Новини

Мобілізація в Україні: кому потрібно уточнювати дані та що “світить” за ігнорування – роз’яснення адвоката

Адвокат розповів про оновлення облікових даних у військкоматі.

Читайте також: До школи — на велосипедах: в ліцеї у Луцьку розширили велопарковку до сотні місць

Закон про мобілізацію набуде чинності 18 травня 2024 року – військовозобов’язані упродовж 60 днів повинні оновити дані в ТЦК та СП. Адвокат Роман Сімутін розповів, кому саме потрібно уточнювати дані та яка відповідальність загрожує за ігнорування цієї процедури.

Про це він розповів на своєму Youtube-каналі.

“Повертаємося до закону про Єдиний державний реєстр призовників, відповідно до якого всі персональні дані призовників, військовозобов’язаних і резервістів зберігаються в цьому ж реєстрі. Якщо громадянин оновив свої дані, які там є, і нічого просто не змінилося, це можуть бути дані хоча б, наприклад, і за 2022 рік, проте вони досі актуальні, то оновлення вони не потребують”, – пояснив Сімутін.

Адвокат зазначив, що за неуточнення облікових даних передбачена адміністративна відповідальність за частиною 2 статті 210 Кодексу про адмінправопорушення – порушення правил військового обліку в особливий період.

Верховна Рада на засіданні 9 травня проголосувала в другому читанні та в цілому за законопроєкт № 10379, який вносить зміни до Кримінального кодексу та Кодексу про адміністративні правопорушення і посилює відповідальність за порушення мобілізації та військові правопорушення.

Відповідно до змін до статті 210 КУпАП, порушення призовниками, військовозобовʼязаними, резервістами правил військового обліку під час воєнного стану каратиметься штрафом у 17 000–25 500 гривень. Такі штрафи загрожують, якщо людина не стоїть на обліку або вчасно не оновлює дані.

Читайте також наші новини у Facebook