Новини

Компенсація за невикористану відпустку для строковиків: чи можна отримати

Строковики мають право на отримання компенсації за всі дні невикористаної відпустки.

Читайте також:Віддав найдорожче: Волинь втратила ще одного захисника

Відповідне роз’яснення надали в Департаменті соціального забезпечення Міністерства оборони України.

Зокрема, це передбачає Закон України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”:

“У рік звільнення зі служби військовослужбовцям, які проходять строкову військову службу та підлягають звільненню із служби у порядку і терміни, визначені рішенням Президента України, у разі невикористання ними відпустки виплачується грошова компенсація за всі невикористані дні відпустки”

У Департаменті зазначили, що починаючи з червня 2023 року військовослужбовці строкової служби мали право на відпустку тривалістю 30 днів. Тобто, якщо строковик не ходив у відпустку ані у 2023, ані у 2024 році, то він може отримати компенсацію за 60 днів. Зробити це потрібно до кінця 2024 року.

Сума компенсації розраховується по посадовому окладу, а також щомісячним додатковим видам грошового забезпечення. Зокрема, винагороди в 6 тисяч гривень за особливості проходження служби.

У березні 2024 року Президент України Володимир Зеленський підписав указ про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби. Близько 7 тисяч строковиків мали звільнити зі служби впродовж квітня-травня.

Демобілізація строковиків розпочалася в перших числах квітня. На той момент звільнені військовослужбовці строкової служби могли розраховувати на грошову допомогу у розмірі 8 посадових окладів. Або 12 посадових окладів, якщо строковик підпадав під категорію дітей-сиріт чи дітей, позбавлених батьківського піклування.

З 4 травня 2024 набрали чинності зміни в Закон “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”. У ньому з’явився пункт про грошову компенсацію за невикористану відпустку для військовослужбовців строкової служби, яких звільняють у запас.

Звільненим з військової служби строковикам надається відстрочка від мобілізації на 12 місяців. Але повернутися на службу строковики можуть і за власним бажанням, наприклад, уклавши контракт.

Читайте також наші новини у Facebook