Волинь Новини

Волинська облрада вимагає скасувати аукціон з продажу Старовижівського родовища

Волинська обласна рада звернулася до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Державної служби геології та надр України щодо скасування проведення аукціону з продажу спеціального дозволу на користування надрами Старо-Вижівського родовища та повернення повноважень органам місцевого самоврядування в сфері надрокористування.

Читайте також: На Старовижівщині матір отримала 1700 гривень штрафу за неналежне виховання дітей

Як пише ВолиньUA одним з авторів проєкту рішення є перший заступник голови Волиньради Юрій Поліщук 

17 січня 2024 року Державна служба геології та надр України, проігнорувавши звернення Старовижівської селищної ради, провела аукціон з продажу спеціального дозволу на користування надрами – Старо-Вижівського родовища.

Однак організатори аукціону не врахували дуже вагомі обставини:

Вищезгадане родовище розташоване в межах пам’ятки археології «Галина Воля-1» – стоянки доби мезоліту, яка знаходиться в урочищі «Семенова Гора» за 3 км на північний захід від смт Стара Вижівка Ковельського району Волинської області, внесеної до Переліку нововиявлених об’єктів археологічної спадщини Волинської області та взятої під охорону держави відповідно до наказу управління культури і туризму Волинської обласної державної адміністрації від 29.01.2009 р. № 151 «Про затвердження переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини».

Стоянка досліджена археологом Григорієм Охріменком та описана у праці «Кам’яна доба на території північно-західної України (XII-III тис. до н. е.)». Як показали обстеження, стоянка доби мезоліту розташовується по гребеню «Семенової Гори». Ця пам’ятка археології є унікальною та має виключно наукову цін¬ність. Знайдені матеріальні цінності зберігаються в Інституті археології (м.Київ).

Крім того, зазначене родовище розташоване в межах загальнозоологічного заказника «Смолярівський» площею 1422,0 га, (утворений за рішенням Волинської обласної ради від 31.10.1991 № 226), територія якого охороняється відповідно до Закону України «Про природно-заповідний фонд України».

Розробка родовища та видобування корисних копалин у межах Старо-Вижівського родовища призведе до непоправної шкоди навколишньому природному середовищу та знищенню культурної спадщини. Такі дії,особливо в період війни, є неприпустимими.

Враховуючи вищенаведене вимагаємо:

1. Вжити відповідних заходів в межах чинного законодавства України щодо скасування результатів проведеного аукціону стосовно надання спеціального дозволу на користування надрами – Старо-Вижівське родовище, номер лота – SUE001-UA-20231228-01783, встановити та покарати осіб причетних до фактично рейдерського захоплення пам’ятки культури та природи.

2. На законодавчому рівні відновити конституційно визначену норму органів місцевого самоврядування здійснювати від імені Українського народу право власника природних ресурсів (надр) та внести відповідні зміни до Кодексу України про надра та інших пов’язаних нормативно-правових актів щодо повернення раніше визначених повноважень органів місцевого самоврядування різних рівнів щодо питань, пов’язаних з наданням надр у користування.

Читайте також наші новини у Facebook