Волинь Новини

Як фермерка на Волині виробляє охолоджене перепелине м’ясо

Зміцнення економіки завжди було актуальним питанням в Україні. Підприємці є рушійною силою, яка може підтримати продовольчу безпеку. Тільки їм потрібно створити відповідні умови з боку держави. Сімейна ферма Ірини Бандури — це унікальний приклад розвитку фермерського господарства та гарна можливість зробити свій внесок у розвиток економіки країни, пише сайт lutsk.name.

Читайте також: Кабмін дозволив бронювати до 100% працівників енергетики та оборонки

23 лютого 2022 року російська агресія призвела до зменшення виробничих потужностей перепелиних яєць на Сході та Півдні України. Як наслідок — дефіцит цієї продукції на ринку. Пані Ірина побачила, що з’явився попит на перепелине м’ясо та вирішила розвинути це направлення.

Про сімейну ферму та особливості її роботи

Багато років сімейна ферма постачає перепелині яйця у магазини Луцька. Розпочався бізнес з кількох сотень перепілок, і поступово виробництво розширилось. Пані Ірина з чоловіком побудували біля свого будинку невелике приміщення, де встановили клітки з перепілками. Одна така клітка вміщує 800 поголів’я птиць, що свідчить про серйозність виробництва.

Підприємиця пробувала розводити різні породи перепелів, але продуктивними виявилися тільки англійська біла та техасець. Птахів на фермі не купують, а вирощують з інкубаційного яйця. Годують їх кормом власного виробництва.

Зростання попиту на продукцію спонукало Ірину замислитись про розширення господарства. Вона пройшла навчання в межах програми TalentA-2023 та отримала грант на 300 тисяч гривень.

У березні 2024 року підприємиця запустила проєкт, який назвала “Перепелятко-Бандурятко: від яйця до м’яса”. Вона почала виробляти охолоджене перепелине м’ясо, що дозволяє збільшити прибуток ферми на 23% у рік.

Про програму TalentA

Освітньо-грантова програма TalentA започаткована науково-дослідницькою компанією Corteva. Вона діє за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України й спрямована на розвиток жіночого фермерства, а також зміцнення сільських громад шляхом фінансування підприємиць та їх навчання. Метою програми TalentA є:

  • допомога фермеркам опанувати нові підходи, які допоможуть утримати бізнес під час повномасштабного вторгнення Російської Федерації;
  • забезпечити зростання бізнесу у складних умовах;
  • створити нові проєкти, щоб задовольнити актуальні продовольчі потреби територіальних громад.

Навчання проходило протягом двох місяців, де учасниці прослухали 18 лекцій за такими напрямками:

  • управління персоналом;
  • управління бізнесом в умовах кризи;
  • сталий розвиток;
  • фінансовий менеджмент;
  • сучасні практики та інноваційні рішення в агробізнесі.

Лекції проводили відомі фахівці Corteva Agriscience, які мають багатолітній досвід роботи у понад 140 країнах світу. Також навчали підприємиць місцеві представники Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Умови отримання гранту для Ірини Бандури

При виділенні коштів для сімейної ферми ставилась умова про соціальну програму. У випадку Ірини — це підтримка військовослужбовців. Частину перепелиної продукції підприємиця безоплатно передає у Волинський госпіталь ветеранів війни. Це дозволяє поліпшити раціон пацієнтів шпиталю, що важливо у складний для країни час.

Останнім часом все більше з’являється прихильників вживання органічної та дієтичної продукції. Розвиток напрямку охолодженого перепелиного м’яса дозволяє забезпечити мешканців громади та воїнів корисним продуктом, на який завжди є попит.

Підтримка бізнесу з боку міжнародних організацій та нашої влади спонукає підприємців розширювати виробництва та вдосконалювати свою продукцію. Також експериментувати та втілювати у реальність нові ідеї.

Читайте також наші новини у Facebook