Волинь Новини

У волинських лісах безліч стихійних сміттєзвалищ

На Волині виявили майже дві сотні стихійних сміттєзвалищ у лісах. Найчастіше – це побутові відходи, які вивозять до околиць лісів мешканці прилеглих сіл.

Читайте також: У бою з окупантами загинув Герой з Волині Роман Іванчук

Кількість сміття у лісах постійно збільшується, розповів Суспільному провідний інженер з охорони та захисту лісу Поліського лісового офісу Володимир Левосюк.

Як карають тих, хто засмічує ліс

Зі слів Володимира Левосюка, спільна проблема і стихійних, і офіційних сміттєзвалищ у тому, що, крім забруднення, з настанням тепла на них стаються пожежі.

«Перекидається вогонь зі сміттєзвалища на ліс і тоді в нас біда. Оці всі сміттєзвалища беруться на облік для того, щоб можна було поновлювати мінералізовані смуги», – говорить інженер з охорони та захисту лісу.

Якщо лісова охорона затримує людей, які викидають сміття у лісовому фонді, їх штрафують. Сума стягнення – від 425 до 850 гривень.

Що про стихійні сміттєзвалища кажуть місцеві жителі і влада

Одне зі стихійних сміттєзвалищ на Волині – неподалік від будинків місцевих жителів у селі Дерно. У ямі – побутові відходи.

«Всі вивозять сусіди сюди, – говорить місцева жителька Світлана. – Ми тут кілька разів яму рили, в ту яму скидали. Потім ту яму заривали, але це теж не вихід».

Кілька місяців тому в селі почали вивозити сміття централізовано.

«Два рази в місяць їздить машина, угоду заключили з сільською радою. Якщо розібратися, куди вони вивозять? На край села іншим людям. Воно ж там, мабуть, розноситься по полю. Це ж якби був сміттєпереробний завод, сортувалося сміття як потрібно – оце вихід», – каже пані Світлана.

Сусіднє селище Цумань має власне сміттєзвалище, куди привозять відходи жителі центру громади. Територія – не огороджена. Сміття звідси вітром розноситься по навколишньому лісу, говорить головний лісничий Ківерцівського лісового господарства Орест Мороз.

«Це питання цього року є актуальним як ніколи, оскільки цього року збільшилась кількість сміття і засмічення лісу теж збільшилося. Питання в тому, щоб воно було облагороджене. Чи це буде насипний вал, чи це буде паркан», – додав головний лісничий.

Насипний вал днями на сміттєзвалищі почали робити, говорить заступник Цуманського селищного голови Микола Фень. Паркан, який може запобігти рознесенню сміття вітром, планують звести, на це виділили 200 тисяч гривень з бюджету громади. Але, аби повністю обгородити сміттєзвалище – їх не вистачить.

Читайте також наші новини у Facebook