Новини

Найближчий місяць ситуація з постачанням електроенергії залишатиметься складною

У найближчі півтора місяця ситуація з енергопостачанням буде складною. Пом’якшення графіків відключень очікується в серпні. Це пов’язано з завершенням планових ремонтів на деяких атомних енергоблоках, а також зі зменшенням кількості об’єктів з гарантованим електропостачанням.

Читайте також:У Польщі автобус з українцями з’їхав у кювет

Про це повідомляє пресслужба Держенергонагляду з посиланням на голову інспекції Руслана Слободяника.

Зазначається, що на сьогодні атомна генерація забезпечує більше 50% потреб споживачів навіть після окупації ЗАЕС. Зараз тривають ремонтні роботи, розбудова децентралізованої генерації, аби додати потужності до енергосистеми та покрити дефіцит спричинений атаками росії по українській енергосистемі.

Також за словами Слободяника, до 1 липня завершиться процес оновлення переліку об’єктів критично важливої інфраструктури з гарантованим електропостачанням.

“Наразі в багатьох областях з переліку об’єктів з гарантованим електропостачанням вже виключено десятки, а в деяких областях – понад сотню споживачів. Логіка процесу в тому, що важливо віднайти баланс і захистити об’єкти критичної інфраструктури від відключень, водночас не створюючи надмірного навантаження на інших”, – повідомив голова Держенергонагляду.

Перелік об’єктів критичної інфраструктури з гарантованим електропостачанням хочуть розділити за сезонами – на літній та зимовий. А там, де неможливо заживити об’єкти на різні лінії електропередачі планують застосовувати ручне перемикання у випадку застосування графіків відключень. У інспекції зазначили, що така практика застосовувалась взимку 2022 – 2023 років “для досягнення соціальної справедливості”. Перемикання здійснюється у мережі середньої напруги 10 кВ.

“На жаль, на сьогодні не всі мережі у нас повністю автоматизовані й далеко не всі частини мережі можна вимикати та вмикати дистанційно. Іноді потрібно виїхати в якийсь розподільний пункт і там вже на місці вимкнути частину лінії. Це, звичайно, потребує додаткових зусиль операторів системи розподілу”, – зауважив Слободяник.

Читайте також наші новини у Facebook