Волинь Новини

Вперше з 2022 року в усіх районах Волині будуть розкидати вакцину від сказу

Про це Суспільному розповів головний спеціаліст обласного управління безпечності харчових продуктів та ветмедицини Сергій Войтюк. З його слів, у 2022 році на Волині вакцину від сказу не розкладали, торік це робили лише в Луцькому районі.

На Волинь привезли 93 тисячі 300 доз вакцини. До повномасштабної війни брикети з препаратом розкидали з літаків, зараз це роблять вручну. “Тоді достатньо було, щоб в літаку була одна людина, а зараз нам треба, як кажуть, для всієї області — 715 людей”, — каже Сергій Войтюк.

Вакцина від сказу на Волині
Сергій Войтюк показує вакцину від сказу. Суспільне Луцьк

Нині стартувала весняна кампанія вакцинація, планують розкидати орієнтовно 376 тисяч доз вакцини. Запланована також осіння кампанія. Зі слів головного спеціаліста, випадків сказу диких тварин в області побільшало. Торік зареєстрували 57 випадків, від початку 2024-го — 17.

Принада із вакциною для тварин має форму брикета зі змеленого м’ясо-кісткового борошна. Держпродспоживслужба просить волинян не підіймати з землі принади і не переносити їх в інше місце.

22 травня вакцину розкидали у Торчинській громаді. Ветеринарам і працівникам Держпродспоживслужби допомагали місцеві жителі. Принади розкладають за кожні 200 метрів неподалік сіл і біля лісу, де можуть бігати лисиці.

На Волині розкидають вакцину від сказу
Група ветеринарів готується розкидати вакцину у Торчинській громаді. Суспільне Луцьк

“Дуже багато розвелося лисиць, бо відстрілювати не можна, тому кладемо вакцину, вони її з’їдають. Кладемо у темне місце, вони її знаходять, бо гарно пахне”, — говорить лікарка ветмедицини Луцького району Ілона Косюр. З її слів, імунізація тварини після отримання вакцини наступає через 7-14 днів.

Вакцинація диких тварин від сказу на Волині
Ветеринари розкидають вакцину у Торчинській громаді. Суспільне Луцьк

Як додав головний спеціаліст обласного управління безпечності харчових продуктів та ветмедицини, наступну партію вакцини в області отримають 28 травня.

Довідково: Сказ — це вірусне захворювання, яке має найвищий рівень смертності серед усіх інфекційних хвороб для людини. Вірус сказу вражає центральну нервову систему і після появи симптомів без вчасно розпочатого лікування стає невиліковним – 100% хворих людей помирають.

Читайте також наші новини у Facebook