Волинь Новини

Без демобілізації рекрутингу у війську не буде, – офіцер ЗСУ з Луцька

Спецпризначенець, офіцер ЗСУ, народний депутат VIII скликання Ігор Лапін розповів про важливі елементи мобілізації і демобілізація.

Читайте також: Матір двох дітей вкрала 8 тисяч із картки лучанина

Про це він сказав у етері телеканалу «Еспресо».

«Запам’ятайте, якщо немає демобілізації, не буде ніякого рекрутингу. Або він буде лише серед тих, хто вирішив своє життя пов’язати зі Збройними силами України і служити аж до пенсії, до 60 років. Це трохи інша історія. Сьогодні є речі, які вбивають ідею йти воювати добровільно», – зазначив він.

Люди готові захищати країну, якби не було проблем із законом про мобілізацію:

«Я знаю багатьох людей, які кажуть: «Коли повістка прийде, я піду. Сам ломитися не буду, але піду». Вони оновили свої дані, не в ТЦК, а ще відтягуючи строк через «Резерв+», бо він не дає повістку на ВЛК. Хоча вже кажуть, що будуть надсилати повістку на ВЛК і через «Резерв+». Це теж елемент, який пришвидшить процес. Але справа в тому, що люди в принципі готові захищати країну. Наприклад люди, яким менше 25 років, кажуть: «Ми б пішли, підписали б контракт. Мені 21 рік, я готовий підписати контракт на рік, два чи три, піти воювати, але щоб потім отримати дембель. Здається, мій мобілізаційний вік мав бути з 25 років. Я б зараз воював, взяв академку в університеті на рік, підписав би контракт і потім би повернувся, довчився, щоб не втрачати цю можливість». Я дуже багатьох таких людей знаю», – розповів Лапін.

Проте на сьогодні це зробити неможливо, згідно закону про мобілізацію. Людина по закінченню контракту не поїде доучуватися, додав він.

Читайте також наші новини у Facebook