Волинь Новини

Сезон чорниць: які ліси заборонено відвідувати на Волині

На Волині стартував сезон чорниць, проте значна частина лісів у прикордонних територіях є замінованою.

Які ліси заборонено відвідувати у Влинській області у пошуку чорниць та які ще є заборони у сезон ягід журналісти ВСН поцікавилися у речниці Поліського лісового офісу Світлани Думської.

«В нашій області діють обмеження на відвідування лісів у зв’язку з воєнним станом, як і в усій Україні. Це – відповідно до наказу начальника Волинської ОВА. Всі обмеження діють ще з 2022 року. На щастя, на Волині вони одні із найменш жорстких. Однозначно заборонено відвідувати ліси в прикордонних зонах», – зазначила речниця.

Зі слів Думської, рішення щодо конкретних місць приймалися на місцевому рівні. Це фактично стосується кількох громад:

  • у Ковельському районі заборонено відвідування лісових масивів на території Заболоттівської та Самарівської ТГ;
  • у Камінь-Каширському – у Камінь-Каширській і Любешівській громадах;
  • у Луцькому та Володимирському районах дозволено – крім місць із попереджувальними знаками.

Як відомо, значна частина прикордонних територій є замінованою, тож відвідування тамтешніх лісів – це не лише порушення, але й, перш за все, питання особистої безпеки, наголошує речниця.

«Інформаційні знаки в лісах про те, що територія замінована, звичайно, є. Але, на жаль, це не завжди допомагає уникнути неприємних і навіть трагічних випадків», – зазначила вона.

Також літо є періодом підвищеної пожежної небезпеки для лісу.  Діють обмеження з приводу в’їзду автомобілів. Тобто потрібно врахувати, де буде можливо залишити автівку і далі йти пішки. Щодо велосипедів, наголошує речниця, обмежень немає.

«Нагадаємо також, що ягоди категорично заборонено збирати гребінками. Крім того, що це є порушенням, за яке передбачена адміністративна відповідальність, такий спосіб збору фактично є знищенням ягідників. Гребінка пошкоджує і сам кущ, і кореневу систему рослини. Після такого збору ягідники дуже часто всихають», – констатувала Світлана Думська.

Посадовиця уточнила, що збирати ягоди у лісі для власних потреб люди можуть абсолютно безоплатно. Питання лісових квитків та податків стосуються лише заготівельників.

Читайте також наші новини у Facebook