Волинь Новини

Туристичний сезон на Шацьких озерах: повістки, пончики та пляж

Пончики, сушена риба, чисте озеро і природа – цим завжди приваблював відпочинок на Шацьких озерах. Журналісти дізналися, чи роздаватимуть повістки на пляжах, яка ціна номерів і будиночків, де смачно поїсти та скільки коштують пончики.

Читайте також: Горіло обладнання на підприємстві у Нововолинську

Хтось їде сюди, бо з Волині, тому близько, інші прямують здаля, але більшість шукає на Шацьких озерах можливість відвернутися від буденних справ і тривог, – йдеться в сюжеті 12 Каналу.

На Шацьких озерах офіційно стартував сезон відпочинку. Уже підготували сім пляжів для відпочивальників, обстежили акваторію дна озер, придатних для купання, провели навчання матросів-рятувальників на постах. На жаль, у зв’язку з безпековою ситуацією до п’яти озер туристів не пускатимуть, бо вони – у п’ятикілометровій зоні від кордону з білоруссю.

Публікація за темою: Сезон відкрито: як мобілізація вплине на відпочинок на Шацьких озерах

Цього сезону тут чекають близько 100 тисяч відпочивальників, розповідають у Шацькій селищній раді.

Нас так влаштовує: коли спокійно, коли ще нікого немає. Нам так добре. Змінити картинку, змінити щоденну обстановку, просто перезавантажитися

– каже відпочивальниця з Каменя-Каширського Тетяна

Для майбутніх студентів – ВікторіїМії та Іванки – це останнє літо зі шкільними друзями.

Виходить, що це останнє літо перед 11 класом. Далі – 11 клас, НМТ, вступ. Зараз таке безтурботне літо, щоб добре відпочити та запам’ятати

– каже Іванка

А запам’ятати є що. Чиста і цілюща вода, гарна природа і смачна їжа, по яку їдуть аж із сусідньої Польщі.

Нам тут дуже подобається, бо озера чисті, в них дуже багато срібла. А в Польщі немає срібла в озерах

– додає відпочивальник з Варшави Лукаш Мрочек

Таких відпочивальників, як Лукаш, було б більше, якби побудували в області ще один пункт пропуску поблизу українського села Адамчуки й польського Збереже. Раніше пускати в дію водний шлях. До початку масштабної війни тут щоліта прокладали понтонний міст через Західний Буг і запрошували поляків у гості.

На місцевому ринку гості з Польщі купують рибу, аджику та квас. Перші продавці радіють покупцям, бо сезон тут направду недовгий, а пенсій на життя не вистачає.

Фото: 12 Канал

Для нас сезон – це важливо, це наш заробіток. Самі знаєте, яка та пенсія

– каже місцева мешканка Надія

Традиційні пончики пропонують по 40 гривень. Вони із найрізноманітнішими начинками – лохина, малина, вишні, сир тощо. Ціна на рибу стартує від 200 гривень за жменю сушених у печі місцевих сомів і 450 гривень за 500 грамів вʼяленої.

Рецептом пончиків ділиться господиня Галина Бегеза з Шацька.

Ми завжди тісто місимо на козячому молоці. Тоді таке пишне й гарне буде. Вбиваю яйця, сиплю цукор і збиваю міксером. Кипить молочко з олією, коли закипає, я збиваю. Кип’яточком заливаю яйця з цукром. Виходить така гарна маса. Коли трошки охолоне, даю дві ложки сметанки та кидаю дріжджі. Вимішую легенько. Тістечко як пушок м’якесеньке

– говорить вона

Як розповідає Галина Бегеза, яка понад 40 років живе між кухнею і берегом озера, робота з приготування й продажу пончиків нелегка.

Як готується селищна рада до старту сезону, який традиційно розпочався 1 червня і триватиме до 31 серпня?

Близько 100 тисяч людей відвідали наш край торік. Можливо, у зв’язку з поточною ситуацією, новим законом про мобілізацію цього року людей буде трошки менше. Справді, дуже багато чоловіків призвано

– каже заступниця Шацького селищного голови Людмила Єрофеєва

Працівники ТЦК зможуть навідуватися і на пляжі.

Людмила Єрофеєва / Фото: 12 Канал

Нас про перевірки не попереджають. Згідно з чинним законодавством, вони можуть вручати повістки будь-де в громадському місці. Тому від цього не можна застрахувати нікого. І пообіцяти, що наш ТЦК не буде цього робити, я не можу

– додає Людмила Єрофеєва

У період воєнного стану, як і всюди, тут діє комендантська година, за дотриманням якої стежить поліція. На час повітряної тривоги відпочивальникам радять їхати в укриття лікарень і шкіл.

Щодо біотуалетів на березі та великих сміттєвих баків, то про них мав завчасно подбати Шацький національний природний парк. Але до кінця червня справити нужду відпочивальникам на березі буде ніде, адже тендер лише планують провести, а торги на Prozorro нацпарк оголосив пізно – 3 червня.

З туалетами у номерах або на вулиці, з власною кухнею, а ще з джакузі, чанами та харчуванням – вибір житла для відпочивальників великий і ціни різні.

Ми платимо за трьох півтори тисячі за добу. Це приблизно. Може, й дорожче. Все залежить від того, який номер

– кажуть відпочивальники з Дубна Віталій та Леся

Торік було 10 днів – 10 тисяч. Трошки круто для пересічного відпочивальника. Шукають, де дешевше

– додає відпочивальниця з Нововолинська Валентина

Від 300 гривень за людину і до тисячі. У нас недорогий номер, поки сезону як такого немає, – 600 гривень за людину

– каже відпочивальниця з Каменя-Каширського Тетяна

Ідемо на одну з баз, де вже на початку сезону – чимало людей. Від озера до бази – 500 метрів. Як компенсацію тут пропонують теплий басейн із накриттям.

Тарифи збільшуються щороку, але незначно. Ми також збільшили ціну. Найдешевший номер – 1400 гривень. Торік він був 1300 гривень. Тобто ми підняли ціну всього на 100 гривень. Є дорожчі номери на більшу кількість людей

– інформує адміністраторка бази відпочинку Світлана Домосілецька

Харчування тут оплачують окремо: від 120 гривень за сніданок і 250 – за обід. На цій базі здебільшого розраховують на відпочинок родин військових.

На початку війни було дуже мало людей, але потім почали більше приїжджати. Це родини військових. Чоловіки беруть відпустки й приїжджають на довгий термін. Наша база розрахована на сімейний відпочинок

– розповідає адміністраторка бази відпочинку Світлана Домосілецька

Відпочинок на Світязі, коли все включено, тут пропонують теж. Номери поліпшеного комфорту, відвідування басейну, чанів, джакузі та харчування на одну сім’ю вартуватиме близько 5000 гривень за добу.

Читайте також наші новини у Facebook