Волинь Новини

Спільний проєкт Луцька, уряду Німеччини та UNDP в Україні

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Читайте також: У Луцькій районній раді обрали нового голову (Фото)

Проєкт спрямовано на підтримку швидкого відновлення локальних економік українських міст шляхом інвестування у відбудову та покращення інфраструктури розвитку бізнесу.

Учасниками проєкту є 12 міст, серед яких є як великі обласні центри: Луцьк, Рівне, Житомир, Чернігів, Тернопіль, Хмельницький, Вінниця та Івано-Франківськ, так і відносно невеликі міста, як от Звягель, Стрий, Сміла та Лозова.

Десять громад у межах проєкту створять інфраструктуру для бізнесу (бізнес-коворкінги, інноваційно-технологічний парк тощо), а ще дві — відновлять економічну інфраструктуру, а саме водопостачання у місцеві промислові зони, де сконцентрований малий та середній бізнес.

Особливістю проєкту «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів» є те, що він органічно поєднує два напрями:

здійснення будівельних робіт з відбудови бізнес-інфраструктури та базової інфраструктури;

імплементацію програми з розбудови інституційної спроможності, зокрема, шляхом проведення консультацій та низки освітніх заходів, які допоможуть забезпечити сталість досягнутих результатів після завершення проєкту.

Отже, окрім фінансування, через постійну взаємодію та співпрацю муніципалітети також отримують консультаційну підтримку, що сприятиме підвищенню рівня їх компетенції та спроможності. Метою проєкту є кінцевий результат, спрямований як на відновлення та покращення бізнес-інфраструктури, так і на забезпечення її сталого та ефективного функціонування.

 

Участь Луцька

У межах проєкту «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів» наше місто має власну ініціативу під назвою «Створення багатофункціонального простору для бізнесу в місті Луцьку».

Проєкт передбачає створення сучасної та інноваційної інфраструктури для підтримки та розвитку підприємницького середовища громади завдяки запуску багатофунціонального простору для бізнесу в центральній частині міста, який з’явиться в приміщенні колишнього кінотеатру «Батьківщина».

Майданчик стане платформою для комунікації місцевого та релокованого бізнесу між собою, з партнерами та владою. На його базі проводитимуть навчання для потенційних і діючих підприємців, відбуватиметься обмін знаннями та досвідом, налагодження взаємодії та зв’язків, пошук партнерів та клієнтів.

Багатофункціональний простір для бізнесу буде створено шляхом реставрації занедбаного комунального приміщення колишнього кінотеатру «Батьківщина» на вул. П’ятницька гірка, 2, площею 1711,1 м2.

Реставрація зазначеного об’єкта передбачає:

реставрацію фасаду зі збереженням автентичних елементів;

облаштування холу, багатофункціональної конференц зали, кафе, кабінетів та санвузлів на першому поверсі;

малої конференц зали, кабінетів, санвузлів – на 2-му поверсі;

підсобних, складських, технічних приміщень – на 3-му поверсі;

наповнення простору необхідним обладнанням, меблями, офісною технікою;

озеленення та облаштування прилеглої території.

 
 
 

У великій конференц залі по периметру, на рівні 2-го поверху, передбачено влаштування балкону, на який можна потрапити за допомогою електричного підйомника, сходів або з приміщень 2-го поверху.

Реставрація проводитиметься із врахуванням потреб маломобільних груп населення – передбачаються пандуси, відповідні кольорові і тактильні позначення, електричний підйомник.

В підвальному поверсі будівлі функціонує діюче протирадіаційне укриття.

Багатофункціональна зала даватиме можливість проведення заходів різного рівня і типу: конференції, форуми, різного роду навчання і семінари, виставки, концерти тощо. За рахунок можливості її простої відносно швидкої трансформації, формати заходів можуть змінюватися.

Сучасна інфраструктура простору буде облаштована таким чином, що після закінчення реалізації проєкту у ньому зможуть вести свою діяльність щонайменше 12 суб’єктів господарювання одночасно, буде створено коворкінг мінімум на 12 робочих місць. Вигодами від реалізації проєкту зможуть скористатися щонайменше 100 осіб, у тому числі 45 жінок та людей з особливими потребами, які постраждали від війни та є зайнятими на існуючих або переміщених ММСП, ветерани російсько-української війни тощо. До співпраці активно залучатимуться громадські організації, орієнтовані на співпрацю з бізнесом та підприємницьким середовищем.

У просторі також буде створено інфраструктуру підтримки підприємництва з боку громади: відповідні підрозділи міської ради безпосередньо на місці надаватимуть допомогу та консультації.

