Волинь Новини

Роботодавці отримують до 106,5 тисячі гривень за облаштування робочого місця для людини з інвалідністю: як це працює на Волині

Кількість людей з інвалідністю в Україні зростає. Звісно, основним фактором, що призводить до цього, є повномасштабна війна, яку розв’язала Росія. Інвалідність внаслідок бойових дій отримують військові та цивільні.

Читайте також: Луцька журналістка пройде 37 км, аби зібрати гроші на дрони

За інформацією першої леді Олени Зеленської, в Україні станом на кінець березня 2024 року до офіційної цифри у 3 мільйони за час повномасштабної війни додалося ще близько 300 тисяч людей з інвалідністю.

Українська держава намагається допомагати тим, хто втратив здоров’я. Працюють з програмами доступності просторів, реабілітації та працевлаштування. Зокрема, в Україні діє програма компенсацій роботодавцям за облаштування робочого місця для людини з інвалідністю.

Підприємства та організації, не залежно від форм власності, можуть отримати 71 000 та 106 500 гривень відшкодування за облаштування робочих місць для людей з інвалідністю другої та першої груп відповідно.

Як працює програма, кореспондентка видання Бізнес.Район розбиралася на прикладі Волинської області.

«Кожен новий проєкт у сфері безбар’єрності має примножувати можливості. Відкривати, а не закривати. Робити видимими людей через їхні потреби. Не маємо часу на формальні рішення. Нас і так щодня намагаються знищити. Ми повинні навчитися зберігати й цінувати кожного жителя країни. Лише це шлях до спільного самозбереження й виживання», – зазначила Олена Зеленська на засіданні Ради безбар’єрності наприкінці березня.

Такий підхід узяли на озброєння й обласні центри зайнятості. Саме через них реалізовують програму компенсацій роботодавцям.

Для таких відшкодувань у 2024 році на Волинську область передбачили 21,5 мільйона гривень кошторисних призначень. За інформацією Волинського обласного центру зайнятості, станом на 14 травня, роботодавці отримали відшкодувань за облаштування робочих місць для людей з інвалідністю на загальну суму 1,8 мільйона гривень.

Тож заявки продовжують приймати та заохочують роботодавців до участі у програмі, проводячи інформаційну та роз’яснювальну роботу.

Як це працює та звідки гроші

Порядок надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих людей з інвалідністю визначає постанова Кабміну від 22 серпня минулого року.

Джерелом фінансування компенсації є гроші Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття та інших джерел, не заборонених законодавством.

Відшкодування роботодавцю надають регіональні центри зайнятості за облаштування робочого місця працевлаштованої людини з інвалідністю.

Як зазначила начальниця Управління реалізації політики зайнятості Волинського обласного ЦЗ Оксана Меріда, граничний розмір компенсації не може перевищувати 15 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня, для осіб з інвалідністю I групи та 10 розмірів мінімальної заробітної плати – для осіб з інвалідністю II групи.

Хто і як може отримати компенсацію

На компенсації можуть розраховувати усі роботодавці – юридичні особи чи підприємці, які використовують найману працю фізичних осіб на підставі укладених трудових договорів та мають обов’язки зі сплати їм заробітної плати та податків.

Як пояснили у Волинському обласному центрі зайнятості, для отримання компенсації роботодавець має подати центру зайнятості відповідну заяву, наказ про прийняття на роботу людини з інвалідністю, довідку медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) та документи, які підтверджують закупівлю необхідного обладнання чи засобів для облаштування робочого місця.

Заяву роботодавець має подати не пізніше 90 календарних днів з дня працевлаштування особи з інвалідністю.

Це можна зробити у паперовій та електронній формі:

  • особисто до центру зайнятості;
  • через офіційний сайт Державного центру зайнятості;
  • електронною поштою з накладенням електронного підпису;
  • через портал Дія.

Пакети документів фахівці розглядають протягом 10 робочих днів. Через п’ять днів після схвалення заявки можна очікувати гроші. Їх перераховують на банківський рахунок роботодавця – на IBAN рахунок юридичної особи або ФОП.

Основні аспекти компенсаційної програми

Основні аспекти компенсаційної програми

 

Кому можуть відмовити

Порядок компенсацій роботодавцям містить і ряд підстав, за яких роботодавці не зможуть отримати відшкодувань.

