Волинь Новини

Скільки отримували головні лікарі Волині у 2023 році

На Волині працює майже тридцять медичних закладів обласної комунальної власності та сім територіальних медичних об’єднань. У 2023-му на заробітні плати для керівників обласних медичних закладів витратили майже 15 мільйонів гривень, а для директорів територіальних медичних об’єднань – понад 8 мільйонів гривень.

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» дослідив на основі електронних декларацій скільки заробили керівники головних лікарень краю минулого року.

Хто з обласних медкерівників отримує найбільше

На Волині працює понад 20 медичних закладів комунальної власності обласного значення. Це лікарні, госпіталі, медичні центри, хоспіс, інтернати, санаторії, бюро медичної експертизи та спеціалізовані медичні підприємства. За підрахунками «Сили правди» середньомісячні заробітні плати керівників цих медичних установ у 2023 році коливалися в середньому від 20 до понад 100 тисяч гривень на місяць.

До трійки лідерів з найбільшими зарплатами увійшли керівники центру екстреної медичної допомоги, обласної лікарні та перинатального центру.

Найбільшою виявилась зарплата у директора КП «Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Володимира Шмаля. В середньому він отримував 146,5 тисяч гривень на місяць, а за рік – 1,76 мільйона гривень.

Володимир Шмаль. Фото з сайту Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф

На друге місце вийшов очільник Волинської обласної клінічної лікарні Олександр Дудар – його середньомісячний заробіток сягнув 109,2 тисячі гривень. Загалом же за 2023 рік медик отримав 1,3 мільйона гривень за виконання адміністративних обов’язків.

Олександр Дудар з працівницями лікарні. Фото з сайту Волинські новини

Третя за розміром зарплата торік була у керівниці комунального підприємства «Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства» Ірини Горавської, яка в місяць отримувала в середньому 99,9 тисячі гривень, а за рік набігло 1,2 мільйона гривень.

Горавська Ірина Іванівна депутат Волинської обласної ради
Ірина Горавська

До речі, у 2022-му її місячна заробітна плата була найвищою серед усіх керівників медичних установ і становила 99,5 тисячі гривень.

На четвертій позиції – виконувач обов’язків директора Волинського медичного центру терапії залежностей Ігор Шкаровецький.

Ігор Шкаровецький

Його середня місячна зарплата становила 77,7 тисячі гривень. На цій посаді він працював до серпня, коли центр реорганізували і приєднали до Волинської обласної психіатричної лікарні.

На п’ятому місці опинилась виконувачка обов’язків начальника медичного об’єднання Міністерства внутрішніх справ Лариса Матус. Її місячний заробіток склав 77,4 тисячі гривень, а річний – 928,8 тисячі гривень.

Шосту позицію посіла директорка комунального підприємства  «Волинська обласна лікарня «Хоспіс» Наталія Віслогузова з місячним заробітком 73,2 тисячі гривень. За рік вона отримала 879,2 тисячі гривень.

Виконувач обов’язків керівника Волинської обласної психіатричної лікарні Сергій Дудка вийшов на сьоме місце із середньою платнею у приблизно 73,1 тисячі гривень на місяць. На цю посаду він прийшов у вересні 2023 року, а до того працював у Волинському медичному центрі терапії залежностей, який реорганізували.

Заробітна плата медичного директора обласного центру онкології Юрія Малімона становила 65,6 тисячі гривень у місяць, або ж 787,9 тисячі гривень за рік.

Юрій Малімон

Директорка обласного госпіталю ветеранів війни Тетяна Масікова отримувала 43,8 тисячі гривень щомісячно, за рік її зарплата склала 525,6 тисячі гривень.

Закриває десятку найвищих зарплат керівник Волинського обласного центру служби крові Юрій Кременець, який заробив за рік 525 тисяч гривень (43,7 тисячі гривень на місяць).

У другу десятку цього рейтингу увійшли здебільшого, керівники санаторіїв, інтернатів, бюро медичної експертизи, стоматології та спеціалізованих підприємств. Їхні зарплати були в межах 20 – 40 тисяч гривень на місяць.

Першість тут взяли директорки обласних санаторіїв, зарплати яких були майже однаковими. Керівниця санаторію «Пролісок» Оксана Бугайчук за рік заробила 524,9 тисячі гривень – 43,7 тисячі гривень на місяць.

Оксана Бугайчук. Фото зі сторінки у Facebook

Директорка «Лісової пісні» Руслана Дибель торік отримала понад пів мільйона гривень зарплати, або ж 41,6 тисячі на місяць. До речі, минулоріч Руслана Дибель увійшла до першої десятки медиків з найвищими зарплатами. Тоді її місячна оплата праці становила 38,7 тисячі гривень.

Приблизно таку ж зарплату, 40,6 тисячі гривень в місяць та 487,6 тисячі гривень у рік, нарахували медичній директорці обласного фтизіопульмонологічного центру Оксані Комар. 

Трохи менші заробітні плати отримували очільниці двох інших установ. Місячна заробітна плата директорки Луцького геріатричного пансіонату Алли Гнатюк становила 38 тисяч гривень. А директорки обласного центру медичної статистики Тетяни Самчук – 37,4 тисячі гривень.

