Волинь Новини

Скандал з переселенцями на Волині: активісти вимагають відповіді від мерії

21 травня група ковельських активістів оприлюднила у Фейсбуці відео звернення до міського голови Ігоря Чайки. Мова йде про конфлікт між вимушеними переселенцями та місцевими жителями, який виник ще 5 травня у Ковелі на вулиці Драгоманова, де проживають 24 родини внутрішньопереміщених осіб.

Читайте також: Знайшли водія, який побив жінку у центрі Луцька

Як кажуть ковельчани, для них є незрозумілою позиція мера щодо конфліктної ситуації, яка склалась між небайдужими містянами та ВПО, – пише Ковель медіа.

Ми вимагаємо вашого особистого контролю та уваги у розгляді цієї справи. Просимо вас виступити публічно, щоб донести громадськості чітку позицію, що ця справа буде повністю доведена до логічного і справедливого завершення – йдеться у зверненні.

За словами активістів, у листі до мера є ще вимоги, які стосуються співпраці чиновників з громадою. Основна вимога – це дієва робота, не заради політичних балів, а заради громади та її добробуту. Активісти вимагають від міського голови скликати пресконференцію, на якій вони зможуть отримати відповіді на всі питання, які їх турбують.

Окреме відео звернення активістів було також до начальника Ковельського районного управління поліції Андрія Литвина, якому активісти висловили своє незадоволення. Вони просять його зустрітись з громадою і дати відповідь на ряд питань, які стосуються не тільки ВПО.

Реальність сьогодення така, що більшість громадян боялись навіть підписати ці звернення. Посил активістів доволі чіткий: влада і громада мають працювати разом. Ковель має бути безпечним містом для всіх. У громади є питання до конкурсу з отримання квартир, до роботи поліції, провал інтеграції ВПО та багато інших питань. Влада має працювати на громаду. Як раніше – не буде! Слава Україні! – зазначають активісти.

На сесії Ковельської міської ради, яка відбулася вчора, 23 травня, Ігор Чайка прокоментував ситуацію навколо конфлікту на вулиці Драгоманова, згадавши відео звернення до себе.

Стосовно ВПО. Це питання не коментую ні я… Я два рази ходив і говорив і з ВПО, і з цими активістами. Але вони вибрали інший шлях. Вони вибрали там якісь публічні звернення. Ну це їхнє право. Я не можу втручатися в діяльність поліції. Я не можу заставити поліцію. Це не мої повноваження. Я знаю трохи більше по яких там кримінальних… Я знаю, що будуть покарані і одні, і інші, так як це розглядає поліція. Це все, що я можу сказати. Втручатися в цей процес ми не маємо права, тим більше я не був ні свідком, я не знаю…

А стосовно ВПО, я вам ще раз кажу: 14 там сімей, в яких люди воюють. Я коли сидів з ними, там є жіночка, яка виїхала з Донецької області після того, як її будинок розвалило і вона втратила дочку, і її онучка отримала стрес такий, що вона тут померла в нас. От ви можете уявити долю цієї людини? І вона каже: «Куди я звідси поїду? У мене тут онука похована».

Там є різні люди, з ними треба нормально спілкуватися. Кінець кінцем ми всі громадяни одної країни… Ми ж з вами ховаємо воїнів, які загинули за що – за суверенітет і територіальну цілісність. Ми не повинні розпалювати ворожнечу між самими собою. Стався прикрий інцидент. Я вмовляв і одних, і інших – вибачитись і забути. Я сказав: хочете, я вибачусь перед одними, і перед іншими. Візьмемо торт, поп’ємо чаю і закриємо те питання. Нєт! Кожен рахує, що вони праві. Ну раз «кожні праві», то, будь ласка, нехай встановлюють правоохоронці. Вони опитують цих людей, беруть свідчення. Ну як я можу судити, якщо я там не був?! – сказав Ігор Чайка.

Читайте також наші новини у Facebook