Зокрема, передбачили такі випадки:

  • роботодавець має заборгованість зі сплати податків чи виплати заробітної плати;
  • станом на дату подання заяви до роботодавця застосовуються судові процедури банкрутства або роботодавець перебуває на стадії ліквідації;
  • на дату подання заяви сума компенсації та допомоги за будь-якими іншими напрямами державної підтримки сукупно перевищує суму незначної державної допомоги, визначену Законом України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання»;
  • людина з інвалідністю станом на дату її працевлаштування не була застрахованою;
  • працевлаштування роботодавцем особи з інвалідністю, за яку компенсація вже була виплачена або виплачується тому або іншому роботодавцю;
  • людина з інвалідністю протягом 180 календарних днів, що передують дню її працевлаштування, вже працювала на роботодавця;
  • роботодавець подав заяву через 90 календарних днів з дня працевлаштування людини з інвалідністю;
  • подання роботодавцем неповного пакета документів, передбачених порядком відшкодувань;
  • надання нерозбірливих копій документів чи недостовірної інформації;
  • роботодавець фактично перебуває та провадить господарську діяльність на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України, на територіях активних бойових дій, на території Росії чи Білорусі;
  • підсанкційні роботодавці;
  • коли закінчились гроші на фінансування компенсації, передбачені на такі цілі в бюджеті;
  • придбані роботодавцем допоміжні засоби для облаштування робочого місця не визначені спеціальним переліком.

За які товари можна отримати компенсацію

Як зазначили у Волинському обласному центрі зайнятості, перелік обладнання та товарів чітко регламентований. Тож зробити ремонт в офісі за гроші програми не вдасться.

«Вартість облаштування робочого місця та потреби працівника визначає сам роботодавець. Не обов’язково, працевлаштовуючи людину з другою групою інвалідності, роботодавець претендує на 71 тисячу гривень. Буває, що вкладаються зі своїми потребами й у 19 тисяч та інші суми», – каже начальниця Управління реалізації політики зайнятості Волинського обласного ЦЗ Оксана Меріда.

За словами фахівчині, компенсацію надають за вже придбані допоміжні засоби для облаштування робочого місця людини з інвалідністю.

Категоріями таких засобів можуть бути:

  • меблі та фурнітура для робочих місць;
  • допоміжні засоби для фіксації, діставання і захоплення предметів на робочих місцях;
  • машини для виробництва та оброблення комерційних товарів;
  • вироби для випробувань і моніторингу на робочих місцях;
  • офісне обладнання;
  • допоміжні засоби для захисту здоров’я і безпеки на робочих місцях;
  • допоміжні засоби для навчання, пересування, здатності бачити та чути;
  • поручні та бруси, сходи, підлогові покриття, двері, сходові підйомники;
  • комп’ютери та термінали, програмне забезпечення.

З повним та детальним переліком обладнання можна ознайомитися за посиланням.

 

Що кажуть ті, хто вже скористався програмою

Станом на 14 травня у Волинській області 25 роботодавців скористалися можливістю компенсації за облаштування 26 робочих місць для людей з інвалідністю. Разом вони отримали 1,8 мільйона гривень. Більшість люб’язно розповідають про співпрацю та діляться власним досвідом.

«Крафтовий молочар» – бренд із села Юнівка Затурцівської громади на Волині. Підприємство займається виробництвом крафтової молочної продукції, різних видів м’якого і твердого сиру.

Для облаштування робочого місця для 38-річного чоловіка з другою групою інвалідності товариство з обмеженою відповідальністю скористалося компенсаційною програмою від центру зайнятості.

 

На виробництві «Крафтового молочара»

На виробництві «Крафтового молочара»

 

Розповідають, що таким чином закрили вакансію підсобного робітника. Завдяки компенсації вдалося придбати гідравлічний штабелер та візок для перевезення ящиків, що суттєво полегшило роботу працівника на виробництві.

«Фахівці центру зайнятості нам дуже допомагали протягом усього процесу, вони великі молодці. Також ми постійно звірялися з нормативними документами та перевіряли, чи все робимо правильно. Програма ця дуже хороша і потрібна як для роботодавців, так і для працівників. Вона підтримує та допомагає таким незахищеним групам населення, як люди з інвалідністю», – зазначила начальниця виробництва Оксана Медведюк.

