Волинь Новини

“Виконуємо інструкції, написані кров’ю”: розповідь волинянина з розвідбату “Сонечко”

Суспільному військовослужбовець розповів про бойовий досвід і найскладніші розвідоперації.

Оборона Київського напрямку

Олександр каже: до повномасштабного вторгнення не мав військового досвіду. 24 лютого 2022 року він завіз дружину до кордону із Польщею і повернувся у Луцьк, щоб приєднатися до друзів, які збиралися у військо.

Так боєць опинився на Київщині, де виконував свої перші завдання у складі добровольчого батальйону “Сонечко”.

Командир Олександр пішов служити разом зі своїми друзями після повномасштабного нападу Росії на Україну. Спочатку, розказує, боронив Київщину.

В основному, це була диверсійна робота і розвідувальна робота. Першочергова проблема була з цими славнозвісними колонами, які стояли кілометрові на під’їзді до столиці. Один із напрямків, на якому ми працювали, це Лютіш, Ірпінь і Буча. В основному, ми займалися в лісі розвідувальною роботою”, — говорить Олександр.

Під час боїв на Київщині, каже волинянин, втратив близького друга Андрія Романова, якого називає своїм наставником і тренером. Тоді ж Олександр отримав перше поранення.

Командир добровольчого батальйону "Сонечко" Олександр
Олександр нині відновлюється після чергового поранення. Суспільне Луцьк

“Наприкінці березня (2022 року — ред.) в нас був період, коли ми йшли селами і зачищали будинки, підвали. 31 стався інцидент якраз таки при зачистці, потрапили під танковий обстріл. Тоді загинуло сім наших побратимів. Я отримав поранення, деякі хлопці отримали тяжкі поранення. Після того поїхав на лікування в Луцьк і хоронити свого побратима. Коли я повернувся — Київ був уже звільнений”, — пригадує військовий.

Бої на Харківщині і друге поранення

Далі були бої на Харківщині. Там 24 травня 2022 року командир батальйону отримав поранення під час прориву опорного пункту росіян біля Козачої Лопані.

“Воно було тяжке (поранення — ред.), і по цей час воно тягнеться. Ми проривали їхній опорний пункт. За попередньою інформацією, там мала бути одна кількість противника, а по факту вийшла інша. Завдання ми виконали, але понесли деякі наслідки. Не можу розказати деякі моменти.

Пораненого Олександра з поля бою тоді витягли побратими. Боєць каже: першочерговим завжди є поставлене перед батальйоном завдання, тому вдячний друзям, які змогли йому допомогти.

Тяжкопоранених забирають при можливості, коли вже або виконано, або відступають, або є на то ресурс і люди. По НАТОвським інструкціям на нашому фронті трохи тяжко воювати, тому що у нас своя війна, якої ще, я думаю, не зустрічали ні в Європі, ні на інших континентах. Але виконуємо інструкції написані кров’ю, їх треба дотримуватися”, — говорить командир.

Після другого поранення Олександр спершу лікувався у Білій Церкві, згодом — у Луцьку. Після відновлення знову повернувся до побратимів.

Про гордість за побратимів і необхідність ротації

Далі, каже Олександр, був Бахмут, Авдіївка, Херсон, Миколаїв і Запоріжжя. “За побратимів гордості достатньо. Кожне бойове завдання, можна сказати, це гордість для нашого підрозділу.

Боєць говорить: найважче на фронті втрачати друзів і побратимів. Додає: на заваді виконанню завдання може стати втома і емоційне виснаження, тому в підрозділі існує регулярна ротація.

Командир добровольчого батальйону "Сонечко"
Командир добровольчого батальйону “Сонечко”. Суспільне Луцьк

“На рахунок того, що військові втомлюються, це абсолютно точно. Боєць не може бути постійно ефективним. Він виснажується. Або просто починає вірити у своє безсмертя. Якщо за місяць часу тут у мене нічого не прилетіло, а падало і тут, і тут, а я все ще живий, значить, я просто безсмертний. Такі випадки небезпечні”, — зазначив командир.

Щоразу, коли потрапляє на ротацію, Олександр займається волонтерською діяльністю, щоб допомогти побратимам.

Читайте також наші новини у Facebook