції – волонтерський штаб «Ангар», який спеціалізується на підтримці військових. Де-факто «Ангар» це група із трьох благодійних фондів: «Співдружність-Волинь», «АНГАР. Україна» та «Кітики». У 2022 році організація посідала третю сходинку за обсягами роботи на Волині, однак у 2023-му оборот штабу зменшився з 69,1 мільйона гривень до 37,8 мільйона гривень. Керівницею штабу й, відповідно, трьох благодійних організацій є волонтерка Ольга Валянік.

«Близько 80% освоєних коштів – це донати. За найбільші пожертви ми даруємо нашу відзнаку – «ангарську гільзу».

В основному ми закуповуємо FPV-дрони, реби, тепловізори і тактичну медицину. Дуже багато запитів від військових, тому майже кожного дня у нас відбуваються відправки на фронт.

Пишаємося співпрацею з луцьким брендом одягу «Южуал». У нас є спільний дуже успішний дроп одягу «Ангар і Южуал». За 2023 рік нам вдалося залучити таким чином більше мільйона гривень. Завдяки видавництву «Бородатий Тамарин» та Максу Кідруку, який проводить тури з продажу своїх книг, нам вдалося зібрати ще 1,3 мільйона гривень. Також у нас є подієвий відділ «Ангару», співпрацюємо з агенцією «Філгуд», – зазначила операційна менеджерка штабу Іванна Кумановська.

«Ми закриваємо запити, які ми брали ще у лютому. Але це хороша тенденція, бо минулого року, в цей період, ми закривали запити грудня», – Іванна Кумановська.

Восьмий за бюджетом у другий рік великої війни – благодійний фонд «Дем’янове диво», заснований власником компанії «Сімейна фортеця», котра зводить житлові комплекси в передмісті Луцька, Олександром Князєвим та його дружиною Інною.

У 2023 році організація наростила свій оборот майже у 20 разів: з 1,9 до 36,4 мільйона гривень. До 24 лютого 2022 року організація підтримувала дитячі будинки та людей з інвалідністю, а тепер активно допомагає ще й військовим та постраждалим від війни.

«Майже 95% допомоги – це донати, решта – гуманітарна допомога. Наразі ми націлені на підтримку цивільного населення, людей, які опинилися у скрутних життєвих ситуаціях, внутрішньо-переміщених осіб. Частина допомоги направляється  в медичні заклади та установи, будинки сімейного типу. Це допомога продуктами харчування, одягом, засобами гігієни. Крім того, допомагаємо чим можемо воїнам ЗСУ», – розповіла співзасновниця організації Віолетта Князєва.

БФ «Дем'янове диво»
Волонтери фонду «Дем’янове диво» кажуть, що наростити фінансові обороти вдалося завдяки наполегливості та хорошій команді.

Далі за масштабами діяльності благодійний фонд «Завжди з вірою», який заснувала жителька села Тарасове Луцького району Віра Максимюк у 2022 році. Тоді надходження і витрати організації становили 12,6 мільйона гривень, а у 2023-му – майже 25 мільйонів.

«В основному постачаємо медичні матеріали. Це медичні маски, трубки для реанімацій, шприци та інше. Співпрацюємо з німецькою організацією, вони надають нам допомогу за запитами. Донати ніколи не збирали», – зазначила керівниця організації Віра Максимюк.

Замикає десятку найбільших благодійних організацій Волині за сумою зібраної у 2023 році допомоги благодійні фонди «Волинь SOS» та «Волинь SOS Medical». Останній був створений у 2023 році й значно наростив загальні обороти організацій: у 2022 році «Волинь SOS» освоїв близько 6 мільйонів гривень, а у 2023-му обидві організації акумулювали 16,8 мільйона гривень.

Фонди допомагають навчати лікарів, купувати обладнання за кордоном, а з початком повномасштабного вторгнення ще й передають ліки для військових. Організаціями керує Дмитро Василенко.

