Новини

Зміни для українських біженців у Польщі: що варто знати

У Польщі на українців чекають зміни. Зокрема, в уряді підготували законопроєкт щодо правил перебування біженців, які мають запровадити від 1 липня.

Читайте також: Закупівлі: що планує придбати Любешівська багатопрофільна лікарня у квітні

Що зміниться для українців у Польщі, передає uapl.info.

Відновлення ідентифікаційного номера

Серед основних змін – новий порядок отримання, використання та відновлення ідентифікаційного номера PESEL UKR для біженців у Польщі.

Згідно з законопроєктом, українці, які прибуватимуть до Польщі для отримання тимчасового захисту, повинні будуть отримати PESEL UKR “одразу після прибуття”.

Крім того, обмежать перелік документів, із яким можна буде отримати статус захисту. Від 1 липня 2024 року PESEL UKR видаватимуть лише на підставі дійсного закордонного паспорта громадянина України.

Відбитки пальців

В уряді Польщі пропонують під час оформлення PESEL UKR збирати відбитки пальців у всіх українців віком від 6 років. Процедура пов’язана з можливістю отримати посвідку на тимчасове проживання (карти побиту).

“Під час оформлення карти побиту відбитки пальців українських громадян будуть автоматично перенесені з реєстру громадян України. А це ймовірно, спростить процес видавання нових документів”, – йдеться у повідомленні.

Дані українців у польському реєстрі PESEL планується доповнювати зразком підпису. Це стосуватиметься українських підлітків у Польщі, яким на дату отримання PESEL UKR не виповнилось 12 років і зразок підпису не вимагався, а при поданні заяви на отримання карти побиту вони вже досягли цього віку.

Оновлення даних в реєстрі PESEL

Через те, що багато біженців отримали PESEL UKR не на підставі закордонного паспорта, українцям треба буде актуалізувати свої дані в місцевих адміністраціях.

Вимога дозволить українцям отримати можливість отримання біженцями посвідки на тимчасове перебування. При поданні документів на отримання карти побиту в Польщі враховуються виключно дані із дійсних закордонних паспортів.

Доведеться оновити дані в польському реєстрі PESEL від 1 липня 2024 року й українським громадянам, які отримали статус на підставі українського паспортного документа, який на момент присвоєння номера PESEL був недійсним або термін дії якого закінчився.

Читайте також наші новини у Facebook