Волинь Новини

На Волині благодійний фонд налагодив виробництво дронів

Не секрет, що війна в Україні вийшла на стадію оборонної. І головне в ній зберегти життя бійців. Тому дрони зараз чи не головний фактор стримування російських штурмів та утримання наших позицій. «Пташок» не буває забагато, а замало, на жаль, буває. Найкраще це розуміють бійці та волонтери. Власне і з тими, хто одними з перших на Волині налагодив виробництво FPV дронів і розмовляємо. Це волонтери з відомої ГО «Об’єднання Активіст», які з 2014 року допомагають Збройним Силам давати відсіч агресору і які створили Благодійний фонд «Форпост Володимир» та за короткий проміжок часу вже зібрали більше сотні бойових «пташок».

Читайте також: Ракета, яка впала неподалік будинку ексрадниці голови ОВА, утворила величезну вирву

Розпочав розмову волонтер Андрій Дячук:

-Хочемо представити новостворений фонд «Форпост Володимир», як окремий напрямок нашої волонтерської діяльності. Спеціалізуємося на виготовленні FPV дронів.

Зараз триває позиційна фаза війни і від військових ми почали отримувати чимало запитів саме на дрони. Почали шукати рішення як, з ким їх робити, де шукати комплектуючі. У нас є певний досвід бюрократичної тяганини у ГО, тому якісно формалізувати напрямок дронів, вирішили створити благодійний фонд, який буде мати окремий банківський рахунок, з якого усі видатки будуть йти на витратні матеріали для виготовлення дронів.

Волонтер та організатор благодійних концертів Сергій Бучак у фонді відповідає за фінансову складову:

-Коли починали говорити за дрони, то, чесно, думали, що не впораємося, оскільки й так маємо чимало роботи. Це розглядалося як хороша ідея на яку не вистачало часу. Пройшов місяць, і ми зрозуміли, що не можемо ігнорувати цю ідею, бо запити на дрони збільшуються. Для початку купили дрон, розібрали його і склали такий самий, аби зрозуміти, як все працює.

Колективно вирішили: добре, коли є кошти з концертів чи зборів, та важливо розуміти фінансову сталість проєкту. Тому розглядаємо співпрацю з місцевим бізнесом і приватними особами та закликаємо долучатися до доброї справи. Наголошуємо – наш проєкт некомерційний! FPV дрони – це хороша альтернатива для людей, організацій, підприємців, які б хотіли допомагати ЗСУ. До прикладу, не всі можуть купити авто для підрозділу, бо фінансово не потягнуть, а FPV дрон виглядає, як ідеальний подарунок від маленького колективу.

Волонтер Сергій Семенюк продовжив розмову:

-Дійсно, ми купили перший дрон аби подивитися що й до чого. Наступні дрони узгоджували з бійцями, які їх застосовують. Для звичайної людини кожен дрон схожий, але насправді це не так. Навіть по вартості запчастин з Китаю два однакові з вигляду дрони можуть коштувати 5800 гривень, а можуть і 12 тисяч. Той, що за 5800 – це фрістайловий дрон, який може наробити біди, навіть вбити чи покалічити своїх. Таких випадків є багато.

Зіштовхнулися з тим, що багато хто хоче заробити на війні. Перші запчастини до дронів закупили за дев’ять тисяч, аналогічні дрони продають в інтернеті від 14 тисяч і це без акумулятора. Відчуваєте, різницю?

Вирішили допомагати по-максимуму ефективно, адже можемо за ці гроші виготовити більшу кількість дронів та збити ціну в бариг, які думають, що зловили золоту жилу. Наш дрон коштує 14 тисяч гривень з акумулятором, в ньому немає дешевих запчастин. Стараємося взяти дорожчі мотори, кращий польотний контролер та відеопередавач. Є людина, яка згодилася робити акумулятори- ми лише закупляємо елементи для них і це виходить на 700-800 гривень дешевше. Люди, які займаються збіркою, довели роботу до автоматизму. За відгуками військових в наших дронах якісна пайка та комплектуючі, які витримують потрібні навантаження. Кожен дрон ми тестуємо на полігоні без ваги і з вагою, бо бійці на передовій не мають часу цим займатися.

 

Є наразі проблема із купівлею запчастин – їх потрібно довго очікувати з Китаю, а це місяць на доставку. На початках нас кілька чоловік вклалися в їх купівлю аби не було затримки. Потім прийшли кошти від друзів Сергія Бучака і ми намагаємося кожні кілька днів замовляти запчастини.

Добрі люди подарували нам 3D принтер, виготовляємо на ньому скиди під дрони, механізми поворотних камер.