«Ми навчаємо лікарів, вони обмінюються досвідом з фахівцями крутих клінік за кордоном. Також співпрацюємо з канадськими лікарями. Наш фонд допомагає людям, які отримали серйозні травми. Серед них і військові. Ми провели титанічну роботу, щоб налагодити співпрацю з неймовірними фахівцями, аби це стало можливим. Зараз у нас близько 60 важких пацієнтів, яким потрібна медична допомога та реабілітація», – зазначила одна із засновниць фонду Наталія Ариванюк.

«Наша основна місія – це допомога військовим медикам, нашим хлопцям на передовій…» – команда «Волинь SOS»

Благодійні організації із бюджетом до 16 мільйонів гривень

Далі за масштабами фінансової активності – фонд «Відкриті двері», який акумулював 15 мільйонів гривень. У 2022-му бюджет організації був приблизно на тому ж рівні – 16,6 мільйона гривень. Фонд заснували Анатолій Шевчук із Луцька, ірландець Джеймс Тимофій Слоан, який понад 20 років мешкає в Україні, а також британець Роберт КарсонЗа даними Волинської облради, цей фонд займається допомогою знедоленим дітям.

Благодійна організація «Фонд Національного розвитку» прозвітувала про 14,7 мільйона гривень. Учасники фонду – це громадські діячі, спортсмени, політики, науковці, представники ІТ-сфери та бізнесу. В основному фонд займається доглядом за хворими та забезпечує їм проживання. Зокрема, надає тимчасове житло особам із розумовими вадами, наркозалежним та людям похилого віку. Засновником фонду є волинянин Олександр Кулаков.

«З початку війни ми всі активно почали допомагати, але кожен в своєму напрямку, там, де він чи вона могли б бути максимально продуктивними і корисними. Переконаний, що об’єднавшись, ми зможемо зробити набагато більше», – розповів Олександр Кулаков.

Активізувався у 2023 році й Волинський обласний благодійний фонд «Ковчег», через який пройшло 12,8 мільйона гривень. Порівняно з 2022 роком оборот організації зріс у 24 рази, тоді він становив майже 526 тисяч гривень. Фонд надає соціальну допомогу населенню без забезпечення проживання. Організацію очолює Олександр Дудік.

«Ми налагодили співпрацю з міжнародними партнерами, тому зріс оборот. В основному допомагаємо дітям, фактично утримуємо сиротинець. Забезпечуємо всім необхідним дітей, які залишилися без батьків», – зазначив Олександр Дудік.

Далі – Волинський обласний благодійний фонд «Дитяча місія. Україна», який очолює Людмила Лонюк. Фонд спеціалізується на допомозі бідним, подоланні наслідків стихійного лиха, наданні гуманітарної допомоги тощо. У 2023 році він зібрав 11,6 мільйона гривень, у 2022 році ця сума була у півтора рази меншою – сім мільйонів гривень. Попри це, тоді організація замикала десятку лідерів.

Реалізація проєкту «Некорумповане покоління» благодійного фонду «Дитяча місія. Україна».

Наступним за масштабами діяльності є Волинський обласний благодійний фонд «Переображення» – 11,2 мільйона гривень. Він зареєстрований ще у 2003 році, займається наданням соціальної допомоги нужденним. Головою фонду є Павло Миронюк.

«Усі ці роки фонд працював. Раніше допомагали наркозалежним, створювали для них спеціальні центри, які наразі працюють при релігійних громадах. Успішним проєктом є програма профілактики різних залежностей «Знати, щоб жити», яку ми проводимо в навчальних закладах. Також наш фонд є засновником приватного ліцею «Скарбниця мудрості» у Луцьку, яким ми частково опікуємося. Наразі націлені на допомогу внутрішньо переміщеним особам», – зазначив Павло Миронюк.

Наростив фінансову активність і «Фонд правового і соціального захисту співробітників та пенсіонерів органів державної безпеки «Братерство Волинь». Засновником фонду є Володимир Цикун. У відкритих джерела про цю організацію інформації обмаль, проте його діяльність, ймовірно, пов’язана із Службою безпеки України. У 2023 році фонд зібрав 8,4 мільйона гривень, а у 2022 було майже втричі менше – 2,9 мільйона гривень.

