Новини

Фільм “Тіні забутих предків”, у якому знявся Миколайчук, видали за російський

Росіяни видали фільм Сергія Параджанова “Тіні забутих предків” за російський і включили його до фестивалю російського кіно у Франції.

Читайте також: У громаді на Волині жалоба у зв’язку із загибеллю воїна

Про це повідомляє посольство України у Франції, яке звернулося до міністерства культури країни через показ на фестивалі російського кіно в Парижі фільму Параджанова як частини “російської культури”.

На фестивалі, який проходить у Парижі та Таверні поблизу французької столиці, стрічку демонструють під назвою “Вогненні коні”.

Посольство заявило про “кричущий випадок присвоєння організаторами української кінематографічної спадщини”.

“Культурна апропріація, або простіше кажучи, – крадіжка чужої культурної спадщини, традиційно входить до російського гібридного арсеналу. Звернулися до компетентних владних інституцій Франції щодо кричущого випадку такого привласнення організаторами фестивалю “російського фільму” у Парижі, які вирішили включити до своєї програми емблематичний для українського кінематографа фільм Тіні забутих предків Сергія Параджанова”, — повідомили в посольстві.

Фестиваль російського кіно проводиться у Франції вже в 10-й раз. Його організовує асоціація “Інша Росія”. Цього року фестиваль присвятили пам’яті Олексія Навального.

Фільм “Тіні забутих предків”, що є екранізацією однойменної повісті Михайла Коцюбинського, вийшов на екрани 1965 року. У ньому знімався геніальний актор із Буковини Іван Миколайчук. Після своєї прем’єри стрічка здобула світову славу і була показана на фестивалях у Венеції, Барселоні, Нью-Йорку та Лондоні.

Цей новаторський для свого часу фільм заклав основи українського поетичного кіно, а після акції проти арештів українських інтелектуалів став одним із головних символів дисидентського руху та боротьби українців з радянським режимом

За результатами опитування Довженко-Центру разом зі Спілкою кінокритиків України, “Тіні забутих предків” Параджанова назвали найкращим фільмом в історії українського кіно.

Читайте також наші новини у Facebook