Новини

Дозволи на перебування в прикордонній смузі вже видають: як їх отримати

Дозволи на перебування в прикордонній смузі почали видавати з 7 березня. У нашому регіоні такі дозволи видаються тільки 31-м прикордонним загоном імені Олександра Пилькевича. Він базується у місті Чернівці. Діють дозволи лише на тих ділянках, які контролює загін, тобто в межах Чернівецької області. Дозвіл на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт чи пропуск у прикордонну смугу надається на безоплатній основі впродовж 10 робочих днів з дня надходження звернення.

Читайте також: Окупантам тут не місце: Україна підняла стяг над трьома населеними пунктами

 

Про це повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в ефірі телемарафону.

За його словами, вони видаються для людей, які проживають в прикордонні та тим, хто хоче перебувати там, а також особам, які планують проводити якісь роботи в прикордонній смузі. При цьому нагадав, що йдеться про ділянку місцевості завширшки 5 кілометрів від лінії державного кордону.

Він зазначив, що бажання сходити в ліс по гриби в прикордонній смузі також передбачає необхідність мати дозвіл.

Демченко розповів, що такий дозвіл не потрібен, якщо йдеться про звичайних людей, які в’їжджають у прикордонну смугу з метою перетину державного кордону в пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон, а також якщо рух особи на транспортному засобі починається та закінчується за межами прикордонної смуги і це має відбуватися без зупинок та виходу з транспортних засобів.

Речник ДПСУ сказав, що для отримання такого дозволу людина має звернутися до прикордонного загону через електронну пошту, поштовий зв’язок або особисто. Дозволи потрібні як фізичним особам, так і юридичним особам, які здійснюють якісь роботи в прикордонній смузі.

Демченко розповів, що протягом 10 днів таке звернення опрацьовується і направляють людині дозвіл на адресу, яку він вказує у своєму зверненні. Громадянам, які проживають в прикордонній смузі, дозволи видаються безстроково, а для проведення робіт вони видаються терміном на рік, а також на певний необхідний термін тим, хто тимчасово в ній має перебувати.

В ДПСУ зазначають, що дозволи скасовуються якщо людина 90 днів не проживає за місцем, яке вона вказує у зверненні, або якщо дала неправдиві дані чи змінила місце проживання.

Демченко наголосив, що дозвіл виданий, зокрема, в Чернівецькій області не діятиме в іншій області. “Він діятиме в межах відповідальності прикордонного загону до якого звернулися люди для отримання такого дозволу”, – наголосив він.

Як писати звернення, щоб отримати дозвіл

Що повинно містити звернення:

1) прізвище, ім’я та по батькові, дата народження, громадянство, реквізити документа, що посвідчує особу, місце проживання або перебування, засоби зв’язку;
2) вид дозволу (на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт чи пропуск) та строк дії дозволу (для дозволів на в’їзд і провадження робіт);
3) мета й правові підстави для отримання дозволу.

Звернення можна подавати як в письмовій, так і в електронній формі, але воно повинно містити підпис. До звернення також надаються копії документів, що посвідчують особу громадянина.

Юридичні особи повинні надати інформацію про своє найменування, місце знаходження, місце реєстрації та повні географічні координати місця, де будуть здійснюватися роботи. Також потрібно вказати перелік фізичних осіб та їхні паспортні дані, зазначити номерні знаки транспортних засобів, які будуть брати участь у роботах.

Читайте також наші новини у Facebook