Далі – благодійний фонд «Велнес» колишнього народного депутата Сергія Мартиняка. У 2023 році він акумулював 7,3 мільйона гривень, а у 2022 – 6,6 мільйона. Фонд спеціалізується на забезпеченні догляду та проживання осіб з інвалідністю та людей похилого віку.

Благодійні організації із бюджетом до 6 мільйонів гривень

5,8 мільйона гривень акумулював благодійний фонд «Надійні крила», який очолює Ірина Демчук. Це майже у п’ять разів більше, ніж у 2022-му – 1,8 мільйона.

Трохи менше – 5,4 мільйона гривень – освоїв благодійний фонд «Місія допомоги», який заснували Віра Вознюк та Юлія Степанчук. Організація працює з 2014 року й в основному забезпечує людей одягом та продуктами.

«У нас немає жодних грошових надходжень. Уся допомога – у вигляді одягу, взуття, продуктів та інших речей. У нас немає нічого військового. Ми не збираємо на автівки чи дрони. Роздаємо гуманітарну допомогу. Працюємо з усіма лікарнями Луцька, оскільки дуже багато медичних запитів», – зазначила Віра Вознюк.

Далі – благодійні фонди «Полісся» та «Європейський дім», кожен з яких акумулював у 2023 році по 5,1 мільйона гривень.

Майже не змінилася активність благодійної організації «Фонд боротьби з раком», який очолює Марія Адамчук-Коротицька. За 2023 рік організація освоїла 3,3 мільйона гривень, а у 2022-му – 3,1 мільйона гривень.

«Раніше ми були зорієнтовані на дітях, функціонував фонд «Стопрак». Але в певний момент зрозуміла, що це все трохи не моє. А от моє – це профілактика і раннє виявлення раку. Не допомога лікарням, не адресна допомога, не лікування, а профілактика та виявлення. Тому ми у 2020 році створили повністю новий благодійний фонд, зареєстрували його і назвали «Фонд боротьби з раком». Наша місія — це профілактика і раннє виявлення раку в українців», – зазначила Марія Адамчук-Коротицька.

«Фонд боротьби з раком» реалізовує багато соціальних проєктів, націлених на профілактику онкохвороб.

Наступний за розміром  благодійний фонд «Допоможемо разом Україні». Торік він зібрав 2,3 мільйона гривень. В основному організація допомагає переселенцям, військовим та дітям.

Варто зазначити, що його очільницю Наталію Кушнір зараз судять за незаконне переправлення за кордон близько трьохсот військовозобов’язаних. За версією слідства, чоловіки платили за такі «послуги» по три-чотири тисячі доларів. Попри це, фонд продовжує свою роботу.

«Кожен день – усвідомлення того, наскільки важливо зараз бути разом з тими, хто потерпає від жахіть війни. Волонтери БФ «Допоможемо разом Україні» щодня сортують і допомагають підібрати всім нашим відвідувачам одяг та взуття за сезоном, постіль, рушники, подушки та ковдри, засоби індивідуальної гігієни, та багато іншого, що дозволяє пережити скруту», – йдеться на сторінці фонду.

Гуманітарну допомогу у благодійному фонді «Допоможемо разом Україні» видають регулярно.

По три мільйони гривень торік пройшло через членську благодійну організацію «Муніципальна лікарняна каса», яку неодноразово звинувачували у легалізації неофіційних платежів за медпослуги, а також благодійний фонд «Світло Христа», який надає соціальну допомогу.

59,3 мільйона гривень зібрали ще 86 благодійних організацій: «Вайтпей» (2,9 млн грн), «Рутс» (2,5 млн грн), «Тавіта» (2,4 млн грн), «Незабудка» (2,2 млн грн), «Юарт лайв» (2,2 млн грн), «Патріоти Волині» (2,1 млн грн), «Правопорядок і безпека громадян» (2,1 млн грн), «Нововолинський центр допомоги військовослужбовцям» (2,1 млн грн) та інші.

Читайте також наші новини у Facebook