Волинь Новини

Міжнародний день ромів: скільки представників цієї національності проживають на Волині

8 квітня – Міжнародний день ромів. На Волині з 1991 року і до 2000-х років проживали майже дві тисячі ромів, зараз їх — пів тисячі.

Читайте також: Луцький зоопарк опублікував автосферні знімки своїх мешканців (Фото)

Про це Суспільному розповіла заступниця голови громадської організації “Терне рома” Галина Сіладі. З її слів, найбільше ромів мешкають у Камінь-Каширському, Ковельському і Луцькому районах.

У Міжнародний день ромів представники громадської організації зібралися на спілкування у бібліотеці для юнацтва, провели захід “Журфікс: роми Волині, історія і культура”.

“Багато виїхало за кордон, хто до війни. Жінки із дітьми виїхали під час війни. Служать 20 чоловіків з нашої громади тільки в різних місцях на війні”, — говорить Галила Сіладі.

Міжнародний день Ромів у Луцьку
Представники громадської організації “Терне рома” зібралися в бібліотеці у Луцьку, 8 квітня 2024. Суспільне Луцьк

Як розповіла у коментарі Суспільному заступниця голови громадської організації “Українського товариства пам’яток історії і культури” Ірина Майданець, роми вважаються кочовим народом, але насправді вели напівкочовий спосіб життя і на зиму часто залишалися в покинутих хатах.

Навіть населення Волині казали – наші роми і не наші роми. Наші роми – це ті, хто з ними постійно проживали. Коли ми ромів запитали – коли вам було краще, коли ви кочували чи коли ви осіли? Вони всі відповіли: коли кочували”, — зазначила заступниця голови громадської організації.

Читайте також наші новини у Facebook