Волинь Новини

У Луцьку радилися, як краще інтегрувати ветеранів до цивільного життя

У Луцьку відбувся Форум “Ветерани – шлях додому”. Локація – Музей сучасного українського мистецтва Корсаків. Серед присутніх: представники Міністерства у справах ветеранів України, народні депутати, міжфракційне депутатське об’єднання “Реабілітаційні сили України”, громадські активісти, волонтери, очільники волинських громад. Упродовж кількох годин на чотирьох дискусійних платформах за підтримки Програми USAID обговорювали, як покращити багаторівневу роботу органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з тими, хто повертається з війни у цивільне життя. Акценти робили на соціальному захисті ветеранів, їхніх потребах, працевлаштуванні, психологічній підтримці. Іншими словами, на безбар’єрності громади по відношенню до сучасних захисників України. Адже не секрет, наголошували спікери, що адаптація до мирного життя учасників війни є тривалою і не завжди безпроблемною. Тому цивільне населення України має бути готовим пройти цей шлях разом із ветеранами, котрі жертвували своїм здоров’ям та життям.

Читайте також: Новий закон про мобілізацію: хто має з’явитися до ТЦК і як швидко це треба зробити

 
 
 

За словами Луцького міського голови Ігоря Поліщука, який теж взяв участь у Форумі, в умовах воєнного стану місцеве самоврядування має ґрунтуватися на таких пріоритетах: безпека та оборона, стійкість та турбота. Він наголосив, нині міська рада закриває нагальні потреби військових підрозділів та швидко реагує на запити бригад. З початку року вже профінансовано приблизно 150 млн грн, тобто щомісяця міська рада виділяє в середньому 40 млн грн на допомогу військовим.

 

Ще одним пріоритетом громади є реалізація ветеранської політики, що заснована на принципах поваги, підтримки та надання можливостей для ветеранів та членів їх родин. І сприяють цьому ті люди, які знають ситуацію з середини. Це, до прикладу, радник міського голови  з питань роботи з ветеранами Тарас Сасовський, котрий сам пройшов пекло війни і втратив там кінцівки.

 
 

Черговий крок назустріч захисникам — вирішення питання створення ветеранського хабу. Він буде розташований у приміщенні площею 1000 кв. м. Там заплановані просторі зали для навчань й майстер-класів, кімнати для занять із психологом, куточки надання послуг ЦНАПу і департаменту соціальної та ветеранської політики, тренажерний зал, кімнати для тенісу чи більярду, дитячу зону, безалкогольне кафе.

 

Загалом, у Луцькій громаді, каже Ігор Поліщук, діє комплексна програма, яка спрямована на покращення життя ветеранам. Йдеться про адресну грошову допомогу на лікування; надання адресної грошової допомоги на оплату житлово-комунальних послуг за рахунок коштів бюджету громади бійцям-добровольцям та членам сімей загиблих, безвісти зниклих військовослужбовців; виплату одноразової матеріальної допомоги військовослужбовцям, які уклали контракт про проходження військової служби у Збройних силах України; виплата особам з особливими заслугами перед батьківщиною з числа учасників бойових дій (ветеранів війни) компенсації витрат за рік на автомобільне паливо з розрахунку 50 літрів високооктанового бензину на місяць за наявності особистого транспорту; надання одноразової адресної грошової допомоги до Дня матері матерям загиблих, зниклих безвісти військовослужбовців; відпочинок із проведенням заходів із психологічної реабілітації тощо.

 
 

Також коштом громади здійснюється виготовлення та встановлення пам’ятників загиблим Героям, які поховані на Алеї почесних поховань на міському кладовищі в с. Гаразджа Луцького району. За зверненням рідних загиблих воїнів встановлюються меморіальні дошки загиблим Героям на фасадах житлових будинків, де вони проживали.

 

Втім, проблеми в контексті роботи з ветеранами все одно існують. І дати їм раду без допомоги держави — не реально. Мова, насамперед, про завантаженість військово-лікарських комісій, без вердикту яких родичі загиблих захисників України вимушені іноді до року очікувати витяги з протоколу ВЛК про причинний зв’язок смерті військовослужбовця із захистом Батьківщини. Ще одна дилема — дуже мізерне фінансування на виплату компенсації на придбання житла за рахунок коштів державного бюджету.

 

Найближчим часом ефективні практики Луцької громади щодо роботи з ветеранами популяризуватимуть на рівні держави.

Читайте також наші новини у Facebook