Новини

Підвищення пенсій-2024: кому проіндексують та перерахують виплати з 1 березня

Завдяки індексації з 1 березня 2024 року пенсії підвищаться на 8% у понад 10 млн українців. Разом із щорічною індексацією у березні також буде здійснено перерахунок пенсій у зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму.

Читайте також: Неподалік Волині СБУ затримала російську агентку

Про це повідомляє NV.

У кого зростуть пенсії з 1 березня

З 1 березня будуть проіндексовані та перераховані пенсії для:

• 9,5 млн “цивільних” пенсіонерів, яким пенсію призначено на загальних підставах;

• 596 тисяч пенсіонерів силових відомств (ті, кому пенсії призначали за Законом України № 2262 Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб);

• 97,8 тисяч осіб, які отримують пенсію по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, внаслідок Чорнобильської катастрофи;

• 20,8 тисяч науковців, державних службовців, працівників органів місцевого самоврядування (для них уряд прискорив проведення індексації, в 2023 році їх пенсії перерахували 1 липня);

• усіх пенсіонерів, хто отримує виплати (зокрема, мінімальну пенсію за віком, доплати за понаднормовий стаж та інше, відповідно до пункту 8 Прикінцевих положень Закону України Про Державний бюджет України на 2024 рік) з урахуванням розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, встановленого на 1 січня 2024 року.

Також з 1 квітня відбудеться автоматичний перерахунок пенсій для 654 тисяч працюючих пенсіонерів (з урахуванням їх оновленого страхового стажу).

Індексація пенсій-2024: головні показники

Завдяки індексації з 1 березня пенсії підвищаться на 8% у понад 10 млн українців.

Середній прогнозний рівень зростання пенсій після індексації – 322 грн, розмір середньої пенсії в Україні зросте з 5395 грн до 5717 грн.

Розмір підвищення пенсії за результатами індексації буде обмежено 1500 грн для всіх отримувачів пенсій і страхових виплат, незалежно від категорії.

При цьому, за будь-яких розрахунків, підвищення пенсій становитиме не менше, ніж 100 грн.

Читайте також наші новини у Facebook