Новини

Кабмін повернув позапланові перевірки підприємств — до кого прийдуть гості та що перевірятимуть

Україна відновлює планові та позапланові перевірки у сфері електромагнітної сумісності, низьковольтного електричного обладнання, безпеки машин і механізмів.

Читайте також: Уночі у сусідній області з Волинню працювало ППО: кружляли шахеди

Також поновлюються позапланові перевірки у сфері надання комунальних послуг у частині встановлення державних регульованих цін та законодавства про захист прав споживачів та метрологічного нагляду, повідомляє Інтерфакс-Україна.

“Ухвалення такого рішення є вимогою наших європейських партнерів. Зокрема, це необхідний крок у рамках рекомендацій Європейської Комісії щодо підготовки до укладення Угоди АСАА („промислового безвізу“) та програми Ukraine Facility”, — зазначив заступник міністра економіки Олексія Соболєва.

За його словами, це також допоможе захистити споживачів від порушень безпеки непродовольчої продукції та законодавства на ринку надання житлово-комунальних послуг, щодо яких регулярно надходили скарги.

Згідно з рішенням уряду, поновлюються планові та позапланові перевірки непродовольчої продукції у трьох пріоритетних напрямках Угоди АСАА — електромагнітної сумісності, низьковольтного електричного обладнання, безпеки машин і механізмів.

У відомстві зазначили, що під час попередніх консультацій легальний бізнес підтримав посилення нагляду за безпекою непродовольчої продукції, оскільки це перешкоджатиме роботі нелегальних постачальників.

Верховна Рада 30 червня 2023 року ухвалила закон № 8401, один із важливих структурних маяків програми з МВФ, щодо скасування 2% єдиного податку з 1 серпня, контролю РРО з 1 жовтня і повернення документальних перевірок лише у трьох сферах: фінансовій, грального бізнесу та підакцизних товарів.

Однак глава місії МВФ в Україні Гевін Грей на початку жовтня заявив, що норма закону № 8401 про відновлення податкових перевірок підлягає доопрацюванню, щоб відповідати взятим Україною зобов’язанням. Водночас він зазначив, що Фонд допускає можливість реалізації в оновленому законі ризик-орієнтованого підходу.

За словами Грея, відновлення податкових перевірок є одним із двох ключових питань для другого перегляду програми EFF разом з ухваленням закону про посилення фінмоніторингу PEP.

17 жовтня 2023 року Рада підтримала законопроєкт про розширення податкових перевірок.

Державна податкова служба України опублікувала план-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2024 рік.

Наприкінці лютого 2024 року уряд спільно з Радою з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану та Радою бізнес-омбудсмена запустив комунікаційну складову платформи “Зроблено в Україні”, що допоможе виміряти рівень задоволеності підприємців держінститутами та послугами, а також отримати зворотній зв’язок щодо порушень і перевищення повноважень. органів контролю та нагляду.

Читайте також наші новини у Facebook