Волинь Новини

У Луцьку закупили нову партію вакцини від ВПЛ

Днями у міську дитячу поліклініку надійшла нова партія чотирьохвалентної вакцини від вірусу папіломи людини, закуплена у межах «Програми профілактики раку шийки матки шляхом вакцинації дівчат віком 9–14 років проти вірусу папіломи людини на 2023–2027 роки», – пише ІА Волинські новини.

Читайте також: На Волині зросла вартість нерухомісті

Відповідну програму Луцька міська рада затвердила у кінці травня 2023 року. Ініціаторами її прийняття була президентка благодійної організації «Фонд боротьби з раком» Марія Адамчук-Коротицька та депутатка Луцької міської ради Ірина Колковська. Загалом на вакцинацію дівчаток впродовж 5 років у бюджеті Луцької громади передбачили 5 мільйонів гривень, тож – приблизно по мільйону на рік реалізації програми, повідомляє пресслужба фонду.

У 2023 році закупили 238 доз. Оскільки щеплення від ВПЛ потребує дводозного введення (з проміжком у пів року), вдалося вакцинувати 119 дівчаток. Цьогоріч закупили 234 дози вакцини, що дасть змогу провакцинувати 117 дівчат.

За словами завідувачки педіатричним відділенням КП «Луцька міська дитяча поліклініка» Жанни Пахарчук, списки охочих провакцинуватися були сформовані ще до того, як вакцина надійшла у медичний заклад, оскільки попит на щеплення – значний.

«Батьки, на щастя, вже обізнані у важливості такого щеплення і самі виявляють ініціативу, цікавляться наявністю, розпитують у лікарів, коли буде можливість», – розповідає лікарка.

Наразі у списках охочих вакцинуватися, сформованих лише Луцькою міською дитячою поліклінікою, – приблизно 1000 дівчаток. Але їх продовжують формувати, оскільки програму впроваджуватимуть до 2027 року включно, тож і надалі купуватимуть вакцину за кошти громади. Тож, охочі вакцинувати своїх доньок (віком 9-14 років) можуть повідомити про це сімейного лікаря (для жителів Луцької громади).

Депутатка Ірина Колковська повідомила, що має намір лобіювати збільшення фінансування у межах програми через значний попит на таке щеплення.

«Важливо, що наша просвітницька робота має результати, і люди вже розуміють надзвичайну важливість вакцинації від вірусу папіломи людини. Це – реальний шлях до перемоги над раком шийки матки. Але хочу вкотре наголосити, що вакцину від вірусу папіломи людини для своїх доньок батьки можуть придбати і за власний кошт у аптеках, узгодивши попередньо час вакцинації із їхніми лікарями. Тоді не доведеться чекати своєї черги на вакцинацію», – зауважила керівниця Фонду боротьби з раком Марія Адамчук-Коротицька.

Вакцинація від вірусу папіломи людини може запобігти більш ніж 90% випадків раку, пов’язаного з ВПЛ: рак шийки матки, рак вульви, рак піхви, рак ануса, рак носоглотки.

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує розпочинати вакцинацію дівчаток та хлопчиків проти вірусу папіломи людини у віці 9-14 років, поки вони не розпочали жити статевим життям: адже ВПЛ передається саме під час статевого акту і при контакті з геніталіями.

Читайте також наші новини у Facebook