Волинь Новини

На що волинський осередок «ЄС» витратив понад 3 мільйони гривень державного фінансування

Понад 3,3 мільйона гривень отримав і витратив волинський офіс «Європейської солідарності» упродовж останніх трьох років. Кошти державного фінансування, з яких і складався бюджет партійного осередку, покрили три основні витрати: зарплати працівникам, податки та оренду офісного приміщення, – пише Сила правди.

Читайте також: Пояснили причину раптових відключень світла

У березні 2020-го у межах боротьби з Covid-19 Верховна Рада України дозволила політичним партіям подавати квартальні та річні фінансові звіти до кінця карантину за власним бажанням. Майже ніхто, звісно ж не поспішав їх подавати. Через повномасштабну війну паузу з обов’язковим звітуванням продовжили.

Наприкінці 2023 року набув чинності Закон України, який відновив обов’язкове звітування. Таким чином партії до 26 квітня цього року мали подати до Національного агентства з питань запобігання корупції звіти за 2020-2023 роки. Крім того, партії вперше подавали звіти в електронному вигляді через спеціальний реєстр «Politdata», який НАЗК розробило у 2021 році.

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» проаналізував фінансові звіти Волинської територіальної організації політичної партії «Європейська солідарність» за 20212022 та 2023 роки.

Чим займається волинський осередок «ЄС»

На початку 2021-го в обласному осередку працювало четверо людей. Упродовж року колектив поповнився одним співробітником. Така ж кількість осіб налічувалася в обласному осередку й торік.

Політсилу у Волинській обласній раді, як і в Луцькій міській раді, представляють дев’ятеро депутатів. Керує Волинським обласним осередком депутатка та голова фракції «Європейської солідарності» в облраді Юлія Вусенко.

Юлія Вусенко, депутатка Волиньоблради від "Європейської солідарності"
Голова «Європейської солідарності» у Волинській області, депутатка Волинської обласної ради Юлія Вусенко

За її словами, основна діяльність обласного осередку партії полягала у прийомі громадян, ініціюванні звернень на місцевому рівні для підтримки правок до законопроєктів, які лобіюються нардепами у Верховній Раді, та звітуванні про депутатську діяльність.

Одним з напрямків регіонального офісу – робота з населенням, яке сьогодні найбільше потребує, приміром, правової допомоги. Мова про юридичні консультації для людей з інвалідністю, сімей військовослужбовців та полонених українських захисників та захисниць.

«Нещодавно виграли психологічний проєкт від Петра Порошенка. У його рамках проводяться психологічні тренінги для дружин військових, заняття з дітьми військовослужбовців та представниками вимушено переміщених осіб у нашій області. 

Перед цим мали зустріч з представниками омбудсмена та уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти. Запрошували сім’ї військових, які зіштовхнулися з цією проблемою. 

Зараз ініціюємо звернення в області щодо неприпустимого підвищення акцизів на пальне та питання енергетичної безпеки України», – розповідає Юлія Вусенко.

Упродовж трьох років у користуванні «ЄС» на Волині було одне офісне приміщення. Партосередок спершу орендував 61,8 метра квадратних на вулиці Рівненській у Луцьку в Луцького автозаводу (ДП «АСЗ №1» АТ «АК «Богдан Моторс»), який пов’язували із родиною лідера партії Петра Порошенка. А вже наприкінці 2021-го почав винаймати офіс площею 54,7 квадратних метрів на проспекті Волі.

Із нематеріальних активів в обласного осередку «ЄС» значилася лише партійна газета «Солідарність. Волинь».

Звідки у волинського партосередку «ЄС» гроші?

Бюджет «Європейської солідарності» на Волині у 2021-2023 роках становив 3,3 мільйона гривень. Фінансувався партійний осередок з коштів державного бюджету. Жодних грошей від донорів з числа партійців, або ж від прихильників офіційно не надходило. Кошти держбюджету волинська «ЄС» отримувала від центрального офісу партії.

