Волинь Новини

Понад сорок волинян дали згоду на посмертне донорство

У Волинській обласній клінічній лікарні станом на 7 червня зареєстрували 41 прижиттєву заяву про згоду на посмертне донорство. Жодного раніше оформленого документа заявники не відкликали.

Читайте також: Стало відомо, як покарали ухилянта на Волині

Про це Суспільному розповіла трансплант-координаторка медичного закладу Тетяна Мигалега.

Зі слів фахівчині, найстарша людина, яка наразі зголосилась на посмертну пересадку органів, – це 72-річний волинянин, найменша – 19-річна дівчина.

«Щодо статистики, то, мабуть, все-таки більше жінок подали заяви. Пік заяв був після того, як Іванна Рудишин (волинська журналістка, – ред.) поширила інформацію про це в соцмережах. По кілька людей в мене під дверима було, а потім було затишшя. Бувало, що тижнями ніхто не приходив», – сказала Тетяна Мигалега.

Як підписати згоду на посмертне донорство

Оформлення згоди на посмертне донорство відбувається в очному форматі, у письмовому вигляді та займає орієнтовно 10 хвилин, зазначила Тетяна Мигелега.

Заяви на посмертне донорство охочі заповнюють у центрі трансплант-координації при лікарнях, зокрема в області таких є три: Луцька міська клінічна лікарня, Волинська обласна клінічна лікарня та Ковельське територіальне медичне об’єднання.

Підписавши документ, людина дає прижиттєву згоду на використання своїх органів для донорства лише у випадку підтвердження смерті головного мозку. Інформація про потенційних донорів, з її слів, є закритою до моменту, поки у людини не буде підтверджений цей діагноз.

«Майже ніхто в мене 10 хв не був, і 30 хв, і з кимось годину спілкувалися, бо людям цікаво. Усе розповідаю, розвінчую міфи, щоб люди не боялися. Я завжди за те, щоб люди приходили навіть на консультацію щодо посмертного донорства», – зазначила трансплант-координаторка Волинської клінічної лікарні.

Ні потенційний донор, ні людина, яка отримає пересаджений орган, коштів не отримують, розповіла фахівчиня, а забір органів для проведення трансплантації та саме операційне втручання є безплатними для пацієнтів згідно з «Програмою медичних гарантій» у лікарнях, котрим держава оплачує пакети відповідних медичних послуг.

Читайте також наші новини у Facebook