Волинь Новини

“Ніякої хімії”: волинянка розповіла, як вирощує у теплиці зелень та овочі

Жителька села Клепачів на Волині Ольга Стрибулевич п’ять років тому виграла грант і облаштувала теплицю. Відтоді жінка вирощує цибулю та іншу городину.

Читайте також: “Ні укриття, ні грошей”: на Волині освітянку судять за службове підроблення

Суспільному жінка розповіла, як облаштувала теплицю, щоб отримувати найкращий урожай і чим підживлює овочі та зелень.

Площа теплиці — 30 квадратних метрів, вона зроблена із полікарбонатного матеріалу. Зі слів жінки, щороку намагається удосконалити її, щоб отримати найліпший урожай.

Теплиця для вирощування овочів і зелені в Луцькому районі — історія Ольги Стрибулевич
Теплиця, де Ольга Стрибулевич вирощує зелень та овочі, зроблена із полікарбонату. Суспільне Луцьк

“Дізналася, що у Луцьку є така громадська організація “Розвиток Волині”, і у них можна виграти грант на якийсь свій бізнесМені допомогли придбати цю теплицю, але тут ще треба було вкласти кошти у фундамент, керамзитом утеплити низ, дренаж зробити. Та й земля, тут треба ґрунт часто міняти, бо він стає не родючий з часом”, — говорить господиня.

Нині жінка вирощує три сорти цибулі, два сорти помідор, два сорти редиски, ранню капусту і перець.

Редис "18 днів" вирощує Ольга Стрибулевич з Волині
Ольга показує редис сорту “18 днів”, який вирощує у теплиці. Суспільне Луцьк

“Зелену цибульку я саджу мостовим способом — коли цибулинка до цибулинки, так вона займає менше простору. Це у мене є сорт “Штудгарт” — це одна із найкращих цибуль на ринку, тому що тут багато зачатків, бачите з отої цибулини у нас виростає 3-4 зелених цибульки”, — додала Ольга Стрибулевич.

Вирощене родина продає односельцям, або реалізовує на ярмарку у Луцьку. Зі слів жінки, раніше продавати цибулю було легше, адже не було великої конкуренції. Але заробленого, каже Ольга, вистачає на придбання насіння та розсади.

Розсада редиски — історія волинянки Ольги Стрибулевич
Розсада редиски. Суспільне Луцьк

Садити зелень родина завжди починає у грудні, що три тижні досаджує нові саджанці. Опалюють теплицю за допомогою спеціальної пічки і гілок чи тирси. Для підживки рослин, каже господиня, використовує лише домашні органічні добрива.

Цієї весни завезли в теплицю новий ґрунт, замовили машину торфу, перемішали з піском, та й отакий він зараз поживний, сюди навіть не потрібно ніяких підживок — ніякої хімії, — зазначає Ольга. — Для редиски: перегній, інколи попелом, щоб нічого не заводилося, ніяких черв’ячків”.

Теплиця Ольги Стибулевч на Волині
Теплиця Ольги Стрибулевич. Суспільне Луцьк

Після початку повномасштабної війни, додає жінка, посадкового матеріалу купують небагато. Цієї весни висадили 50 кілограмів цибулі. Родина також має 30 соток городу, в майбутньому господиня планує вирощувати і декоративні рослини.

Читайте також наші новини у Facebook