Придбали гідравлічний штабелер та візок для перевезення ящиків

Придбали гідравлічний штабелер та візок для перевезення ящиків

 

Власниця інтернет-магазину з Луцька Олена Лукашук працевлаштувала 44-річну жінку з інвалідністю першої групи та з допомогою центру зайнятості облаштувала для неї робоче місце. Фахівчиня займається роботою з клієнтами, товаром, прийомом дзвінків та деякою документацією.

Відшкодування підприємство отримало за придбаний стіл, комп’ютер та телефон.

«Ми купили усе, що було потрібно жінці для роботи. Зібрати документи не було складно, однак раджу уважно вичитувати накладні й чеки, щоб були усі печатки. Особливо, якщо купуєте через інтернет-магазини, як робили ми, треба слідкувати, щоб всі документи були правильно підписані. Анкета для заповнення дуже проста, супутні документи для перевірки підприємства центр зайнятості зробив сам. Фахівці надають допомогу компетентно та фахово», – розповіла Олена Лукашук.

Власниця луцької ветеринарної клініки «Олтан-Вет» Тетяна Шопулко прийняла на роботу жінку з ІІ групою інвалідності. Вона працює на посаді операторки з уведення даних.

Для облаштування робочого місця у клініку придбали обладнання на суму майже 70 тисяч гривень, повністю обладнавши робоче місце. Згодом подали до центру зайнятості заяву та необхідний пакет документів й отримали компенсацію. Кажуть, такою співпрацею залишились задоволені.

Для облаштування робочого місця у клініку придбали обладнання на майже 70 тисяч гривень

Для облаштування робочого місця у клініку придбали обладнання на майже 70 тисяч гривень

 

У місті Ковель приватна стоматологія «Санідент Плюс» працевлаштувала 32-річного чоловіка з інвалідністю першої групи на посаду юриста та отримала компенсацію за облаштування робочого місця для нього. Для роботи придбали принтер, ноутбук та офісні меблі: тумби для документів, шафу, крісло.

«Про таку програму компенсацій я дізналася з інтернету, зацікавилася й вирішила спробувати скористатися. Під час процесу отримали багато консультацій від фахівців центру зайнятості. Загалом співпрацею залишились задоволені. Ми отримали фахівця й відшкодування за придбання, а людина отримала роботу. Компенсація прийшла дуже швидко, десь протягом десяти днів», – розповіла власниця стоматології Ніна Гайчук.

Вона додає, що така програма дуже допомагає як роботодавцям, так і працівникам, адже дає змогу більше турбуватися про людей з інвалідністю, що особливо важливо в умовах війни.

Відшкодування від держави отримав й роботодавець з міста Володимир – товариство з обмеженою відповідальністю «Деметра енерго сервіс-буд». Фахівці підприємства надають послуги ремонту.

У компанії розповідають, що часто користувалися послугами центру зайнятості щодо пошуку працівників. Саме звідти й дізналися про нову можливість щодо працевлаштування людей з інвалідністю.

Новий працівник підприємства Олег Омелюх з міста Володимир та має другу групу інвалідності. Через Володимир-Волинську філію Волинського обласного центру зайнятості він знайшов роботу за посадою комірника.

Для комфортної роботи фахівці компанія закупила ноутбук та необхідне програмне забезпечення. Працівник розповідає, що роботою задоволений, тож радить людям з інвалідністю розвиватися, працювати та шукати нові можливості.

Новий працівник підприємства Олег Омелюх має другу групу інвалідності

Новий працівник підприємства Олег Омелюх має другу групу інвалідності

 

Як зазначила директорка директор Волинського обласного центру зайнятості Алла Куцин, волинські роботодавці можуть отримати грошову компенсацію за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю протягом року.

Фахівчиня звернула увагу на те, що на відміну від інших грантових програм, компенсація облаштування робочого місця для людей з інвалідністю не передбачає тривалого супроводу від центру зайнятості.

Директорка директор Волинського обласного центру зайнятості Алла Куцин

Директорка директор Волинського обласного центру зайнятості Алла Куцин

 

«У цій програмі центр зайнятості контактує з роботодавцем один раз. Або ж це може бути декілька візитів, допоки не облаштуємо робоче місце. Коли робоче місце облаштовано, пройшло фінансування, то ми не відстежуємо далі, як довго існуватиме це робоче місце», – пояснила директорка обласного центру зайнятості.

Фахівці закликають роботодавців не нехтувати такою можливістю, а запрошувати на роботу людей з інвалідністю та створювати для них комфортні умови та простір для роботи.

Читайте також наші новини у Facebook