Волинь Новини

У Луцьку пацієнтів лікували без їхньої згоди: подробиці

Свого часу історію про реабілітаційні центри «Volna+», які діяли в кількох областях України, зокрема в селі Гаразджа на Волині, обговорювали майже всі. Саме там сім років тому правоохоронці провели обшуки. Під виглядом лікування від алко- та наркозалежності там нібито силоміць утримували близько 30 людей.

Читайте також: Ірина Чебелюк взяла участь у візиті, організованому ЮНІДО, до міст Штутгарт, Зіндельфінген (Німеччина) та Ленгвіль (Швейцарія)

У справі обвинувачуваних у незаконному позбавлені волі та викрадені людей досі тривають суди. За цей час кримінальне провадження відносно одного з шести підозрюваних закрили у зв’язку з його смертю, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Сім років тому родич одного з пацієнтів, який проходив лікування в реабілітаційному центрі «Volna+» у Гаразджі, написав заяву в поліцію. Він стверджував, що людей там утримують силоміць.

Правоохоронці провели обшук. «При об’їзді території було встановлено, що за адресою розташовані приватний будинок та інші об’єкти нерухомості, на яких є вивіска «Реабілітаційний центр «Volna+». Ззовні територія огороджена металевим парканом, на земельних ділянках розташований триповерховий будинок, на вікнах якого – ґрати. У вікнах будинку особи розмахували руками та кликали на допомогу», – вказано в матеріалах справи.

Під час обшуків у центрі було виявлено понад 30 людей, із яких 26 утримували там, як з’ясували слідчі, проти їхньої волі. Виявилося, що люди, які там були, – із різних областей України. Вони мали алкогольну та наркотичну залежності, перебували в домі як пацієнти закладу. Того ж дня підозрюваних і потерпілих доправили у міський відділок поліції.

Один із чоловіків розповідав, що в Гаразджу його перевезли після того, як подібний ребіалітаційний центр правоохоронці викрили в Івано-Франківську. Його, мовляв, перекинули на Волинь, бо ж родичі оплатили його перебування в закладі на пів року вперед. Місяць лікування нібито коштував шість тисяч гривень.

«Нас незаконно утримували там. Туди приїхали прокуратура, міськвідділ. У кожного різні терміни були – рік, пів року. А в Івано-Франківську взагалі в підвалі тримали», – сказав він.

Хоч інший чоловік, який представився пацієнтом, запевняв, що умови в центрі були чудові.

Ця справа завершилася кримінальним провадженням для кількох осіб. Їх обвинувачують у незаконному позбавленні волі. Ідеться про тих пацієнтів, яких вони нібито лікували від алко- та наркозалежності.

У справі було шість обвинувачених, але поки тривали суди, один із них помер.

В одній з ухвал міститься цікавий епізод , який інкримінують чоловікам: «Досудовим розслідуванням встановлено, що 09.05.2017, близько 15:00, ОСОБА_5, ОСОБА_6 та невстановлена досудовим розслідуванням особа, діючи за попередньою змовою, на автомобілі марки Mercedes-Benz з квартири за місцем проживання ОСОБА_7, під приводом проходження курсу лікування від наркотичної залежності, привезли останнього до будинку за адресою АДРЕСА_4».

Цікаво, що в судових реєстрах знайшли осіб із такими же анкетними даними, як в окремих обвинувачених зі списку. Вони, судячи з вироків, мали проблеми із законом у 2014-2015 роках. Злочини стосувалися розповсюдження або ж придбання без мети збуту наркотиків.

Та поки йшли суди стосовно луцької філії «Volna+», ще одного з них у 2020-му судили за напад на поліцейського, а іншого, уродженця Івано-Франківщини, – за крадіжки.

Тим часом у цій справі, схоже, ні кінця, ні краю. 14 березня 2024 року мало відбутися чергове засідання. Однак його з невідомих причин перенесли.

Читайте також наші новини у Facebook