 

Долучився до розмови Андрій Цецора, який віддав службі в ЗСУ більше десяти років:

-Війна вийшла на новий рівень. Тепер можна сказати, що на 50% – це війна дронів різних типів. FPV дрони – важливий елемент для бійців, які займають позиції в окопах. Коли йде штурм ворожих військ з бронетехнікою, то найефективнішим засобом відбиття атак є дрони. Вони зменшують втрати особового складу, адже одним дроном, якщо добре попасти, то можна знищити навіть танк. Бійці, які сидять на позиціях в окопах дуже надіються на операторів дронів.

Хочу підтвердити слова Сергія Семенюка: на передовій немає можливості тестувати дрон. Буває ми його отримуємо і відразу ж їдемо на бойову позицію застосовувати. Якщо дрон неякісний, то він може впасти на оператора чи пролетіти трішки і впасти на наших бійців.

Волонтер Тарас Ярмолюк:

– Головне аби не йшло розпорошення коштів як це було на початку повномаштабного вторгнення, коли багато людей одночасно оголошувало збори. Були випадки, що рідні купляли рації певного типу, передавали їх бійцям, а по-факту виявилося, що росіяни їх легко прослуховували і це наробило біди.

Наші дрони ми не продаємо – це принципово. Попередньо акумулюються кошти, а тоді по собівартості створюється дрон. В руки їх мають отримувати військові. Не хотілося б зіштовхнутися з ситуацією, що хтось оплатив виготовлення нами дрона, а потім перепродав.

Другим важливим для нас критерієм є безпека тих, хто збирає дрони. Зі зрозумілих причин ми цих людей не називаємо. Як на мене, це не розумно розповідати, що десь у школі будуть збирати дрони. Треба усвідомлювати, яку небезпеку становлять подібні заяви. Ці процеси навпаки потрібно по-максимуму завести в тінь.

 

Підсумував зустріч волонтер Костянтин Зінкевич:

– «Форпост Володимир» створено спеціально під виготовлення дронів. Раніше ми не виходили на публіку, допоки не переконалися, що ми робимо усе правильно з інженерної і безпекової точки зору. Все, що ми робили у форматі «Об’єднання Активіст» – функціонує і надалі.

Ні в якому разі не йдеться про купівлю і продаж дрона: наше волонтерство в цій діяльності – це безкоштовне їх виготовлення із запчастин, ведення логістики та адміністративної діяльності з доставки та передачі військовим. На волонтерських засадах наші люди роблять обліт кожного дрона, якщо треба, усе переробляється. Є фідбек від військових із різних підрозділів, адже складено вже більше сотні дронів та передано Силам Оборони України.

Нещодавно мали розмову із представником в Китаї, котрий працює у сфері закупівель для ІТ в Україні, і погодився нам допомагати, коли будуть зростати суми закупівель. Тому що є ще така річ як безпека грошей, бо можна їх переказати, а отримати неякісне або зовсім не те. Також маємо контакти в США та Канаді, адже в дроні є комплектуючі і з цих країн.

Є проблема фінансування виробництва дронів з місцевих бюджетів. У мене було б прохання до депутатів Верховної Ради не їздити і фотографуватися на об’єктах, які профінансували місцеві платники податків, а зайнятися поправками до законодавства, які б дозволили місцевим бюджетам фінансувати виробництво дронів. Легко дати субвенцію для військової частини і вона мусить купувати те, що є на українському ринку, а на ньому ціна накручена в півтора рази. Ми ж хочемо ті самі бюджетні кошти зекономити. Ми ні копійки не заробляємо і готові робити все по собівартості. Усе адміністрування і робота, як у фонді, так і в громадській організації, відбувається безоплатно або за наші особисті кошти.

 

У фонді планують зустрічатися з бізнесом та залучати підприємців та приватних осіб до закупівлі запчастин для виготовлення бойових «пташок». Якщо ж ви маєте бажання задонатити на виготовлення дрона, то ловіть реквізити:

Найменування отримувача: БО БФ ФОРПОСТ ВОЛОДИМИР

Код отримувача: 45259346

Рахунок отримувача: UA463052990000026008010807232

Назва банку: АТ КБ “ПРИВАТБАНК”

Коли слухала хлопців ще раз підтвердила для себе: немає для нас нічого неможливого. Ці люди жертвують роботою, часом, родинами, втомлюються, дратуються, сваряться, але працюють. Погодьтеся, сотня дронів самі себе не зібрали. І все, що їм потрібно – це кошти. Можливо, саме зібраний на кошти вашої фірми дрон рознесе на друзки ворожий танк чи принесе пораненому захиснику пляшку води.

Ярослава КОЛОСКОВА

Читайте також наші новини у Facebook