Волинь Новини

ВНУ імені Лесі Українки – єдиний український партнер Альянсу європейських університетів COLOURS

Наприкінці 2023 року вперше в історії розвитку ВНУ імені Лесі Українки відбулася знаменна подія – приєднання до Альянсу європейських університетів – Європейського університету COLOURS.

Читайте також: На війні, захищаючи Україну, загинув брат доцентки Лесиного вишу

Єлісєєва

Ідею створення Альянсів європейських університетів вперше озвучив президент Франції Емманюель Макрон під час своєї промови з нагоди відзначення 800-річчя Університету Сорбонни у вересні 2017 року. Така ініціатива була покликана значно посилити мобільність студентів, викладачів, дослідників, а також сприяти підвищенню якості, інклюзивності та конкурентоспроможності європейської вищої освіти.

Єлісєєва

У 2019–2023 роках Європейська комісія за допомогою конкурсу Еразмус+ відібрала 50 Альянсів європейських університетів. Для розвитку європейських університетів у 2021–2027 роках Європейський Союз виділив 402,2 млн євро. Загалом кожен альянс має отримати майже 14,4 млн євро впродовж чотирьох років. Із 2022 року Україна та Велика Британія як країни-учасниці Болонського процесу отримали право брати участь як асоційовані партнери в таких проєктних ініціативах. Загалом Альянси об’єднали більше ніж 430 європейських ЗВО і понад 1700 асоційованих партнерів, розміщення яких зображено на карті.

Єлісєєва

Станом на кінець 2023 року 30 українських закладів вищої освіти приєдналися до Альянсів. Серед них і Волинський національний університет імені Лесі Українки, який став асоційованим партнером одного з Альянсів європейських університетів – COLOURS (COLlaborative innOvative Sustainable Regional univerSities). Цей Альянс був створений 2023 року внаслідок відбору Європейською комісією. Офіційно COLOURS розпочав свою роботу 1 січня 2024 року.

До складу COLOURS входять: Університет Падерборна (Німеччина), Університет Ле-Ман (Франція), Університет Кастілья-Ла-Манча (Іспанія), Університет Феррари (Італія), Університет Крістіанстад (Швеція), Університет Яна Длугоша (Польща), Університет Осійєк Йосипа Юрая Стросмайєра (Хорватія), Вентспілський університет прикладних наук (Латвія), Університет Св. Климента Охридського в Бітолі (Північна Македонія).

COLOURS включає більше ніж 126 тис. студентів, 12 300 викладачів.

Спільна діяльність різних європейських університетів у межах Альянсу спрямовується на розв’язання комплексу завдань:

– зміцнення європейської мережі ЗВО;

– розробка міждисциплінарного підходу для розв’язання суспільних проблем;

– розширення міжнародних навчальної та наукової співпраці;

– заохочення до академічної мобільності;

– сприяння співпраці між відповідними регіонами та регіональними університетами;

– посилення співпраці у сфері досліджень, а також передачі знань і технологій;

– розробка спільних навчальних програм;

– реалізація віртуальних програм академічної мобільності тощо.

Волинський національний університет імені Лесі Українки вже тричі долучався до зустрічі представників Альянсу COLOURS: 1) у листопаді 2023 року в Природничо-гуманітарному університеті імені Яна Длугоша (Республіка Польща); 2) у лютому 2024 року під час онлайн-зустрічі всіх учасників Альянсу (kick-off); 3) 18–19 березня 2024 року в Університеті Падерборна (Німеччина).

У листопаді 2023 року представники Альянсу представили профілі своїх університетів й окреслили сфери інтересів для розвитку своїх інституцій.

Єлісєєва

У лютому 2024 року відбулася перша віртуальна зустріч представників Альянсу, під час якої були визначені ключові напрями його розвитку на наступні роки.

ЄлісєєваЄлісєєва

Найбільш насиченою була програма зустрічі у березні 2024 року. Саме в Падерборні відбулася перша офлайн-зустріч усіх представників Альянсу. Волинський національний університет імені Лесі Українки представляли ректор Анатолій Цьось і проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародної співпраці Людмила Єлісєєва.

Єлісєєва

Перед урочистим відкриттям роботи Альянсу відбулися робочі зустрічі команд, учасники яких представляють різні ЗВО та відповідають за різноманітні напрями роботи: розробку спільних навчальних програм, проведення наукових досліджень, забезпечення академічної мобільності, розвиток студентського самоврядування, інформаційне забезпечення, розвиток програми «Подвійний диплом» й інших моделей спільного навчання тощо.

ЄлісєєваЄлісєєва

Для нашого Університету важливою подією в Падерборні стала зустріч ректорів і проректорів усіх десяти ЗВО, що є членами Альянсу. Вони підтвердили готовність співпрацювати з ВНУ імені Лесі Українки, залучати українських студентів і викладачів до спільних заходів та допомогти з пошуком фінансування для покриття таких витрат для студентів, викладачів і науковців ВНУ імені Лесі Українки.

Яскравими подіями стали урочисте відкриття роботи Альянсу та представлення ЗВО під час COLOURFUL Market Square. Під час «Festive COLOURS Kick-Off» із вітальними словами виступили ректорка Університету Падерборна Birgitt Riegraf, проректор Університету Падернборна Torsten Meier. Також відбулися панельні дискусії ректорів і студентів різних ЗВО на такі теми: «COLOURS як акселератор трансформації європейських університетів», «COLOURS як драйвер зміни регіональних інноваційних екосистем», «Очікування, виклики та роль студентів у COLOURS».

ЄлісєєваЄлісєєваЄлісєєваЄлісєєва

Під час урочистого відкриття були презентовані результати дослідження мовних преференцій студентів, що відобразили наміри багатьох здобувачів вивчати інші мови університетів-партнерів, які входять до Альянсу. До речі, найбільший інтерес молодь виявила до вивчення іспанської та італійської мов. Крім того, цю зустріч також урізноманітнили гра на саксофоні та спільне виконання гімну “We Are the COLOURS!”

Проте найколоритнішою подією став COLOURFUL MARKET SQUARE. Його основними завданнями були сприяти нетворкінгу та налагодженню відносин між учасниками, продемонструвати різноманітність і сильні сторони кожної установи-партнера, показати кольори країн і регіонів, у яких розташовані всі партнери, сприяти налагодженню міжкультурного діалогу тощо. Кожен із учасників Альянсу мав задекорувати «своє місце» з використанням кольорів і символіки університету, регіону, країни. Упродовж трьох годин делегація ВНУ імені Лесі Українки активно відповідала на питання партнерів й обговорювала шляхи майбутньої співпраці.

ЄлісєєваЄлісєєваЄлісєєваЄлісєєваЄлісєєва

Партнери Альянсу теж яскраво представили себе.

ЄлісєєваЄлісєєваЄлісєєваЄлісєєва

ВНУ імені Лесі Українки уже підписав договір Erasmus+ із іспанським Університетом Кастілья-Ла-Манча. Зараз ведуться перемовини з представниками інших ЗВО Альянсу. Сподіваємося, що така непересічна подія в житті Університету стане також знаковою для наших викладачів і здобувачів освіти щодо розширення освітніх і наукових можливостей та обміну досвідом!

Читайте також наші новини у Facebook