Новини

В Україні ринок землі планують відкрити для європейців

Земельна реформа в Україні в майбутньому має перейти до третього й останнього етапу з відкриттям ринку землі для покупців з Євросоюзу.

Читайте також:Українцям по-новому надаватимуть відстрочку від мобілізації

Про це повідомляє one.ua.

Вже минуло майже три роки після відкриття ринку землі в Україні. Під час першого етапу українську землю могли купувати лише фізичні особи. Згодом розпочався другий етап, який надав аналогічне право і юридичним особам, що зареєстровані в Україні. У майбутньому планують запустити й третій етап. З його початком учасниками земельного ринку можуть стати фізичні та юридичні особи із ЄС.

Третій етап стане завершенням земельної реформи. У цей період відбуватиметься гармонізація земельного законодавства України з відповідним правовими нормами ЄС. А це, зокрема, передбачає залучення фізичних і юридичних осіб країн-членів ЄС до українського ринку землі.

Україна прагне отримати членство в Євросоюзі. Вже у червні між нашою країною та ЄС можуть розпочатися переговори щодо вступу у блок. Своєю чергою, взаємодія країн-членів в ЄС побудована на дотримані чотирьох свобод. Йдеться про вільний рух товарів, послуг, капіталу та робочої сили. Відповідно ж до статті 63 Договору про функціонування Європейського Союзу (ДФЄС) до капіталу належать і землі.

Однак чинний Земельний кодекс України забороняє продавати землі сільськогосподарського призначення іноземцям. Відповідно, щоб Україна змогла отримати можливість вступу до ЄС, зазначену норму з вітчизняного законодавства доведеться прибрати.

Читайте також наші новини у Facebook