Волинь Новини

Волинська облрада ухвалила звернення щодо недопущення закриття шкіл у селах

Волинська облрада прийняла звернення до Верховної Ради та уряду щодо недопущення процесу закриття шкіл у сільській місцевості, ініціатором якого є перший заступник голови Волиньради Юрій Поліщук.

Читайте також: На Волині податківці перевірили понад 500 підприємств: результати

Про це інформує власкор “ВолиньUA“.

У документі депутати зазначають, що через зміну порядку та умов надання освітньої субвенції лише у Волинській області з 1 вересня не фінансуватиметься більше 20 шкіл. А з 2026 року ще понад 30 закладів не отримають субвенції. Як наслідок, майже 60 шкіл у волинських селах опиняться на межі існування. Через 5 років функціонуватиме лише одна школа на 10-15 сіл. Це приведе до знищення соціальної інфраструктури українського села і ліквідує осередки культурного та освітнього життя.

Депутати вимагають продовжити фінансування закладів освіти за рахунок коштів освітньої субвенції, а також недопускати прийняття рішень, які можуть призвести до закриття та реорганізації шкіл до завершення строку дії воєнного стану в Україні.

“Закриття шкіл у селах – це складова системної державної політики нинішньої влади, яка спрямована проти селян та дрібних і середніх власників. Продаж землі сільськогосподарського призначення і приватизація лісів – це частина тієї ж політики. Владі цікаві великі латифундисти, хижацька експлуатація природних ресурсів, а не фермери та селяни. Вона зовсім не розуміє важливість збереження і розвитку українського села. Якщо така політика буде реалізована, це приведе до зникнення величезної кількості українських сіл”, – зазначив у коментарі перший заступник голови Волинської обласної ради Юрій Поліщук.

Читайте також наші новини у Facebook