Новини

Угорщина запровадить нові обмеження на імпорт української агропродукції

Угорський уряд введе нові обмеження на імпорт української сільськогосподарської продукції, аби захистити своїх фермерів від ринкових коливань.

Читайте також:Волинь на війні втратила ще одного свого сина

Про це на пресконференції заявив міністр сільського господарства країни Іштван Надь, передає AP.

За його словами, рішення ЄС дозволити безмитний імпорт з України було покликане допомогти утримати економіку країни на плаву після повномасштабного вторгнення РФ. Проте це призвело до “значного надлишку пропозиції і значно низьких цін” на сільськогосподарському ринку Європи.

Надь виступив зі звинуваченнями до ЄС та його виконавчої комісії через те, що вони не змогли захистити європейських фермерів, яким не вдалося конкурувати з дешевим імпортом. Він додав, що Угорщина прийме додаткові захисні заходи “в рамках своєї національної компетенції”.

“Брюссель і Європейська комісія зрадили угорських фермерів і натомість підтримують українських олігархів”, – зауважив міністр.

У виданні нагадали, що Угорщина має складні відносини з Україною та є однією з країн Європейського Союзу, яка надала найменше підтримки під час війни з російськими окупантами. Пізніше після початку повномасштабного вторгнення в Угорщині заявили, що не надаватимуть Києву озброєння та не дозволятимуть її передачу через свій східний кордон. Крім того, країна виступила проти санкцій щодо Москви, а також погрожувала зірвати фінансову підтримку Євросоюзу для України.

“У четвер Надь заявив, що уряд ухвалив план з п’яти пунктів для допомоги угорським фермерам, включаючи вимогу до продавців і логістичних компаній повідомляти угорський уряд про обмежені продукти, що імпортуються через Україну, незалежно від країни походження цих продуктів. Надь додав, що під обмеження також підпадатимуть продукти перероблення, виготовлені з українського зерна”, – додали у матеріалі.

Відомо, що минулого року Угорщина заборонила імпорт 24 українських сільськогосподарських продуктів, проте наголосила, що дозволятиме їх перевезення через свою територію, повідомляли журналісти видання. А саме уряд країни заборонив ввозити зернові, олійні культури, борошно, олію та деякі м’ясні продукти. Також в минулому місяці Угорщина вилучила з переліку український натуральний мед.

Читайте також наші новини у Facebook