У 2021-му на рахунки партійного осередку надійшло понад 867 тисяч гривень.

Вже у 2022 році бюджет волинської «ЄС» поповнився на 1,22 мільйона гривень. Порівнюючи з іншими трьома роками, ця сума була найбільшою. Окрім державних грошей, Волинська обласна організація партії «Європейська солідарність» отримала 10,3 тисячі гривень з Фонду соціального страхування. Йдеться про виплату лікарняних співробітникам на зарплаті.

На кілька тисяч менше надходжень було торік. Мова про 1,2 мільйона гривень, отриманих у рамках державного фінансування, та 5,1 тисячі гривень соціального страхування.

На що «Європейська солідарність» витратила бюджетні кошти

Витратила протягом трьох років волинська організація «Європейської солідарності» стільки ж, скільки й отримала – 3,3 мільйона гривень.

Найбільші видатки припали на зарплати працівникам – 1,7 мільйона гривень. Далі – сплата податків та оренда офісу, які обійшлися волинській «ЄС» у 891 тис. грн та 598 тис. грн відповідно.

Видатки регіонального осередку «ЄС» у 2021-му становили 908 тисяч гривень. Половина цих коштів – 504 тис. грн – це виплати працівникам. Витрати партосередку у 2022 році були дещо вищими: на зарплату, податки та оренду пішло 1,2 мільйона гривень.

Стільки ж «Європейська солідарність» на Волині витратила торік. Половина цієї суми – 624 тис. грн – припали на зарплати працівників. Іншу половину традиційно розділили податкові виплати (323 тис. грн) та орендна плата (243 тис. грн).

Зарплата керівниці партійного осередку Юлії Вусенко у 2021-му становила 9,7 тисячі гривень на місяць, у 2022-му – 12,5 тисяч гривень, а у 2023-му – 13,2 тисячі гривень. Загалом за ці три роки партія їй нарахувала 425,5 тисяч гривень.

Колишня працівниця міграційної служби Леся Ларіна, яка у 2015 фігурувала у корупційному скандалі щодо отримання хабарів за закордонні паспорти, отримала дещо менше – 368,7 тисячі гривень. Відтак, у 2021-му в середньому за місяць Ларіна заробляла 5,8 тис. грн, у 2022-му – 12,3 тис. грн, у 2023-му – 12,5 тис. грн.

Протягом 2021-го помічниці народного депутата з Волині попереднього скликання Ігоря Лапіна Оксані Ютовець заплатили 83,6 тисячі гривень. У 2021 році зарплати від волинської «ЄС» отримували й дві депутатки Луцької районної ради. Сандрі Міненко перерахували 23,7 тисячі гривень, а Христині Клітюк – 18,4 тисячі гривень.

У 2022 році Інні Герасимович та Яні Максимчук перерахували виплати при звільненні: 4 тис. грн та 1,8 тис. грн. відповідно. Обоє, згідно з даними платформи «Золото партії», працювали у партосередку ще з 2018-го.

А у 2023-му зарплату від «ЄС» отримала депутатка Рожищенської міської ради від цієї політсили Анна Літушко. Їй перерахували 36,8 тисячі гривень.

Витрати на податки та збори за три роки становлять майже 900 тисяч гривень. Оренда офісу та оплата комунальних послуг обійшлися у майже 600 тисяч гривень. Винаймав офісне приміщення регіональний офіс «ЄС» у підприємця Валерія Шкляра.

Протягом 2021-го волинська організація партії «Європейська солідарність» витратила на зовнішню рекламу, яку замовляли в компанії «Брендборд» Сергія Ковальчука, – 16,9 тис. грн і на проведення заходу – 9,7 тис. грн. За словами очільниці регіонального офісу Юлії Вусенко, у той час проходила обласна конференція, яку оплачували з центрального офісу.

Читайте також наші новини у Facebook