Волинь Новини

Законопроєкт про мобілізацію: Веніславський розповів, що саме розглядатимуть на закритому засіданні

За словами Федора Веніславського, на засідання вирішили запросити представників Мінсоцполітики і МОЗ, щоб ще раз ретельно проаналізувати всі ці медичні, соціальні та військові аспекти.

Читайте також: Відома луцька бізнесвумен розсекретила ім’я своєї четвертої дитини (Фото)

На засіданні Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки 7 березня народні депутати разом із представникам МОЗ та Мінсоцполітики обговорять питання відстрочки від мобілізації для військовозобов’язаних, які доглядають за особами з інвалідністю.

Про це сказав член оборонного комітету Федір Веніславський на брифінгу в Медіацентрі “Україна – Укрінформ”.

Веніславський поінформував, що на сьогоднішньому засіданні комітету продовжили розгляд законопроєкту про мобілізацію.

“Сьогодні розглядали питання, які попередньо не були розглянуті. Зокрема, розглянули рекомендації і висновок Національного агентства з питань запобігання корупції, яке, відповідно до закону, має право давати свої експертні висновки, рекомендації до будь-якого законопроєкту. Вони зазначили шість тих своїх зауважень, які частково ми врахували, частково відхилили. Переважну більшість ми врахували ще до того, як навіть отримали цей висновок, тому що розглядали поблоково. І ті питання, які турбували НАЗК, ми вже попередньо вирішили”, – розповів він.

Також, за словами нардепа, сьогодні члени комітету проговорили питання щодо механізмів бронювання, відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації для осіб, які здійснюють догляд за особами з інвалідністю.

“Це також одне з найбільш сенситивних для громадян України питань. З приводу саме цього питання, правового статусу і можливості отримати відстрочку від призову осіб, які здійснюють догляд за особами з інвалідністю, особливо третьої групи, надійшла найбільша кількість звернень від громадян України кожному народному депутату. До мене надійшло, напевно, більше тисячі таких звернень на електронну адресу”, – сказав народний депутат.

За словами Веніславського, на завтра вирішили запросити представників Мінсоцполітики і МОЗ, щоб “ще раз дуже ретельно проаналізувати всі ці медичні, соціальні та військові аспекти і прийти до якогось узгодженого рішення”.

“Тому що, на превеликий жаль, можливість отримати відстрочку від призову особам, які здійснюють догляд за особами з інвалідністю, була і залишається одним із найбільш поширених варіантів для зловживань. І, як свідчать статистичні дані, які нам надавало Міністерство соціальної політики, кількість осіб з інвалідністю, які отримали цю інвалідність після повномасшатбного вторгення, зросла в рази порівняно з середньою кількістю, яку Україна утримувала під час довоєнного періоду”, – сказав нардеп.

Веніславський додав, що це – системне питання, і завтра, 7 березня, члени комітету будуть його розглядати в закритому режимі.

“І так само ми завтра будемо в закритому режимі дискутувати щодо критеріїв, які ми запропонуємо в остаточному варіанті висновку комітету про можливість звільнення з військової служби якраз під час воєнного стану”, – повідомив народний депутат.

Веніславський висловив сподівання, що завтра народні депутати зможуть “фіналізувати порівняльну таблицю і з наступного тижня перейти до постатейного обговорення всіх законодавчих поправок за участю народних депутатів, які подавали свої пропозиції та поправки”.

Читайте також наші новини у Facebook