Новини

Блокування кордону: Дуда підтримує ідею Зеленського щодо зустрічі українського і польського урядів

Президент Польщі Анджей Дуда підтримує ідею зустрічі українського і польського урядів з представниками Європейської комісії для вирішення ситуації на кордоні.

Читайте також: В Україні презентували вже третю вітчизняну машину для розмінування

Про це повідомив держсекретар Канцелярії президента Польщі Анджей Дера, передає TVN24, пише Суспільне.

“Президент виступає за те, щоб цей діалог відбувся. Це єдиний спосіб розв’язати цю величезну проблему. Проблема двостороння і дуже потужна… Наші фермери борються за засоби до існування… Український народ бореться за засоби до існування. Ситуація фатальна з обох сторін, з цього погляду, тому що рішучість з обох сторін величезна, і цю проблему просто необхідно вирішити”, — сказав він.

Держсекретар Канцелярії президента наголосив, що президент Польщі підтримує зустріч двох урядів і докладає всіх зусиль, щоб підтримати і допомогти Україні.

“Не будемо забувати, що все, що наразі відбувається на кордоні, цей конфлікт із зерном, із сільгосппродукцією, — це результат війни. Зараз потрібна зустріч нашого польського уряду на чолі з Дональдом Туском з урядом України і, головне, з представниками ЄС”, — сказав Дера.

За словами держсекретаря, наразі немає іншого шляху, окрім переговорів, діалогу та рішень, що стосуються ЄС. Дера нагадав, що всі європейські фермери протестують проти того, що відбувається із сільським господарством у Євросоюзі.

Напередодні президент України Володимир Зеленський звернувся до партнерів України у Європі та передусім у Польщі щодо ситуації на українсько-польському кордоні. За його словами, він доручив українському уряду найближчим часом, до 24 лютого, бути на кордоні між двома державами. Зеленський запросив польских прем’єра та президента підтримати цей діалог. Він також звернувся до Єврокомісії, щоб у цій зустрічі взяв участь її представник.

Що відомо про блокування польсько-українського кордону

У Польщі фермери 9 лютого розпочали загальнонаціональний страйк. Акція протесту триватиме щонайменше до 10 березня.

Під час перемовин в Міністерстві сільського господарства президент Національної ради сільськогосподарських палат Віктор Шмулевич заявив, що всі фермери згодні з трьома основними вимогами: вони не хочуть впровадження Green Deal, імпорту сільськогосподарської продукції з України та вимагають підтримки тваринництва.

Станом на ранок 10 лютого польські фермери блокували роботу трьох пунктів пропуску на кордоні з Україною: “Ягодин-Дорогуськ”, “Рава-Руська-Гребенне” та “Шегині — Медика”. Цього ж дня, об 11:30, завершився протест перед пунктом пропуску “Шегині-Медика”. Рух вантажівок відновлений.

12 лютого польські фермери розпочали акції протесту на пунктах пропуску “Долгобичув-Угринів”, “Зосін-Устилуг”. Протестувальники блокують там рух вантажівок. Також повторно заблокували ПП “Медика-Шегині”.

15 лютого біля міжнародного пункту пропуску “Ягодин — Дорогуськ” розпочалася акція протесту українських перевізників, які зібралися у відповідь на дії польських фермерів і затримують рух ваговозів із польською реєстрацією. 20 лютого, українські перевізникирозпочали мирну акцію біля ПП “Рава-Руська-Гребенне”, “Краківець-Корчова” та “Шегині-Медика”.

Цього ж дня на низці пунктів пропуску польські фермери посилили блокаду. Поблизу ПП “Медика-Шегині” протестувальники перекрили залізницю. А крім того розсипали збіжжя з вантажного вагона на колії.