Волинь Новини

Де у Луцьку підліткам знайти роботу на літо

Літо – це час, коли школярі та студенти відпочивають від навчання. Проте багато хто з них шукає можливість підзаробити.

Читайте також: На Волині біля лісу – жахливе сміттєзвалище (Фото)

misto.media дослідило, яка ситуація з роботою для неповнолітніх у Луцьку і які можливості відкриваються перед молоддю у місті. Виявляється, що є багато варіантів для тих, хто хоче отримати свій перший робочий досвід і заробити власні гроші під час канікул.

Що кажуть у центрі зайнятості

Найчастіше такі вакансії для з’являються саме влітку, розповіли в обласному центрі зайнятості. Але нині в установі таких запитів немає взагалі.

«Роботодавці не часто заявляють про такі вакансії, тому що оформлення неповнолітніх пов’язане з певними труднощами (наприклад, потрібен дозвіл від батьків, підлітки працюють скорочений час)», — повідомила начальниця відділу рекрутингу управління реалізації політики зайнятості Волинського ОЦЗ Ганна Архипчук.

Що пропонують в оголошеннях

А от в інтернеті можна побачити такі оголошення. Серед вакансій, які вдалося знайти нашвидкоруч, викладка товарів, продавець продовольчих товарів у «Сільпо» чи «Салюті», робота офіціантом у кафе-піцерії «Козача Левада», барі «Карабас Барабас», розважальному комплексі «Смугастий Носоріг». Серед вакансій для підлітків також є робота промоутером для рекламних акцій.

Досвід самозайнятх підлітків

Деякі неповнолітні йдуть не в найм, а в самозайнятість.

Женя ВолковаЖеня Волкова

 

Наприклад, учениця 11–го класу ліцею №9 Женя Волкова займається фотозйомками понад два роки та планує своє життя пов’язати з цією спеціальністю.

«Бувають певні складнощі під час сезону контрольних робіт. Приходиться чимось жертвувати; або затягувати виконання замовлень по фотографії для клієнтів, або сидіти ночами», – каже дівчина.

15-річний учень 9-го ліцею Луцька Богдан Лапій розвиває свій власний бренд одягу. Каже, що вже продав понад 200 речей.

Богдан ЛапійБогдан Лапій

 

Юнак захоплюється графічним дизайном, тому пропонує послуги зі створення і просування брендів (розробка логотипів, банерів, «обгорток» на ютуб, рекламних креативів тощо).

Богдан займається цим, бо любить дизайн і не хоче просити гроші у батьків:

«Мої заняття приносять мені дуже круті знайомства. Люди, з якими я співпрацюю, вищі за мене за статусом, мають великі цілі та досягнення. Я це дуже ціную», — поділився юнак.

Що каже закон

Утім, якщо ж неповнолітній все ж захоче працевлаштуватися десь в колективі, то не зайвим дізнатися про юридичні тонкощі цього процесу. Адвокат Юрій Мельник, партнер ГО «Платформа прав людини», коментує, що Кодекс законів про працю дозволяє зайнятість із 16 років. Із 15 років для цього треба дозвіл одного з батьків або особи, яка їх замінює.

З 14 років можна працювати, якщо робота легка та не заважає навчанню. Потрібен знову ж дозвіл батьків. Окрім цього неповнолітні мають певні трудові пільги.

Наприклад, скорочений робочий час:

• 16–18 років – до 36 годин на тиждень

• 15–16 років – до 24 годин на тиждень

• учні 14–15 років (під час канікул) – до 24 годин на тиждень

Якщо у роботодавця працюють учні протягом навчального року, то максимальна тривалість їхнього робочого часу удвічі менша.

Підлітки не можуть працювати у небезпечних і шкідливих умовах, під землею, на теплових і атомних електростанціях, на нафто- і газовидобувних підприємствах та інших роботах із Переліку важких робіт і робіт зі шкідливими і небезпечними умовами праці. Їх не можна залучати до нічних (з 22:00 до 6:00), понаднормових робіт і робіт у вихідні дні.

Працівники до 18 років також не можуть переміщувати та підіймати речі вагою понад граничні норми. Крім того, вантажна робота обмежується за часом – не більше однієї третини робочого часу. Іншими словами, якщо неповнолітній працює 6 годин на день, то вантажна робота не повинна тривати понад 2 години.

Також для підлітків заборонений випробувальний термін. Трудовий договір може бути лише письмовий, треба мати медичне обстеження і довідку.

Неповнолітні хоча й працюють менше, проте зарплату отримують як дорослі при повній тривалості робочого часу. Якщо ж робота – у вільний від навчання час, то оплата здійснюється пропорційно відпрацьованому часу або від виробітку.

Перше робоче місце для працездатної молоді від 15 років має надаватися на термін не менше двох років.

А при розірванні трудового договору з ініціативи роботодавця необхідно обов’язково отримати згоду районної (міської) служби у справах дітей.

Читайте також наші новини у Facebook