Як результат – новостворений простір для бізнесу стимулюватиме появу нових суб’єктів підприємницької діяльності, сприятиме створенню робочих місць, збільшенню податкових надходжень в місцевий та державний бюджет, покращить економічний потенціал громади в цілому.

Посилення спроможності Луцька

Окрім реконструкції інфраструктури, проєкт SRER передбачає заходи з посилення спроможності органів місцевого самоврядування, бізнес-спільнот та організацій громадянського суспільства, що забезпечить сталість результатів після завершення проєкту та стимулюватиме подальші місцеві ініціативи для економічного розвитку громади.

Наприклад, на час завершення заходів проєкту «Реставрація з пристосуванням будівлі кінотеатру (літера А-4) під приміщення багатофункціонального простору для бізнесу в м. Луцьку на вул. П’ятницька гірка, 2» у громаді вже буде стратегія сталості, яка визначить, як цей об’єкт розвиватиметься далі.

Для досягнення економічного відновлення в Україні в рамках проєкту до співпраці залучено три провідні організації, які мають досвід з питань місцевого розвитку, а саме:

  • Асоціацію міст України — найбільшу асоціацію органів місцевого самоврядування у нашій країні, діяльність якої спрямована на надання підтримки українським муніципалітетам у всьому, що пов’язано з ефективним децентралізованим управлінням.
  • Промприлад — інноваційну організацію з Івано-Франківська, яка має великий досвід у впровадженні ініціатив з підтримки бізнесу як у власному місті, так і в Україні в цілому. Експерти Промприладу на практиці покажуть, як забезпечити сталість відбудованих об’єктів.
  • Smart People — організація, що об’єднує фахівців з мобілізації бізнес-спільнот українських міст. Команда Smart People бере участь у забезпеченні сталості шляхом залучення бізнесу до трансформацій місцевої інфраструктури та підвищення потенціалу бізнесу відповідно до оцінки потреб локальних бізнес-спільнот.

Що далі?

Основна кількість реставраційних робіт на об’єкті за проєктом «Реставрація з пристосуванням будівлі кінотеатру (літера А-4) під приміщення багатофункціонального простору для бізнесу в м. Луцьку на вул. П’ятницька гірка, 2» здійснюватимуться до кінця 2024 року. Відкриття простору планується в першому півріччі 2025 року.

На цей  час проведено тендер на будівельні роботи, визначено підрядника, який невдовзі приступить до виконання будівельних робіт. Вартість реставраційних робіт становить 46,1 млн грн, з яких близько 34 мільйони гривень фінансуватиметься за рахунок донорських коштів. Решта – співфінансування з бюджету громади.

Проєкт сприятиме покращенню бізнес-середовища громади, збільшить кількість робочих місць та стимулює створення нових, пожвавить економічне життя у центральній частині міста, принесе додаткові доходи в бюджет громади.

Реалізація цього проєкту дозволить надати цінну підтримку як локальним так і релокованим МСП у частині забезпечення відповідним простором для комунікації, роботи, міжсекторального спілкування, взаємодії з владою тощо.

Очікується, що МСП-резиденти простору масштабуватимуть свою діяльність, що призведе до створення нових робочих місць, отримання додаткових інвестицій та стимулів для подальшого розвитку, а значна кількість фізичних осіб, в тому числі ветеранів, жінок та внутрішньо переміщених осіб, які пройдуть навчання на базі простору, розпочнуть власну справу.

Реалізація проєкту «Створення багатофункціонального простору для бізнесу в місті Луцьку» стане ключовим елементом підприємницької екосистеми громади, що надасть нового поштовху у розвитку економіки регіону. У цьому проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів» (SRER), який фінансується урядом Німеччини став для Луцької міської ради надійним партнером.

Запрошуємо зацікавлені сторони слідкувати за реалізацією проєкту на офіційному сайті Луцької міської ради https://www.lutskrada.gov.ua/ та офіційній сторінці департаменту економічної політики Луцької міської ради у мережі “Фейсбук” https://www.facebook.com/lutskeconomics/.

 

Цю статтю створено Луцькою міською радою  у межах проєкту «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів» (SRER), що реалізується Програмою розвитку ООН (UNDP) в Україні за підтримки проєкту міжнародної співпраці ReACT4UA («Застосування та імплементація Угоди про асоціацію між ЄС та Україною у сфері торгівлі»), який фінансується урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Думки, висновки чи рекомендації, викладені в цьому документі, належать авторам/-кам та упорядникам/-цям і не обов’язково відображають погляди уряду Німеччини, GIZ, UNDP або інших агенцій ООН.

Читайте також наші новини у Facebook