Практично на однаковому рівні була оплата праці в керівників психоневрологічних інтернатів: директори голобського, горохівського, берестечківського та олицького інтернатів отримували від 35 до 39 тисяч гривень у місяць. А ось зарплата керівниці Руденського психоневрологічного інтернату була найнижчою – 17,8 тисячі гривень на місяць.

Відрізнялися зарплати і в керівників трьох обласних медичних бюро: начальниця бюро судово-медичної експертизи Лілія Вірун в місяць отримувала 39,2 тисячі гривень; начальник обласного бюро медико-соціальної експертизи Василь Тимощук – 34,5 тисяч гривень; а виконувач обов’язків директора обласного патологоанатомічного бюро Віталій Бринчук – 20,3 тисячі гривень.

Найнижча заробітна плата, 24-27 тисяч гривень, була в керівників обласної стоматології та спеціалізованих підприємств. Так, директор обласної стоматологічної поліклініки Ігор Дворко отримував 27 тисяч гривень на місяць – за рік набігло 324 тисячі гривень.

Ігор Дворко. Фото з сайту Волинь24

Виконувач обов’язків директора Волинської обласної бази спеціального медичного постачання Анатолій Черенков – торік отримував в середньому 24,9 тисячі гривень на місяць. А зарплата директора Волинського обласного будинку дитини для дітей з ураженням центральної нервової системи з порушенням психіки Віктора Максимюка була ще меншою – 24 тисячі гривень на місяць.

За інформацією Пенсійного фонду України, середня заробітна плата в Україні у 2023 році становила 14 308 гривень. Зарплати очільників обласних медзакладів були суттєво вищими від середньої: найнижча зарплата директора будинку дитини більша від середньої орієнтовно на 10 тисяч гривень, а зарплата директора центру медицини катастроф вища аж удесятеро. Водночас такі заробітки суттєво не дотягують до заробітних плат, наприклад, служителів Феміди, а тим паче – посадовців лісової галузі.

Територіальні медичні об’єднання: найвища оплата – у Луцькій райлікарні, найнижча – у Камінь-Каширській

Крім обласних лікувальних закладів на Волині працюють і територіальні медичні об’єднання, які утворилися після реформи. Це колишні районні і міські лікарні, які стали головними медичними установами у новоутворених громадах. Найвищою виявилась зарплата керівника Луцької районної лікарні, а найнижчою – у керівниці Камінь-Каширської районної лікарні.

Луцька районна лікарня віднедавна перебуває у віданні Підгайцівської сільської ради. Її директор Сергій Коновал за 2023 рік заробив 1,6 мільйона гривень, а середня місячна зарплата становила 133,6 тисячі гривень.

Сергій Коновал. Фото з сайту Район. Медицина

До речі, минулоріч Національна служба здоров’я України ставила у приклад Підгайцівську громаду як відповідального засновника, який фінансує всі витрати медзакладу.

Трохи меншу зарплату і друге місце отримав Валентин Вітер, очільник Ковельського територіального медичного об’єднання.

Валентин Вітер (зліва) та міський голова Ковеля Ігор Чайка (справа). Фото з сайту Ковельської міської ради

Місячний заробіток директора Ковельського МТМО у 2023-му сягав 133,2 тисячі гривень, а за рік він отримав – 1,5 мільйона гривень.

До слова, у 2021-му Ковельське МТМО приховувало від журналістів інформацію про розмір заробітної плати Валентина Вітра, тож журналісти отримали цю інформацію після звернення до суду.

До трійки лідерів увійшла і керівниця медичного об’єднання Луцької територіальної громади Лариса Духневич із місячною зарплатою 112,9 тисячі гривень. За рік пані Духневич отримала 1,3 мільйона.

Головна лікарка Луцької міської лікарні Лариса Духневич.
Лариса Духневич

Директор Любомльського медичного територіального об’єднання Володимир Дибель отримував у 2023 році в середньому 98,4 тисячі гривень на місяць, а за рік набігло 1,1 мільйона гривень.

Володимир Дибель

Порівняно нижчі заробітні плати були в директорів інших медичних закладів. Так, гендиректор Нововолинської міської лікарні Олег Шипелик за місяць отримував 82,4 тисячі гривень, керівниця Володимирського ТМО Тетяна Ващук – 63,6 тисячі гривень, а директорка Камінь-Каширської центральної районної лікарні Людмила Потягайло – 53,6 тисячі гривень.

Як бачимо, порівняно високі заробітні плати отримували головні лікарі у великих спроможних громадах – таких як Підгайцівська, Ковельська, Луцька. За даними «Сили правди», ці громади минулоріч мали високий рівень власних доходів та найбільші бюджети. Водночас, найнижча зарплата виявилась у директора дотаційної Камінь-Каширської громади, яка мала обмаль власних доходів і отримувала допомогу від держави.

Якщо порівнювати зарплати очільників ТМО з середньою за 2023 рік, то практично всі заробітні плати вищі у кілька разів. До прикладу найнижча зарплата директорки Камінь-Каширської лікарні вища від середньої майже вчетверо. А зарплата очільника Луцької райлікарні вища від середньої у дев’ять разів.

Читайте також наші новини у Facebook