Волинь Новини

Скільки лучан уже оновили свої дані в ТЦК: результати опитування

З 18 травня в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. Згідно з цим документом, чоловіки від 18 до 60 років мають 60 днів, аби оновити дані. Зробити це можна трьома шляхами: безпосередньо у ТЦК, у ЦНАПі та через додаток «Резерв +».

Читайте також: Нагородили переможців фотоконкурсу «Моє місце сили в улюбленому Луцьку»

Журналісти телеканалу «Конкурент TV» поцікавилися у лучан, чи оновлюють вони свої дані.

Спілкувалися із людьми у центральній частині міста. Хтось казав, що ще подумає над оновленням даних, а хтось – оновив їх ще 18 травня.

«Планую якось з друзями, щоб разом усі (оновили, ред.) і не тинялися туди-сюди. Але зараз там черги, то десь в середині, щоб там черг не було. Так нам казали», – розповідає лучанин.

Деякі ж з опитаних є чинними військовими, а деякі навіть не знали про те, що ухвалили новий закон.

«Не планую, не визивали. Я щось чув там якийсь закон ухвалили. Я ще просто не читав, то не знаю. Але якщо потрібно, то, мабуть, піду», – каже чоловік.

Детальніше про те, що кажуть лучани – у сюжеті.

Скільки лучан уже оновили свої дані в ТЦК: результати опитування

Ми також провели опитування серед підписників телеграм-каналу «Новини Луцька та Волині. Конкурент» й запитали, як у читачів справи з оновленням даних. Серед варіантів відповідей були:

Станом на 21 травня в опитувані брало участь близько 1 600 людей. Найбільше голосів зібрав варіант «не оновлюю і не збираюся» – 31%. На другому місці – «не оновлюю. Чекатиму до останнього» – 23%. Закриває трійку перший пункт «уже давно оновив» з результатом в 17%. Інші варіанти зібрали:

  • оновлюватиму в «Резерв +» – 16%;
  • піду сам у ТЦК – 8%;
  • збираюсь йти в ЦНАП – 5%;

У коментарі журналістам сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» пресофіцерка Волинського обласного ТЦК та СП Уляна Кравчук зазначила: безпосередньо у територіальних центрах комплектування по Україні оновили дані близько 3 тисяч осіб.

«Конкретно по областях ми, на жаль, глянути не можемо. Конкретні цифри нереально відслідкувати. У Міністерстві оборони лише відслідкували загально по Україні – близько 3 тисяч», – каже пресофіцерка.

Уляна Кравчук
Уляна Кравчук

Як розповіла журналістам директорка Луцького ЦНАПу Лариса Карп’як, в установі станом на 20 травня поки немає ажіотажу на оновлення даних. Керівниця додала, що сама процедура не забирає багато часу (близько 7 хвилин) й після цього заявник отримує на руки витяг.

«Ажіотажу немає. Оновлення персональних даних розпочали з суботи 18-го травня, як передбачено законодавством. Усі військовозобов’язані віком від 18 до 60 років мають оновити свої дані до 16-го липня», – сказала Лариса Карп’як і додала, що послуга є безплатною.

Лариса Карп'як
Лариса Карп’як

20 травня система, у якій працівники ЦНАПу оновлювали дані військовозобов’язаних, тимчасово не працювала. Як повідомила очільниця установи Лариса Карп’як у коментарі нашим журналістам, система не запрацювала навіть сьогодні, 21 травня, й така ситуація по цілій країні. Зі слів адміністраторки Світлани Зайчик, усім чоловікам, які зверталися в установу і не змогли отримати послугу через збій у системі – згодом перетелефонують і знову запросять у Центр надання адмінпослуг.

Читайте також наші новини у Facebook