Новини

Що думає керівництво Рівненщини про ідею забирати у п’яних автомобілі

Два роки тому на тлі ворожого вторгнення Рівненська обласна військова адміністрація вирішила вилучати автомобілі у водіїв, затриманих за кермом у нетверезому стані, і передавати ці авто військовим. Цей жест отримав гаряче схвалення у більшості громадян, а правоохоронці встигли забрати у п’яних за кермом майже сотню автомобілів. Коли ж гарячка перших днів великої війни минула, виявилось, що рішення про вилучення автомобілів не було як слід продумано і не мало належного правового забезпечення.

Читайте також: Закон про мобілізацію: хто зі студентів та викладачів має право на відстрочку

 

По-перше, не на кожному приватному авто зручно воювати — для війни існують спеціальні автомобілі. По-друге, власники забраних авто, протверезівши, почали подавати до суду і отримувати назад не лише авто, а й чималеньку грошову компенсацію.

Цей досвід навчив не всіх. Днями про конфіскацію автомобілів у п’яних водіїв на користь армії знову заговорили. Першим це зробив перший заступник голови Рівненської облради Микола Кучерук, який зареєстрував звернення до Верховної Ради з проханням ухвалити закон, який дозволяв би відбирати у п’яних автомобілі на потреби ЗСУ.

 

Микола Кучерук, перший заступник голови Рівненської облради:

— Усі бачать, скільки біди приносять ті водії, які сіли за кермо у стані сп’яніння. Для того, щоб люди краще дотримувалися правил дорожнього руху, потрібен такий стимул. Впевнений, що після запровадження такого закону кількість аварійних ситуацій на дорогах країни зменшиться в рази. Однак цей закон має ухвалити саме Верховна Рада України. Адже раніше у нас ці вилучення відбувалися не дуже законно. На початку війни автомобілі вилучали до того моменту, коли один з тих, у кого вилучили авто, не подав у суд. Він зумів довести у суді, що це незаконно. Після того усі масово почали судитися, бо автомобіль — це власність людини. Через це нам необхідний закон на рівні держави, який був би однаковим для усіх.

 

По-друге, потрібно пам’ятати, що йде війна. Українська армія потребує великої кількості автомобілів. Адже вони дозволяють воїнам виконувати бойові завдання та рятувати їм життя. Можна побачити постійні збори на автомобілі у соціальних мережах. До речі, керівництво обласної ради власним коштом придбало та доправило на фронт 11 автомобілів.

 

По-третє, це допоможе українському бізнесу. Бо зараз багато автомобілів на потреби Збройних сил України вилучають з підприємств. Потрібно знати, що усі автомобілі бізнесу стоять на обліку не лише у сервісному центрі МВС, але й у військкоматі. Наприклад, я володію підприємством у Костополі. У нас вилучили близько чотирьох автомобілів, які зараз на фронті. Схожа ситуація на багатьох підприємствах Рівненщини.

Сергій Подолін, перший заступник голови Рівненської обласної військової адміністрації:

— Той, хто сів за кермо у стані наркотичного або алкогольного сп’яніння, скоїв злочин. Саме через це поліція вилучає такі авто й поміщає їх на штрафмайданчик. Було рішення Ради оборони області передавати такі автомобілі на фронт. Однак згодом виявилося, що не всі вилучені автомобілі потрібні військовим. Адже українським захисникам потрібні були позашляховики. Тому в нас складалася ситуація, коли на штрафмайданчиках накопичувалися легковики, які не були потрібні для ЗСУ. Більше того, потрібно пам’ятати, що держава вилучає автомобілі, а не конфісковує. Тобто після завершення війни їх потрібно буде якось повертати власнику. Через ряд проблемних питань від рішення про вилучення автомобілів за статтею 130 (керування транспортним засобом особою в стані сп’яніння або відмова від проходження огляду на стан сп’яніння) КУпАП вирішили відмовитися.

Олександр Ковальчук, народний депутат:

— На фронті автомобілі потрібні, і їх потрібно дуже багато. Як говорив наш головнокомандувач, кожен автомобіль — це врятоване життя. Я співпрацюю з багатьма фондами, які передають тисячі автомобілів на фронт. Однак потреби української армії — це десятки тисяч штук. Я є автором двох проєктів закону, які дозволяють завозити автомобілі для українського війська з нульовим розмитненням за рахунок коштів місцевого самоврядування. Зараз вони перебувають на розгляді у Верховній Раді. Нам потрібно робити усе, щоб український воїн був забезпечений автомобілем. Тому я підтримую ініціативу Рівненської облради.

Дмитро Соломчук, народний депутат:

— На мою думку, Рівненській облраді є чим займатися й без таких звернень. Адже в області є маса питань, які потребують господарських рішень. Стосовно тих, хто сів за кермо у стані наркотичного чи алкогольного сп’яніння, то тут має працювати поліція. Якщо ми говоримо про вилучення автомобілів у людей, то я спочатку хотів би побачити звіт, де насправді ті автомобілі, які уже вилучали на Рівненщині у 2021–2022 роках. Впевнений, що лише після оприлюднення цих даних можна говорити, наскільки такий закон буде дієвим.

Богдан СЛОНЕЦЬ.