Волинь Новини

Хто і як збиває повітряні цілі над Волинню

Щоразу, коли на Волині оголошують повітряну тривогу, на позиції висуваються вогневі мобільні групи Нацгвардії. Їх головне завдання — виявлення та ураження повітряних цілей.

Читайте також: «Декілька разів виходив з дому, на третій не повернувся»: деталі загадкового зникнення 21-річного юнака у Луцьку (Відео)

До однієї вогневої групи входять четверо нацгвардійців, розповів Суспільному 26-річний боєць Богдан.

Військовий каже: на екіпірування учасники групи мають декілька хвилин. Після цього рушають на позицію, де мають вистежити і уразити повітряну ціль. Рух ракет та БпЛА відстежують з допомогою планшетів зі спеціальним програмним забезпеченням.

Для оперативності комплекси протиповітряної оборони встановлюють відразу на автівках. «Завжди діємо за чітким алгоритмом», — говорить нацгвардієць.

На початку повномасштабного вторгнення Богдан був у Німеччині, повернувся в Україну 26 лютого 2022 року і одразу пішов у терцентр комплектування і соцпідтримки, але у військо потрапив не з першого разу.

«Мої рідні відмовляли, мама була проти, я з’їздив два рази у військкомат, мама казала, якщо третій раз приїдеш — більше не підеш. Але третій раз був вдалим», — говорить нацгвардієць.

Хто і як збиває повітряні цілі над Волинню

39-річний Валентин — кулеметник. Боєць працює зі зброєю зразка 1962 року, але у його ефективності, каже, не сумнівається.

«Його прицільна дальність по земним цілям — дві тисячі метрів, по повітряним – півтори тисячі метрів, максимальний політ кулі 9 тисяч метрів. Він (кулемет) є якісним і практичним, це найбільший кулемет крупнокаліберний», — додав Валентин.

Хто і як збиває повітряні цілі над Волинню

Зі слів військового, мають нацгвардійці також сучасну зброю, вчаться нею користуватися на полігонах.

Читайте також наші новини у Facebook