Волинь Новини

Захист прав людини в умовах воєнного стану у Волинській області: виклики та перспективи

Форум з такою назвою відбувся у місті Луцьку, де було презентовано щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця та обговорено пошук механізмів подолання викликів щодо порушень прав людини і громадянина на Волині, перспективи дотримання прав і свобод.

Читайте також: США надішлють Україні ще одну систему Patriot, – Associated Press

Серед учасників форуму — представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Волинській області Юлія Спас, народний депутат України Ірина Констанкевич, заступник Луцького міського голови Ірина Чебелюк, заступник голови обласної ради Григорій Пустовіт, представники контролюючих та правозахисних органів.

 
 
 
 
 

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець привітав учасників форуму онлайн. В доповіді піднімалися теми: прав дитини, прав людини в секторі безпеки та оборони, прав українців за кордоном, соціальні, економічні, культурні, інформаційні права тощо. Вона містила важливі висновки та рекомендації щодо покращення ситуації з правами людини в нашій державі.

Заступник міського голови Ірина Чебелюк, звертаючись до присутніх, зазначила, що форум об’єднав усіх, кому небайдужа доля людей, хто щоденно працює на їх благо. “Саме завдяки спільній роботі державної та місцевої влади, Волинська область також має представництво Омбудсмана. Сьогодні ми маємо чим поділитися, висловити пропозиції, ідеї, обговорити виклики, з якими зіштовхуємось у роботі. Буденні проблеми, ускладнені війною, потребують шляхів розв’язання. Наша спільна робота, підтримка та взаємодія вже дає суттєві результати”, – резюмувала Ірина Чебелюк.

 

Довідково: упродовж 2023 року до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини надійшло 95 796 звернень.

Варто зауважити, що кількість звернень до інституції зросла більш як удвічі (42 485 звернень упродовж 2022 року). Це пов’язано і з розвитком та розгалуженістю мережі представництв Омбудсмана в регіонах України, та очікуванням на швидкий, ефективний і справедливий розгляд звернення і відновлення порушених прав.

Найпоширеніша категорія заявників – члени родин військовослужбовців, які звертаються в їхніх інтересах, а також члени сімей військовополонених і зниклих безвісти військовослужбовців (20,5% звернень), кожне п’яте звернення до Омбудсмана надходить від цієї категорії. Кожне десяте звернення – від внутрішньо переміщених осіб (10,6%). Серед найпоширеніших категорій громадян, які звертаються до Уповноваженого, також родичі, які діють в інтересах своїх близьких, військовослужбовці та особи з інвалідністю. Ці п’ять категорій заявників становлять 42% звернень.

 
 
 
 
 
 

Читайте також наші новини у Facebook